Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ruotsalais-norjalainen lipeäkala

Lipeäkala on skandinaavinen perinneruoka. Ruotsinsuomalainen toimittaja ja ruokakirjailija Elna Nykänen Andersson antaa tässä Kära Sverige – Ruotsalainen ruokakirja -uutuudessaan julkaistun lipeäkalan reseptin. Tee nyt lipeäkalaa ruotsalais-norjalaisittain. Katso herkullinen ohje.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Lipeäkala ruotsalais-norjalaisittain

  • 1 kg liotettua lipeäkalaa
  • 1 kg perunoita
  • 200 g pakasteherneitä
  • 150 g pekonia
  • 100 g voita
  • 4 tl sinappijauhetta

Valkokastike:

  • 50 g voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 7 dl maitoa
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl maustepippuria

Valmistusohje

Ruotsalais-norjalainen lipeäkala valmistuu näin:

  1. Kypsennä lipeäkala uunissa pakkauksen ohjeen mukaan. Liotettua lipeäkalaa pitää keittää noin 20 minuuttia suolatussa vedessä.
  2. Valmista kastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Kääntele seosta hetki lastalla, mutta älä anna sen ruskistua. Kiehauta maito toisessa kattilassa ja lisää se vähitellen vehnäjauho-voiseokseen. Vispaa koko ajan voimakkaasti, kunnes kastike on tasaista. Anna kypsyä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, välillä sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Keitä perunat ja herneet. Paloittele pekoni ja paista pannulla. Ruskista voi ja kaada tarjoiluastiaan.
  4. Ripottele kalalle sinappijauhoa ja pekonia, ja lorauta päälle ruskistettua voita. Tarjoa ruotsalais-norjalainen lipeäkala perinteisesti herneiden, keitettyjen perunoiden ja valkokastikkeen kanssa.

Vinkki: Tarjoa lipeäkalan kanssa herkullista punajuuririsottoa

Lue myös Anna.fi: Joulupöydän kalaherkut – poimi reseptit graavilohesta chilisilakoihin ja lipeäkalaan


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruotsalais-norjalainen lipeäkala

Sinun täytyy kommentoidaksesi.