Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Tarte tatin (ranskalainen omenakeikauskakku)

Tarte Tatin eli omenakeikauskakku valmistetaan kotimaisista aromikkaista omenoista. Ranskalainen klassikkojälkkäri, tarte tatin maustetaan konjakkitilkalla ja tarjotaan ranskankerman kanssa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Tarte tatin, pohja

  • 125 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 dl hienoa sokeria
  • 1 pieni muna
  • 3 dl vehnäjauhoja

Tarte tatin, täyte

  • 75 g voita
  • 1 dl hienoa sokeria
  • 1 kg happamia omenoita
  • ½ dl ruokosokeria
  • ½ dl konjakkia tai calvadosta

Valmistusohje

Tarte tatin leivontaan helposti näin:

1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen voivaahtoon. Lisää jauhot ja sekoita  taikina tasaiseksi.

2. Siirrä taikina leivinpöydälle ja vaivaa viitisen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Kääri taikina kelmuun ja pane pariksi tunniksi jääkaappiin. Ota taikina jääkaapista tuntia ennen leipomista.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi.

4. Lado voi viipaleina valurautapannulle (tai lieden ja uunin kestävään vuokaan). Ripottele päälle sokeria ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa ja muuttuu vaaleanruskeaksi. Varo, ettei sokeri pala. Ota pannu liedeltä ja lado omenalohkot tiiviisti pannulle. Nosta pannu liedelle ja kuumenna miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Ota pannu liedeltä ja ripota pinnalle ruokosokeria ja lorauta halutessasi tilkka konjakkia. Kääntele omenanpuolikkaita liemessä ja jätä ne odottamaan pannulle kupera puoli alaspäin.

5. Kauli taikina hieman pannun läpimittaa suuremmaksi levyksi.  Nosta taikinalevy omenien päälle ja leikkaa kaulimella ylimääräiset reunat pois. Painele taikina tiiviisti omenien ja pannun reunojen väliin. Pistele taikinakuoreen reikiä haarukalla.

6. Paista tarte tatin 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Ota piiras uunista ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia. Irrota veitsellä piiraan reunat pannun reunoista ja kumoa piiras vadille. Tarjoa tarte tatin vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Vinkki! Tarte tatin -piirakan valmistusaika ja vaiva puolittuvat, kun korvaat murotaikinan valmiilla 500 gramman voitaikinalla.

Lue myös: Keikauskakku luumuista

Lue myös Anna.fi: Keikauskakku raparperista


Kommentoi

Kommentoi juttua: Tarte tatin (ranskalainen omenakeikauskakku)

Terttu33

Ohjeessa konjakkia.. missä vaiheessa se lisätään? En huomannut tai luin huonosti.

Uura / Kotilieden toimitus

Hei Terttu! Kojnakkitilkka kannattaa lisätä omenoiden päälle samaan aikaan ruokosokerin kanssa. Ne maustavat täytteen aromikkaaksi juuri ennen taikinan lisäämistä ja tarte tatinin paistamista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.