Reseptit
yli 60 min
8
Kiitos

Tarte Tatin

Tarte Tatin eli omenakeikauskakku valmistetaan kotimaisista aromikkaista omenoista Tarte Tatin maustetaan konjakkitilkalla ja tarjoillaan ranskankerman kanssa.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Tarte Tatin -taikina:

125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl hienoa sokeria
1 pieni muna
3 dl vehnäjauhoja

Tarte Tatin -täyte:

75 g voita
1 dl hienoa sokeria
noin 1 kg happamia omenoita
0.5 dl ruokosokeria
vajaa 0,5 dl konjakkia tai cavadosta

Valmistusohje

1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen voivaahtoon. Lisää jauhot ja sekoita  taikina tasaiseksi.

2. Siirrä taikina leivinpöydälle ja vaivaa viitisen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Kääri taikina kelmuun ja pane pariksi tunniksi jääkaappiin. Ota taikina jääkaapista tuntia ennen leipomista.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi.

4. Lado voi viipaleina valurautapannuun tai lieden kestävään vuokaan. Ripottele päälle sokeri ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa ja muuttuu vaaleanruskeaksi. Varo, ettei sokeri pala. Ota pannu liedeltä ja lado omenalohkot tiiviisti pannuun. Nosta pannu liedelle ja kuumenna miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Ota pannu liedeltä ja ripota pinnalle ruokasokeria.

5. Kauli taikina hieman pannun läpimittaa suuremmaksi levyksi.  Nosta taikinalevy omenien päälle ja leikkaa kaulimella ylimääräiset
reunat pois. Painele taikina tiiviisti omenien ja pannun reunojen väliin. Pistele taikinakuoreen reikiä haarukalla.

6. Kypsennä piirasta 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Ota piiras uunista ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia. Irrota veitsellä piiraan reunat pannun reunoista ja kumoa piiras vadille. Tarjoa Tarte Tatin vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Vinkki: Tarte Tatin -piirakan valmistusaika ja vaiva puolittuvat, jos korvaat murotaikinan valmiilla 500 gramman voitaikinalla.

Katso myös: Keikauskakku luumuista

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tarte Tatin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X