Thaimaalainen lohikeitto
Thaimaalainen lohikeitto vie makumatkalle Aasian auringon alle. Mausteinen lohikeitto tarjoillaan katkarapuvartaiden kanssa, mutta keiton lisukkeeksi sopivat myös tofu, paistetut sienet ja minimaissi.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Laktoositon
- Maidoton
Ainekset
Thaimaalainen lohikeitto:
- 1 pala tuoretta galangalia tai inkivääriä
- 2 kpl valkosipulinkynttä
- 1 kppl sitruunaruohon varsi
- 1 prk (400 g) kookosmaitoa
- 1 rkl Tom Yam -tahnaa (esim. Spice Up!)
- 1 l kana- tai kasvislientä
- 3 rkl kalakastiketta
- 6 kpl kuivattua kaffir limetinlehteä tai 2-3 limetin raastettu kuori
- 400 g lohta
- 50 g munanuudeleita
- 1 kpl limetin mehu
- thaibasilikaa ja korianteria
- 1 kpl punainen chili
Katkarapuvartaat
- 12 kpl jättikatkaravunpyrstöä
- 1 rkl hienonnettua persiljaa
- 1 veitsenkärjellinen hienonnettua valkosipulia
- 1 rkl pankojauhoja eli japanilaistyyppistä korppujauhoa
- 1 rkl oliiviöljyä
- varrastikkuja
Valmistusohje
Thaimaalainen lohikeitto valmistuu näin:
Thaimaalainen lohikeitto ei välttämättä ole arjen pikaruokaa, mutta valmistuu kuitenkin alle tunnissa.
1. Kuori ja raasta galangal tai inkivääri ja valkosipulinkynnet. Poista sitruunaruohosta muutama kerros ulointa osaa sekä kuivat päät ja tyvi. Murskaa veitsenlappeella pehmeä osa hienoksi ja hienonna pieniksi paloiksi.
2. Kuumenna kattilan pohjalla 1/2 dl kookosmaitoa. Lisää joukkoon Tom Yam -tahna, inkivääri, valkosipuli ja sitruunaruoho. Kääntele niitä makuliemessä muutama minuutti. Lisää kanaliemi, kalakastike, loput kookosmaidosta sekä kaffir limetin -lehdet tai raastettu limetin kuori.
3. Keitä lientä noin 10 minuuttia. Poista lohesta nahka ja ruodot. Paloittele lohi. Lisää kiehuvan liemen joukkoon lohipalat ja nuudelit. Siirrä kattila syrjään, purista joukkoon limetin mehu. Peitä kattila kannella.
4. Valmista katkarapuvartaat. Poista sulaneista jättikatkaravunpyrstöistä veitsen avulla pois musta suoli. Sekoita lautasella persilja, valkosipuli ja pankojauhot. Kääntele katkaravunpyrstöt seoksessa. Tikuta pyrstöt ja käytä kuumalla pannulla oliiviöljyssä pikaisesti molemmin puolin.
5. Kuumenna lohikeitto höyryäväksi ja annostele lautasille. Hienonna keiton pinnalle thaibasilikaa ja korianteria. Tarjoile thaimaalainen lohikeitto katkarapuvartaiden tai tofun kanssa.
Katso myös: Pho-keitto ei jätä ketään kylmäksi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Thaimaalainen lohikeitto