Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Vadelmacurd-pikkuleivät

Vadelmacurd-pikkuleivät ovat pinnalta halkeilleet ja muistuttavat ruisleipää. Tomusokerissa pyöritetty keksitaikina leviää paistettaessa ja tomusokeri jää pintaan hauskaksi kuvioksi.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
24  annosta

Ainekset

Vadelmacurd

  • 150 g (n. 3 dl) vadelmia (pakaste)
  • 2 tl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 kananmunaa
  • ¾ dl sokeria
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 50 g voita
  • 1 tl vaniljasokeria

Pikkuleivät

  • 100 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl sitruunan raastettua kuorta
  • 3 kananmunaa
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4½ dl vehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 2 dl tomusokeria

Valmistusohje

Vadelmacurd-pikkuleivät valmistuvat helposti näin:

  1. Tee vadelmacurd päivää aiemmin valmiiksi.
  2. Laita vadelmat ja tilkka vettä pieneen kattilaan. Kuumenna, kunnes vadelmat ovat sulaneet ja mehu alkaa irrota marjoista.
  3. Kumoa vadelmat siivilään kulhon päälle ja painele lusikalla marjoista mehu kulhoon. Mehua tulisi olla 3⁄4 desiä. Kaada vadelmamehu takaisin kattilaan ja lisää sitruunan mehu.
  4. Riko yksi kananmuna kuumuutta kestävään kulhoon. Erottele toisesta kananmunasta keltuainen kulhoon. Lisää sokeri ja maissitärkkelys. Vatkaa ainekset keskenään kierrevatkaimella kevyeksi vaahdoksi.
  5. Kuumenna vadelmamehu kiehuvaksi. Valuta kuuma vadelmamehu koko ajan sekoittaen munavaahdon joukkoon. Kaada seos kattilaan.
  6. Kuumenna seosta matalla lämmöllä koko ajan sekoittaen 4–6 minuuttia, kunnes se saostuu paksummaksi. Sopivan koostumuksen voi tarkistaa kastamalla lusikan tahnaan, mikäli tahna jää lusikkaan paksuksi kerrokseksi, on se valmista.
  7. Ota kattila liedeltä ja kuutioi voi. Lisää voi seokseen pienissä erissä sekoittaen. Kaavi tahna kulhoon, peitä pintaa myöden muovikelmulla ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Laita jääkaappiin odottamaan.
  8. Valmista keksit. Laita isoon kulhoon sokeri ja raasta sitruunasta kuori. Hiero ainekset keskenään.
  9. Sulata voi ja kaada se kulhoon. Lisää sitruunan mehu, munat ja vanilja. Sekoita ainekset puuhaarukalla.
  10. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vältä turhaa taikinan työstämistä, jotta se ei sitksty. Peitä muovikelmulla ja laita taikina jääkaappiin 4 tunniksi tai yön yli.
  11. Laita tomusokeri syvälle lautaselle. Ota keksitaikinasta kukkurallinen taikinaa ruokalusikkamitalla ja pyöritä taikina palloksi. Tiputa pallo tomusokeriin ja pyörittele se kauttaaltaan sokerissa.
  12. Laita pallo leivinpaperin päälle uunipellille. Pyörittele taikinasta vielä 7 palloa riippuen uunipellin koosta, keksit leviävät paistettaessa. Paina jokaiseen keksipalloon ruokalusikkamitalla syvennys ja täytä keksit curdilla.
  13. Paista keksejä 175-asteisessa uunissa 9–12 minuuttia, kunnes ne ovat kypsät. Anna jäähtyä leivosritilällä. Paista loput vadelmacurd-pikkuleivät samoin. Jäähdytä uunipelti paistokertojen välissä.

Vinkki! Tarjoa vadelmacurd-pikkuleivät brunssilla raikkaan Bellinin kanssa.

Vadelmacurd-pikkuleivät
Vadelmacurd-pikkuleivät ovat hillopikkuleipien sisaria.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 10/24.

Lue myös Anna.fi: Herrasväen pikkuleivät


Kommentoi

Kommentoi juttua: Vadelmacurd-pikkuleivät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.