Vadelmacurd-pikkuleivät
Vadelmacurd-pikkuleivät ovat pinnalta halkeilleet ja muistuttavat ruisleipää. Tomusokerissa pyöritetty keksitaikina leviää paistettaessa ja tomusokeri jää pintaan hauskaksi kuvioksi.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 24 annosta
- Kasvis
Ainekset
Vadelmacurd
- 150 g (n. 3 dl) vadelmia (pakaste)
- 2 tl vettä
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 kananmunaa
- ¾ dl sokeria
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 50 g voita
- 1 tl vaniljasokeria
Pikkuleivät
- 100 g voita
- 2 dl sokeria
- 1 rkl sitruunan raastettua kuorta
- 3 kananmunaa
- 2 rkl sitruunan mehua
- 1 tl vaniljasokeria
- 4½ dl vehnäjauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- 2 dl tomusokeria
Valmistusohje
Vadelmacurd-pikkuleivät valmistuvat helposti näin:
- Tee vadelmacurd päivää aiemmin valmiiksi.
- Laita vadelmat ja tilkka vettä pieneen kattilaan. Kuumenna, kunnes vadelmat ovat sulaneet ja mehu alkaa irrota marjoista.
- Kumoa vadelmat siivilään kulhon päälle ja painele lusikalla marjoista mehu kulhoon. Mehua tulisi olla 3⁄4 desiä. Kaada vadelmamehu takaisin kattilaan ja lisää sitruunan mehu.
- Riko yksi kananmuna kuumuutta kestävään kulhoon. Erottele toisesta kananmunasta keltuainen kulhoon. Lisää sokeri ja maissitärkkelys. Vatkaa ainekset keskenään kierrevatkaimella kevyeksi vaahdoksi.
- Kuumenna vadelmamehu kiehuvaksi. Valuta kuuma vadelmamehu koko ajan sekoittaen munavaahdon joukkoon. Kaada seos kattilaan.
- Kuumenna seosta matalla lämmöllä koko ajan sekoittaen 4–6 minuuttia, kunnes se saostuu paksummaksi. Sopivan koostumuksen voi tarkistaa kastamalla lusikan tahnaan, mikäli tahna jää lusikkaan paksuksi kerrokseksi, on se valmista.
- Ota kattila liedeltä ja kuutioi voi. Lisää voi seokseen pienissä erissä sekoittaen. Kaavi tahna kulhoon, peitä pintaa myöden muovikelmulla ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Laita jääkaappiin odottamaan.
- Valmista keksit. Laita isoon kulhoon sokeri ja raasta sitruunasta kuori. Hiero ainekset keskenään.
- Sulata voi ja kaada se kulhoon. Lisää sitruunan mehu, munat ja vanilja. Sekoita ainekset puuhaarukalla.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vältä turhaa taikinan työstämistä, jotta se ei sitksty. Peitä muovikelmulla ja laita taikina jääkaappiin 4 tunniksi tai yön yli.
- Laita tomusokeri syvälle lautaselle. Ota keksitaikinasta kukkurallinen taikinaa ruokalusikkamitalla ja pyöritä taikina palloksi. Tiputa pallo tomusokeriin ja pyörittele se kauttaaltaan sokerissa.
- Laita pallo leivinpaperin päälle uunipellille. Pyörittele taikinasta vielä 7 palloa riippuen uunipellin koosta, keksit leviävät paistettaessa. Paina jokaiseen keksipalloon ruokalusikkamitalla syvennys ja täytä keksit curdilla.
- Paista keksejä 175-asteisessa uunissa 9–12 minuuttia, kunnes ne ovat kypsät. Anna jäähtyä leivosritilällä. Paista loput vadelmacurd-pikkuleivät samoin. Jäähdytä uunipelti paistokertojen välissä.
Vinkki! Tarjoa vadelmacurd-pikkuleivät brunssilla raikkaan Bellinin kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 10/24.
Lue myös Anna.fi: Herrasväen pikkuleivät
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vadelmacurd-pikkuleivät