Ruoka

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa 2024 – katso koko lista!

Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen Paras Ravintola 2024. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin.

Suomen 50 parasta ravintolaa 2024 on julkistettu tänään Helsingin Messukeskuksessa. Jokavuotisen äänestyksen toteuttaa Viisi Tähteä Media.

Helsinkiläinen ravintola Palace äänestettiin voittajaksi jo viidettä kertaa.

Pääkaupunkiseutu piti pintansa äänestyksen kärkisijoilla. Helsingin ulkopuolella sijaitsevia parhaita ravintoloita ovat muun muassa Kaskis Turusta, Vår Porvoosta ja Solitary Rantasalmelta.

Tänä vuonna ravintolamaailman selkeät kehityssuunnat ovat bistroutuminen sekä klassisuus, kertoi Viisi tähteä päätoimittaja Eeropekka Rislakki listan julkistamistilaisuudessa.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, johon kutsuttiin tänä vuonna noin 1500 horeca-alojen, juoma- ja ruokabisneksen sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaista.

Lue myös: Nyt se on selvillä: tämä on Suomen ihanin kahvila! Yli 33 tuhatta suomalaista ei voi olla väärässä

Viiden kärki Suomen parasta ravintolaa 2024 -listalta

1. Palace, Helsinki

Etelärannassa Helsingin kattojen yllä sijaitseva Palace on jo pitkään pitänyt sijaa Helsingin parhaimpana ravintolana. Keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaama keittiö tarjoilee hienostuneen, pohjoismaisen ravintolaelämyksen. Ravintola valmistui Helsingin olympialaisiin vuonna 1952, ja se oli Suomen ensimmäinen Michelin-tähdellä palkittu ravintola vuonna 1987.

Palace palkittiin samalla myös parhaasta palvelusta.

2. Grön, Helsinki

”Omaleimaisempi kuin koskaan. Viimeisen loppuun päälle ajateltu ruoka ja juoma, ja niiden yhdistäminen. Kun osataan kaikki, ei tarvitse pingottaa”, kuvaillaan ravintola Gröniä.

Kampissa sijaitseva 24 asiakaspaikan Grön on intiimi illallispaikka, joka tarjoilee kasvipohjaista pohjoismaalaista kortteliruokaa. Yhden Michelin-tähden Grön on valittu vuosina 2018 ja 2019 Suomen parhaaksi ravintolaksi.

Ravintoloitsija Toni Kostian palkittiin samalla vuoden 2024 Parhaana muutoksentekijänä.

3. BasBas, Helsinki

”Suunnannäyttäjä bistrokulttuurille”, kuvaillaan ravintola Basbasia, joka on Suomen kärkiravintoloita vuodesta toiseen. Telakkarannan teollisessa miljöössä sijaitseva kortteliravintola BasBas tarjoaa mutkattomia pieniä bistroannoksia, joita kannattaa maistella yhdessä seuralaisen kanssa. Vielä vuosienkin jälkeen BasBasiin on vaikea saada pöytävarausta, joten se kertonee paikan suosiosta.

Ravintoloitsija Nicolas Thieulon palkittiin samalla vuoden 2024 Ammattilaisten ammattilaisena.

4. Kaskis, Turku

Kaskis avattiin Turun Kaskenkadulle vuonna 2014, ja jo muutamassa vuodessa Kaskis ansaitsi paikkansa Suomen arvostetuimpien ruokaravintoloiden joukossa. Kaskiksen raaka-aineet löytyvät läheltä ja ovat sesongin mukaisia. Ravintola sai ensimmäisenä Helsingin ulkopuolisena ravintolana Michelin-tähden.

5. Savoy, Helsinki

Huippukokki Helena Puolakan luotsaama Savoy suorastaan kutsuu viettämään tärkeimpiä juhlia ja muita merkkipäiviä. Klassisen tyylikäs ravintola on palvellut asiakkaita keskustan kattojen yllä jo yli 80 vuotta. Mieletön palvelu, arvokas tunnelma ja terassilta upeat maisemat Esplanadin puistoon. Viinikellari yksi maan suurimmista.

Palacen keittiöstä vastaa keittiöpäällikkö Eero Vottonen. © Otavamedia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa 2024 – katso koko lista!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.