Ruoka

Kahvipannu astianpesukoneeseen ja 6 muuta asiaa, joita barista ei tekisi – pilaa kahvin maun varmasti

Suomalaiset ovat kahvinjuonnin kultamitalisteja. Kysyimme baristalta, millaisia mokia suomalaiset kuitenkin tekevät valmistaessaan kahvia.

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvin suurkuluttajia. Vuosittain keskiverto suomalainen nauttii parisen kymmentä paketillista kahvia. Harvassa ovat hetket, joihin suomalaisessa kulttuurissa kahvi ei kuuluisi.

Suuresta kulutuksestamme huolimatta – tai ehkä juuri siitä johtuen – juomme liian usein huonoa kahvia. Muutamaan asiaan huomiota kiinnittämällä, voi tehdä kahvinjuonnista päivittäisen elämyksen.

Kysyimme Kaffa Roasteryn baristajakouluttaja Kaisa Kokkoselta, mitä hän ei baristana tekisi keittäessään kotona kahvia.

Lue myös: Kahvinjuoja, hoi! Katso 5 tapaa, miten voit hyödyntää käytettyjä kahvinporoja siivouksessa

1. Klassikkovirhe: Veden kaataminen kahvipannulla

Kokkosen mukaan yleisin virhe kahvin valmistamisessa on veden kaataminen keittimen säiliöön kahvipannulla. Usein pannussa on jäämiä kahvirasvasta, joka jäävät kiinni kahvinkeittimen putkistoon. Vaikka kahvipannulla veden lisääminen onkin monesti se nopein tapa, pilaa se pidemmän päälle kahvin maun tehokkaasti.

”Ajan saatossa kahvi alkaa maistumaan palaneelta ja epämiellyttävältä.”

Kokkonen suosittelee lisäämään veden pannun sijaan esimerkiksi desimitalla tai kahvimukilla. Jos omasta vanhasta tavasta on hankalaa luopua, kannattaa siinä tapauksessa pestä kahvinkeitin säännöllisesti. Näin voit välttyä pilaamasta kahvinautintoasi.

Kahvinkeittimen pesemistä varten kannattaa selvittää, millaisia ohjeita kahvinkeittimesi valmistaja tarjoaa. Yleensä mieto etikasta ja vedestä tehty seos auttaa poistamaan kahvirasvajäämät keittimestä.

2. Kahvin hamstraaminen tarjouksesta

Kahvin hinta on kallistunut viime vuosina. Moni saattaakin hullaantua kahvipakettitarjousten edessä ja ostaa enemmän kuin olisi sillä hetkellä tarvetta. Kokkonen pitää sitä virheenä – ainakin, jos haluaa nauttia hyvänmakuisesta kahvista.

”Kahvi ei ole kuin viini, jota voi kypsytellä. Vaikka kahvi on pakattu suojakaasuun, ei se siitä säilömisestä parane.”

Kokkonen itse ostaa aina mahdollisimman tuoretta ja vain paketin kerrallaan. Hänellä on kuitenkin neuvo, jos kahvia on tullut rohmuttua pakettitolkulla.

”Laita paketti kokonaisena tai vähintäänkin ilmatiiviisti pakastimeen. Pakastamalla kahvipaketille saa monta kuukautta lisää hyvänä säilymistä. Huoneenlämmössä kahvin maku muuttuu ja huononee nopeasti.”

Kun paketin sitten ottaa pakastimesta, tulee sen antaa sulaa ennen käyttöönottoa. Paketti kannattaa avata vasta sulamisen jälkeen.

3. Kahvin säilyttäminen jääkaapissa

Kahvinpuruja käytetään toisinaan poistamaan epämiellyttäviä hajuja jääkaapista, niiden huokoisen pinnan vuoksi. Siksi on hyvä muistaa, että avattu kahvipaketti imee itseensä hajuja jääkaapissa.

”Jos paketti ei ole ilmatiiviisti suljettuna jääkaapissa, imee se kosteutta muusta jääkaapin sisällöstä, kuten juustoista ja sipuleista. Itse en ainakaan haluaisi sipulilta maistuvaa kahvia.”

Kokkosen mukaan hyvin harva barista säilyttäisi kahviaan jääkaapissa. Kahvinpuruja ei tulisi myöskään kaataa mihinkään toiseen purkkiin, vaan säilyttää omassa paketissaan tiukasti suljettuna huoneenlämmössä.

4. Kahvia ei kannata hauduttaa lämpölevyllä

Kahvinkeittimen lämpölevyn ominaisuus on hieno, kun kahvin tarvitsee säilyä lämpimänä alle varttitunnin verran. Jos kahvista on tarkoitus nauttia pidempään, on parempi kaataa kahvi termospulloon.

”Lämpölevy kypsentää sitä kahvia koko ajan ja maku alkaa muuttua jo puolessa tunnissa.”

Kokkosen mukaan puhtaassa termospullossa kahvin maku säilyy hyvänä tunnista muutamaan tuntiin.

Kahvi tulisi säilyttää omassa paketissaan, eikä kaataa sitä toiseen rasiaan. © iStock

5. Älä pese kahvipannuja pesukoneessa

Tehokkaat konetiskiaineet puhdistavat rasvatahrat ja kirkastavat pannun. Ne kuitenkin helposti jättävät pannun pintaan pesuaineen maun, joka ei taatusti ole yksi niistä vivahteista, joita kahvistaan haluaa maistaa.

”Tämän asian huomaan toisinaan juodessani kotona tehtyä kahvia.”

Jos pannun kuitenkin haluaa pestä pesukoneessa, kannattaa se pesun jälkeen huuhdella uudestaan vedellä. Paras tapa pestä pannu on käsin peseminen kevyesti tiskiaineella.

6. Kahvinpurujen annostelu väärin

Kahvinpuruja on tärkeää annostella oikea määrä. Jos kahvi maistuu suositusmääriä noudattamalla omaan makuun liian laihalta, ei maku parane kahvimitallisia lisäämällä. Sillä tavalla tuhlaa vain kahvinpuruja.

”Kahvia menee hukkaan, koska kahvinkeitin ei uuta siitä kaikkia makuja, mitä olisi mahdollista saada.”

Mikäli huomaa laittavansa kahvimitallisia aina yli suositusmäärien, voi pohtia olisiko korkeampi paahtoaste omaan makuun sittenkin parempi. Kokkonen suositteleekin kokeilemaan erilaisia kahveja, jotta löytäisi itselleen parhaimman mahdollisen.

7. Veden lämpötilan huomiotta jättäminen

Kahvin valmistuksessa on hyvä ottaa huomioon, että kuuma vesi uuttaa kahvista nopeammin ja enemmän makuja. Laadukkaissa kahvinkeittimissä vesi läpäisee suodattimen kuumana alusta loppuun. Halvemmissa keittimissä veden lämpötila vaihtelee keittämisen aikana.

Kokkosella on ongelmaan niksi.

”Halvempien keittimien kohdalla olen havainnut toimivaksi sen, että laittaa keittimeen aluksi pelkästään vettä ja käynnistää koneen. Kun vettä on valunut muutaman desin verran, voi sen jälkeen lisätä keittimen kyytiin kahvinpurut ja uuttoveden.”

Kokkosen neuvo toimii ikään kuin keittimen esilämmityksenä, jonka jälkeen veden lämpötila pysyy tasaisena läpi keittämisen.

Lue myös Anna.fi: Kofeiinittomat kahvit makutestissä – ylivoimainen voittaja maistui samettiselta ja ”kunnon kahvilta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kahvipannu astianpesukoneeseen ja 6 muuta asiaa, joita barista ei tekisi – pilaa kahvin maun varmasti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.