Ruoka

Paras maidonvaahdotin? Testasimme 6 erilaista ratkaisua – kahvilatason huippulaite olikin yksi halvimmista

Maidonvaahdotin kotikeittiössä on arjen pikku luksusta. Testasimme 6 eri vaahdotinta. Parhaimmillaan lopputulos oli kahvilatasoa.

Kahviloissa erikoiskahvit kruunaa samettisen pehmeä maitovaahto. Sellaista kun saisi kotonakin! Miksei, onhan kotikäyttöinen maidonvaahdotin keksitty.

Mutta saako kotikäyttöön tarkoitetuilla maidonvaahdottimilla kelvollista vaahtoa aikaiseksi? Kotilieden kolmihenkinen testiryhmä testasi kuusi erilaista tapaa ja laitetta vaahdottaa maitoa ja kauramaitoa.

Mukana testissä on neljä pelkästään maidon vaahdottamiseen tarkoitettua, edullista laitetta. Lisäksi testasimme yhden kalliimman maitoa vaahdottavan laitteen sekä pressopannun, jolla voi kahvin keittämisen lisäksi vaahdottaa maitoa.

Vaahdottimet testattiin sekä lehmämaidolla (kevytmaito) sekä kauramaidolla (Oatly iKaffe). Testaajat arvioivat vaahdon koostumusta, ulkonäköä ja makua sekä laitteen käyttökokemusta.

Lue myös: Paras kasvimaito vaahtoutuu pehmeäksi ja tekee kahvin juomisesta nautinnon – testasimme 7 baristaversiota kaurajuomasta perunamaitoon

Paras maidonvaahdotin – testasimme 6 eri laitetta

Produkt maidonvaahdotin

Maidonvaahdotin.
Vispilämallinen maidonvaahdotin käy pattereilla. Kuvassa vaahdotettua kauramaitoa. © Anna Ferrante

Kevyt ja näppärä testin edullisin vaahdotin tekee muutamissa sekunneissa pätevää maitovaahtoa sekä täysmaidosta että kauramaidosta vaativammankin erikoiskahvittelijan makuun. Vaahto on täyteläistä ja muodostuu kuten pitääkin maidon yläkerrokseen, eikä koko maito vaahdotu. Isona miinuspuolena laitteessa on se, että sen teho alkaa nopeasti heikentyä pattereiden kulumisen myötä.

Ahkerassa käytössäni (vähintään 2 cappuccinokuppia joka päivä) patterit kuluvat jo parissa viikossa sen verran, ettei napakkaa vaahtoa enää synny. Pattereiden käyttöiän loppupäässä vaahdottaminen käy jo työstä ja lopputulos on ahkerasta huristelusta huolimatta huono.

Käytössäni on ollut useita saman merkin maidonvaahdottimia vuosien aikana, sillä pahimmillaan yksi laite on simahtanut lopullisesti jo muutamassa kuukaudessa. Niiden käyttäminen tuntuu ikävästi kertakäyttökulttuurilta, vaikka käyttäisi uudelleen ladattavia pattereita. Huono kestävyys laskee laitteen yleisarvosanaa huomattavasti, vaikka moitteettoman vaahdon se täysillä pattereilla tekeekin. Satunnaiseen käyttöön ehkä parempi?

Arvosana: 3-/5

Hinta: 2 € (Ikea)

Maku pressopannu 600ml

Maidonvaahdottimet.
Vasemmanpuoleisessa kupissa on vaahdotettua kauramaitoa, oikeanpuoleisessa vaahdotettua täysmaitoa. © Sinimaria Halonen

Lämmitin testattavat maidot, eli kahville tarkoitetun iKaffe-kaurajuoman sekä kevytmaidon, kattilassa ensin noin 60-asteisiksi. Maito on noin 60-asteista, kun kattilan pintaan pystyy juuri ja juuri koskemaan ja maito alkaa höyrytä.

Sen jälkeen kaadoin maidon pressopannuun ja pumppasin pressopannun siivilää ylös alas, kunnes maito alkoi vaahdota. Kaadoin vaahdotetun maidon pieneen nokalliseen kannuun ja sieltä kuppiin, jossa oli noin 2/3 kahvia.

Molemmista testattavista tuli kuohkea ja kestävä maitovaahto, kevytmaidosta tosin pienikuplaisempi. Unohdin kopauttaa maitokannua ennen kuin kaadoin maidon kahviin. Kopautus olisi sekoittanut maitoa ja tehnyt vaahdosta tasaisemman.

Arvosana: 4/5

Hinta: 39,90 € (Sokos)

Coline maidonvaahdotin

Maidonvaahdotin.
Pattereilla toimiva vispilävaahdotin tekee kauramaidosta ilmavaa. © Anna Ferrante

Testin toinen patterikäyttöinen ja sauvamallinen maidonvaahdotin lupaa tehdä kuohkean vaahdon muutamassa sekunnissa. Sen se tosiaan tekeekin: vaahdottamisessa on syytä käyttää tarpeeksi isoa astiaa, muuten vimmatusti pyörivä vispilä pyöräyttää maidon yli laidan. Tämä tapahtuu sekä kauramaitoa että lehmänmaitoa vaahdottaessa.

Tehoa siis löytyy, mutta vaahdon koostumus ei yllä aivan kahvilatasoon, vaan on hieman liian ilmakuplaista ja löysää makuuni. Tilanne ei sanottavasti kohentunut, vaikka jatkoin vaahdottamista jopa minuutin ajan. Laite ei vaahdon koostumuksen puolesta pärjää tavallisesti käyttämälleni sähkökäyttöiselle kannuvaahdottimelle, mutta sauvavaahdottimeksi tämä on kuitenkin oikein toimiva!

Kokemusta käyttöiästä ei ole, sillä testissä ehdin käyttää laitetta kahden viikon ajan kerran päivässä. Siinä ajassa pattereiden teho ei laskenut niin, että sitä olisi vaahdottamisen lopputuloksessa huomannut.

Arvosana: 2,5/5

Hinta: 11,90 € (Clas Ohlson)

Lue myös Anna.fi: Kahvin kofeiinipitoisuus – näin monta mukillista kahvia on oikeasti suositusten rajoissa

Nespresson Citiz & Milk kapselikahvinkeitin, jossa on integroitu Aeroccino3- vaahdotin

Maidonvaahdotin.
Kapselikeittimessä on integroitu maidonvaahdotin (oikealla), © Sanna Puhto

Testin hinnakkain vaahdotin lämmittää ja vaahdottaa minuutissa parin kupin maidot. Käyttöääni on hiljainen. Laite on erittäin helppo puhdistaa. Usein vain huuhtelen ja pyöräytän tiskiharjalla käytön jälkeen. Astianpesukoneeseen laitetta ei voi laittaa.

Vaahdottimen sisällä on irrotettava vispilä. Otan sen pois, jos teen rasvattomasta maidosta vaahtoa, koska rasvaton vispautuu niin herkästi muutenkin, ja tulee helposti yli vaahdottimen reunojen. Rasvaisempiin maitoihin käytän vispilää. Näin saa aikaiseksi ihanan kestävän ja kermaisen maitovaahdon.

Kauramaidolla (Oatlyn iKaffe) syntyy tiivis, mutta ilmava vaahto, joka ei väljähdä vaan kestää koko kupin loppuun asti. Kevytmaidolla lopputulos ei ole yhtä kauttaaltaan vaahtoisa, vaan kuppiin tulee erikseen korkea maitovaahto muun maidon jäädessä vaahtoutumatta. Voi olla, että vaahdon syntymiseen vaikuttaa käytetyn maidon rasvaisuus. Oatly on rasvaisempaa kuin kevytmaito.

Arvosana: 4,5/5

Hinta: n. 300 €, pelkkää vaahdotin n. 100 €

Point sähkökäyttöinen maidonvaahdotin

Maidonvaahdotin.
Teenkeitintä ulkonäöltään muistuttava laite tekee täydellistä vaahtoa. Kuvassa kauramaitoa vaahdotettuna. © Anna Ferrante

Tämä maidonvaahdotin muistuttaa ulkonäöltään pienikokoista vedenkeitintä. Se on erittäin näppärä ja helppokäyttöinen: maitoa kaadetaan kannuun ja painetaan käynnistysnapista. Laite lämmittää maidon juuri sopivan lämpöiseksi ja tekee samalla uskomattoman hyvää maitovaahtoa. Huipputuote!

Vaahdon koostumus on samettinen ja täyteläinen, sopivan napakka – aivan kuin kahviloiden erikoiskahveissa ja jopa parempaa. Vaahto asettuu juoman pintaan kuten pitääkin eikä koko maito ole pelkkää vaahtoa. Käytän laitetta kauramaitocappuccinon valmistamiseen, ja lapseni nauttivat sillä lämmitettyä ja vaahdotettua lehmämaitoa. Molemmat maidot vaahdottuvat yhtä erinomaisesti.

Kestävyys tuntuu olevan kohdallaan, sillä edullinen laite on palvellut perhettä päivittäisessä käytössä useamman vuoden. Miinusta tulee pestessä ja vaahtoa mukiin kaataessa helposti irtoavasta vispilästä.

Arvosana: 5-/5

Hinta: n. 20 € (Power)

Manuaalinen maidonvaahdotin Bialetti Perfetto Crema, 160 ml

Maidonvaahdotin.
Manuaalista vaahdotinta täytyy pumpata itse. Kuvassa vaahdotettua täysmaitoa. © Anna Ferrante

Tämä käsikäyttöinen maidonvaahdotinkannu on kätevä, sillä maito lämmitetään siinä halutun lämpöiseksi liedellä. Kun maito on kuumentunut, laite otetaan liedeltä ja aletaan pumpata vaahdotinosaa ylös alas napakkaan tahtiin.

Käyttöohjeissa luvataan, että kymmenen sekunnin pumppaus riittää, mutta todellisuudessa ei ole aivan näin. Pumppailen jopa minuutin ajan, mutta en saa aikaiseksi halutun tiivistä ja kuohkeaa vaahtoa. Niin lehmänmaito kuin kauramaito lähinnä vain ilmavoituu laitteessa. Varsinaisesta vaahdosta ei ei oikein voi puhua.

Lisäksi häiritsee, että koko maito vaahdottuu, eikä vaahtokerrosta muodostu juoman pinnalle. Paremman puutteessa tämä kuitenkin menettelee eli jonkinlaisen cappuccinon sillä aikaiseksi saa. Plussaa pienestä koosta ja linjakkaasta ulkonäöstä, jota ei tarvitse piilotella kaappiin. Hintansa väärti laite ei kuitenkaan ole.

Arvosana: 2/5

Hinta: n. 47 €

Lue myös Anna.fi: Kofeiinittomat kahvit makutestissä – ylivoimainen voittaja maistui samettiselta ja ”kunnon kahvilta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras maidonvaahdotin? Testasimme 6 erilaista ratkaisua – kahvilatason huippulaite olikin yksi halvimmista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.