Ruoka

Älä heitä ahvenen mätiä perkuujätteisiin! Katso parhaat vinkit sen käyttöön ja valmistukseen

Ahvenen mäti on aliarvostettu herkku, vaikka itse ahven onkin suosittu ruokakala. Ahvenen mäti maistuu keitossa tai pannulla pusseissaan kypsennettynä mustapippurilla ja suolalla ryyditettynä.

Ahvenen mäti menee usein muiden perkuujätteiden kanssa roskikseen. Aivan turhaan! Mäti kannattaa ottaa talteen erityisesti keväällä juuri ennen kutuaikaa, jolloin naarasahventen vatsaontelo on täynnä mätiä. Ja vaikket itse kalastaisikaan, ahvenen mätiä voi ostaa myös kalakauppiailta esimerkiksi kauppahalleista. 

Koska ahvenen mäti ei ole yhtä arvostettu herkku kuin esimerkiksi muikun tai siian mäti, voi sitä löytää melko edulliseenkin hintaan. Tartu siis tilaisuuteen, kun sellainen osuu kohdalle.

Ahvenen mädin käsittely ja pakastus

Ahvenen mäti, kuten muidenkin makeasta tai murtovedestä kalastettujen kalojen mäti on syytä pitää pakastimessa vähintään vuorokausi ennen tarjoilemista, jotta mahdolliset lapamadon toukat ehtivät kuolla. 

Pakastettu mäti tulee aina sulattaa hitaasti riittävän ajan kanssa. Mäti kannattaa aina sulattaa jääkaapissa, ei koskaan huoneenlämmössä, sillä liian nopeasti sulatettuna mäti vettyy ikävästi. 

Jääkaapissa ahvenen mätiä ei sen sijaan kannata säilyttää, sillä plusasteisena se pilaantuu nopeasti. Pakastimessa mäti sen sijaan säilyy tarvittaessa jopa useamman kuukauden.

Kertaalleen sulatettu mäti tulee tarjoilla heti sulattamisen jälkeen eikä sitä saa pakastaa uudestaan.

Ahvenen mäti: Valmistus 

Ahvenen mätimunat ovat valmiina jo mätipussissa putkenomaisen verkkokudoksen sisällä, ja siitä muodostuu mätinauhoja. Usein ahvenen mäti hyödynnetäänkin valmiina mätipusseina. Toki mätipussit voi myös viiltää auki ja lypsää mäti pusseista, mutta mädin melko voimakas maku ei ole kaikkien mieleen – ainakaan perinteiseen tapaan suolattuna sipulin ja smetanan kera nautittuna tai vaikkapa blinien lisukkeena.

Voimakkaan makunsa vuoksi ahvenen mäti maistuukin monen mielestä parhaalta pannulla pusseissaan kypsennettynä suolalla ja ripauksella mustapippuria maustettuna.

Ahvenen mätipussit voi halutessaan keittää ennen paistamista, jolloin ne kypsyvät nopeammin, mutta ne voi myös paistaa voissa pannulla sellaisenaan tai leivitettynä suolalla ja pippurilla maustettuna. Huolehdi siitä, että mätipussit ennättävät kypsyä myös sisältä.

Paistetut mätipussit maistuvat kalaruokien lisukkeena, kuten paistettujen ahvenfileiden sekä vaikkapa muusin kera tai niitä voi viipaloida vaikka voileivän päälle, jolloin koossa on todellinen luksusleipä.

Ahvenen mätipussit voi myös savustaa kalan mukana tai erikseen. Kalakeittoon ne puolestaan antavat oman upean makulisänsä. 

Lue lisää Anna.fi: Mätiä perinteisesti ja uudella tavalla – voileipäkakku ja huumaavat graavilohi-mätileivät

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä heitä ahvenen mätiä perkuujätteisiin! Katso parhaat vinkit sen käyttöön ja valmistukseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.