Ruoka

Annoona maistuu banaanin ja vadelman ystäville – nappaa maailman makein hedelmä testiin lyhyen satokauden aikana

Annoona tunnetaan myös nimillä kirimoija tai suomuannoona. Poimi suomumainen hedelmä rohkeasti ostoskoriisi, sen maku hurmaa taatusti!

Annoona tai toinenkin kannattaa napata ostoskoriin kaupan hedelmäosastolta. Sen sanotaan nimittäin olevan yksi maailman makeimmista hedelmistä.

Annoonakasveihin kuuluu yli 120 lajia, ja monet suvun kasveista tuottavat syötäviä hedelmiä. Suomessa tarjolla olevista lajikkeista yleisin tunnetaan myös nimellä kermaomena. 

Annoona muistuttaa ulkomuodoltaan hieman sydäntä sekä tavallista omenaa. Kooltaan hedelmä on yleensä hieman avokadoa suurempi. Suomuinen ulkonäkö johtuu siitä, että annoona koostuu useista yhteen kasvaneista pienistä hedelmistä, aivan kuten esimerkiksi vadelma. 

Tropiikin hedelmä

Alunperin annoonat ovat lähtöisin Etelä-Amerikasta Perun ja Equadorin vuoristoseuduilta sellaisilla alueilla, joissa lämpötila laskee harvoin alle 28 asteeseen. Kerrotaan, että Kolumbuksen saapuessa ensimmäistä kertaa “uudelle mantereelle” hän olisi käskenyt miehistöään soutamaan maihin ja tuomaan hänelle jonkun hedelmän. Miehistö toi Kolumbukselle annoonan

Nykyään eri annoona-lajikkeita viljellään trooppisten ja subtrooppisten alueiden ylängöillä ympäri maailmaa. Euroopassa annoonaa viljellään Espanjassa, mistä sitä useimmiten tuodaan myös Suomeen. 

Annoona

Annoona: säilytys

Annoonan satokausi sijoittuu kevääseen. Silloin hedelmäosastolla kannattaa pitää silmät auki, sillä annoonan satokausi on lyhyt. Suomeen tuotavat hedelmät ovat yleensä raakoja kuljetuskestävyyden parantamiseksi. Tärkeintä kaupassa on valita ostoskoriin ehjäkuorinen hedelmä.

Raaka hedelmä on väriltään vaaleanvihreä, mutta kypsyy huoneenlämmössä nopeasti muutamassa päivässä. Kypsyessään kuori tummuu rusahtavan punertavaksi. Kypsä hedelmä muuttuu todella pehmeäksi ja se tuoksuu makealle. Kypsä annoona ei säily kovinkaan pitkään, joten hedelmä on parasta syödä mahdollisimman pian. 

Annoona tuottaa runsaasti etyleeniä, joten se kannattaa pitää erillään etyleenille herkistä kasviksista. Annoonat paleltuvat herkästi, joten niitä ei kannata säilyttää alle 12 asteessa. Optimaalinen säilytyslämpötila on 12-15 astetta. 

Lue myös Anna.fi: Etelän hedelmät keventävät ateriaa

Mihin annoonaa käytetään?

Annoonasta syödään ainoastaan malto. Helpoin tapa nauttia hedelmä on halkaista se ja kaivertaa hedelmäliha lusikalla puolikkaasta talteen. Sen sisällä olevia pieniä mustia siemeniä ei syödä. Kermaisen hedelmälihan maussa voi havaita sekoituksen vadelmaa, banaania, mansikkaa ja ananasta.

Kypsää annoonaa on väitetty maailman makeimmaksi hedelmäksi. Se on herkkua vaikka siltään syötynä tai jäädytettynä, jolloin kermaisen hedelmälihan koostumus muistuttaa jäätelöä.  

Annoona sopii loistavasti myös erilaisiin jälkiruokiin. Muusattua maltoa voi sekoittaa esimerkiksi pariin lusikalliseen ranskankermaa ja tarjota esimerkiksi hedelmäsalaattien tai jäätelön kastikkeena.

Lisää annoonaa myös smoothien joukkoon tai tarjoa sitä myslin kera tai puuron lisukkeena.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Annoona maistuu banaanin ja vadelman ystäville – nappaa maailman makein hedelmä testiin lyhyen satokauden aikana

Sinun täytyy kommentoidaksesi.