Vihreä papaija – tutustu ja opettele käyttämään sitä oikein
Vihreä papaija on monen aasialaisen ruoan raaka-aine. Mielenkiintoinen hedelmä sopii hyvin suolaiseen ruoanlaittoon.
Vihreä papaija on makean oranssin papaijan raakaversio. Se on sama hedelmä, mutta se otetaan käyttöön ennen kuin se kypsyy. Vihreä papaija poimitaan puusta raakana, jonka jälkeen se käytetään erilaisiin salaatteihin tai kastikkeisiin.
Lue myös: Kokkauskurssilla Thaimaassa
Aasialaisella ruokatorilla voi nähdä monen muotoisia papaijoita. Suomalaisessa ruokakaupassa on myynnissä usein pitkänmallinen, kapeahko papaija joka näyttää hieman jättisuurelta päärynältä.
Vihreä papaija on tulisten ja hapokkaiden makujen kaveri
Vihreä papaija otetaan käyttöön halkaisemalla se. Valkoiset siemenet poistetaan lusikalla ja vihreä kuori leikataan pois. Sen voi leikata helposti terävällä vihannesveitsellä tai kuorimaveitsellä.
Hieman kurkkua muistuttava vaalean vihreä hedelmäliha viipaloidaan tai suikaloidaan. Raa’an hedelmän hedelmäliha on hieman kirpeää ja vetistä. Se muistuttaa vähän kurkkua, mutta on tiiviimpi koostumukseltaan. Sellaisenaan se ei maistu lähes miltään.
Raakakypsennys on yksi tapa saada vihreästä papaijasta maistuvaa. Thaimaalainen som tam –salaatti on tästä hyvä esimerkki. Suikaloitua papaijaa murskataan kalakastikkeen, limetinmehun ja mausteiden kanssa kevyesti, jolloin sen entsyymit pääsevät liikkeelle ja se kypsyy.
Vihreä papaija on tulisten ja hapokkaiden makujen kaveri. Som tam –salaatissa maistuu tulinen chili ja hapokas limetti, se on täydellinen esimerkki thaimaalaisesta ruoasta, jossa suolainen, makea ja hapan ovat tasapainossa.
Annoksessa on myös sopivasti suutuntumaa raa’an papaijan ansiosta, lisäksi rapeutta tuovat maapähkinät.
Vihreää papaijaa voi esimerkiksi keittää ja käyttää erilaisissa aasialaisissa curry-kastikkeissa. Siitä saa myös paistamalla mainion lisukkeen.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vihreä papaija – tutustu ja opettele käyttämään sitä oikein