Ruoka

Löytyykö ruokavaliostasi 30 erilaista kasviperäistä tuotetta? Tarkista asia, sillä ne auttavat ehkäisemään vatsavaivoja

Miten perusterve ihminen voi huolehtia vatsastaan ja suolistonsa hyvinvoinnista? Ravitsemusterapeutti kertoo.

Valtaosa suomalaisista on vatsaltaan ja suolistoltaan perusterveitä. Myös heidän kannattaa ehkäistä vatsavaivoja ennalta, sanoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Hän listaa viisi vinkkiä, jotka auttavat perusterveen ihmisen vatsaa pysymään kunnossa. Näillä keinoilla vatsavaivat pysyvät poissa!

Lue myös: Kärsitkö vatsavaivoista? Näin selvität helposti ja nopeasti, onko oireiden taustalla laktoosi-intoleranssi

1. Karkota vatsavaivat tankkaamalla kuituja

Kuidut ovat suolistolle tärkeitä: kun niitä saa riittävästi, mikrobistolla on oikeaa ravintoa eikä se käytä energiakseen suolistoa suojaavaa limakerrosta. Hyviä kuitujen lähteitä ovat kasvikset, juurekset, sienet ja kuorineen syötävät hedelmät ja ­marjat.

2. Syö kasviperäisiä tuotteita monipuolisesti

Vähintään 30 kasviperäistä tuotetta ruokavaliossa moni­puolistaa suolisto­mikrobistoa. Syö siis eri viljoja, hedelmiä ja vihanneksia ja vaihtele niitä keskenään. Korvaa esimerkiksi jäävuorisalaatti välillä vuonankaalilla tai pinaatilla.

Maitohappobakteereista on terveille ihmisille hyötyä vain tapaus­kohtaisesti, esimerkiksi antibioottikuurin yhteydessä. Perusterveille parempia ovat hapatetut tuotteet: jogurtit, piimät, hapankaali ja kimchi.

3. Anna suoliston levätä

Keho tarvitsee palautumisaikaa. Suolis­tossa on niin sanottuja kello­soluja, jotka tietävät, mikä vuorokaudenaika on. Öisin ruoansulatus hidastuu ja suoliston hermosto saa lepoa.

Ihmiset ovat kuitenkin yksilöllisiä. Kehon yöaika voi alkaa jollakin kello 22 ja toisella ­­kello 24. Vuorotyöläisillä on ­paljon vatsa- ja suolistovaivoja. Toden­näköisesti niitä aiheuttaa myös valveilla oleminen yöaikaan.

4. Liiku päivän mittaan

Runsaasti liikkuvilla on suolistossaan paljon terveydelle hyvää tekeviä bakteerikantoja. Myös liikunta ehkäisee ennalta suolisto­vaivoja. Esimerkiksi toimistotyötä ­tekevälle jo pelkkä istumisen tauottaminen ennaltaehkäisee ilman pakkautumista suolistoon, ­mikä aiheuttaa tukalaa oloa.

5. Vähennä stressiä ja vältä vatsavaivat

Stressi vaikuttaa herkästi suolistoon lisäämällä läpäisevyyttä. Silloin mikrobit syövät suolen pinnalla olevaa suojalimakerrosta ja elimistöön pääsee liian isoja molekyylejä. Keho tulkitsee ne vierasaineiksi ja käynnistää puolustusreaktion, matala-asteisen tulehduksen, joka liittyy moneen krooniseen sairauteen.

Huonokuntoinen suolisto on yhdistetty myös ahdistuneisuuteen ja masentuneisuuteen.

Lue myös Anna.fi: Merja, 52, kärsi jo lapsena vatsavaivoista – nykyään hän tietää, mikä pahentaa ärtyvän suolen oireilua: ”En jaksa turhaan hävetä noloja tilanteita”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Löytyykö ruokavaliostasi 30 erilaista kasviperäistä tuotetta? Tarkista asia, sillä ne auttavat ehkäisemään vatsavaivoja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.