Ruoka

Suomen kuuluisimman lihapiirakan resepti on tarkkaan varjeltu salaisuus – herkku on maistunut jopa Margaret Thatcherille ja Nelson Mandelalle

Yrittäjä Otto Lundström kertoo, että lihapiirakkaan suhtaudutaan Eromangan leipomossa hyvin vakavasti. Resepti on pysynyt samana jo vuodesta 1946.

Eromangan kotileipomo on tuttu lähes jokaiselle helsinkiläiselle etenkin yhden tuotteen ansiosta. Leipomon lihapiirakoita tituleerataan kaupungin parhaiksi – ellei jopa koko Suomen parhaiksi. 

”Meidän mielestä vastaavaa tuotetta ei ole olemassakaan”, sanoo leipomon yrittäjä Otto Lundstöm Kotiliedelle.

Jo kukonlaulun aikaan lähes jokaisena viikonpäivänä Eromangan lihiksiä on saatavilla lukuisista torikojuista niin kauppatorilta kuin Hakaniemestäkin. Lisäksi lihapiirakoita myydään noin sadassa kaupassa ja kahvilassa Helsingissä ja lähikunnissa.

Legendaarisen herkun historia ulottuu vuoteen 1946 asti. Hertta ja Einar Virjo perustivat Eromangan leipomon alun perin Kasarmitorilla sijaitsevan talon sisäpihalle hevostalliin.

”Jo silloin he ovat keitelleet lihapiirakoita. Einarilla on varmaan ollut joku vanha resepti, minkä mukaan lihiksiä on tehty. Hän oli leipuri koulutukseltaan”, Lundstöm kertoo.

Koska Virjot olivat Inkerin evakkoja, he olivat äärettömän suvaitsevaisia. He työllistivät alusta alkaen Suomessa asuvia vähemmistöjä, kuten juutalaisia, romaneja ja maahanmuuttajia.

Torikoju, jossa on kyltti, jossa lukee ”suomen parhaat lihapiirakat”
Helsingin kauppatorilla on herkuteltu lihapiirakoilla jo 40-luvulta asti. © Otavamedia

Eromangan lihapiirakka on maistunut monille kuuluisille vieraille

Vuonna 1975 Eromanga sai uudet omistajat. Anja Snellmanin vanhemmat Sirkka ja Åke Snellman ostivat Virjoilta reseptit vuonna 1975, ja Anja jatkoi sukunsa perinnettä Snellmanin torikahvilan parissa.

Tuolloin torikahvilan pienessä oranssissa teltassa lihiksiä nauttivat muun muassa Nelson Mandela ja Margaret Thatcher.

Läheltä kuitenkin piti, että lihapiirakat eivät jääneet kokonaan historiaan. Leipomo meni konkurssiin vuonna 2020, osin koronan takia. Silloin Lundström hyppäsi puikkoihin.

”Olin juuri tilanteessa, jossa olin luopunut edellisestä yrityksestäni ja mietin, mitä seuraavaksi alkaisin tekemään. Kiinnostuin konkurssipesästä, ja kului 10 päivää, että olin ostanut sen.”

Konkurssipesän mukana tuli leipomon koneet ja reseptit. Sama henkilökuntakin palkattiin takaisin. Eromanga ehti olla konkurssin takia vain kaksi päivää kiinni.

Eromangan lihapiirakat
Eromangan lihapiirakoita myydään noin tuhat kappaletta päivässä. © Eromangan kotileipomo

Täydellisen lihiksen salaisuus on taikinassa

Lundstöm kertoo, että lihapiirakkaan suhtaudutaan leipomossa suurella kunnianhimolla ja myös vakavasti. Resepti on varjeltu salaisuus.

Lihapiirakat valmistetaan joka aamu käsin, kotimaisia raaka-aineita suosien.

”Joka aamu meidät mitataan, että laatu on korkealla. Meidän asiakkaat tietää, millainen lihapiirakka on ja millainen sen pitäisi olla”, Lundstöm sanoo.

Päivittäin lihiksiä myydään noin tuhat kappaletta. Jos aamun erä on jostain syystä epäonnistunut, eikä maku vastaa täysin vaadittua laatua, erä tehdään uudestaan.

”Asiakkaiden luottamusta ei uskalla riskeerata.”

Samalla taikinalla syntyy myös leipomon toinen kuuluisa tuote, hillolla täytetyt munkkipossut.

Lundström uskoo, että erinomaisen lihapiirakan salaisuus on nimenomaa loistavassa taikinassa. Siitä kielii se, että moni asiakas nauttii piirakan sellaisenaan ilman mitään höysteitä.

”Se ei vaadi mitään mausteita, ketsuppeja tai sinappeja. Jotain siinä tuotteessa on. Kun näen torilla asiakkaan, joka on tullut ostamaan lihiksen, he ovat ihan omassa kuplassaan.”

Lisäksi maukasta liha-riisitäytettä pitää olla todella runsaasti. Se on Lundströmin vinkki myös kotileipureille, jotka tykkäävät tehdä ja keittää itse lihapiirakoita. 

Lue myös: Lihapiirakka, joka onnistuu aina! Nappaa perinteinen resepti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomen kuuluisimman lihapiirakan resepti on tarkkaan varjeltu salaisuus – herkku on maistunut jopa Margaret Thatcherille ja Nelson Mandelalle

Lukija80566

Pari kertaa olen erehtynyt tuon syömään. Taikina samanlainen kuin muissakin, mutta sisällä lihan ja riisin sijasta teelusikallinen harmaata ainetta, joka ei ainakaan omasta mielestäni ollut syötäväksi kelpaavaa.

Lukija460761

Olen syönyt Eromangan lihapiirakoita 50 vuoden ajan ja täyte oli pitkään maukasta jauhelihaa ja riisiä reilusti. Nyt se on iso pulla jossa vähän jotain harmaata sisällä. Voisitteko palauttaa myös täytteen reseptin mukaiseksi

Lukija407037

Olen joskus syönyt Eromangan piirakoita. Piirakka ok ainakin silloin. Toinen hyvä piirakka oli Piirakkapojat Junnon joka sekin oli sotasairaalasta ostettu resepti Viipurilaiselta leipurilta joka lopetti paiston kun evakkotaival alkoi. Piirakka vain huononi ratkaisevasti kun keitinrasva vaihdettiin rypsiöljyyn. Aiemmin se oli luultavasti kookosrasvaa. Parhaat piirakat tulevat itä ja kaakkoissuomesta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.