Ruoka

Huomioi 4 tärkeää kohtaa voileipäkakun teossa – näillä kondiittorin vinkeillä onnistut

Tämän kesän juhlapöydän suosikkitarjottava on ehdottomasti voileipäkakku. Suomalaisten ikisuosikki voileipäkakku on kokenut uuden nousun. Näillä ohjeilla selviät koristeluista ja tarjoiluista.

Tulevana viikonloppuna juhlitaan ylioppilasjuhlia ja valmistujaisia lukuisissa suomalaiskodeissa.

Lue lisää: Voileipäkakku on juhlapöydän suosittu klassikko – kokosimme Kotilieden ihanimmat reseptit!

Voileipäkakku on suolaisten juhlatarjottavien klassikko. Voileipäkakku on kokenut uuden tulemisen tänä keväänä, jos intohimoista voileipäkakun ystävää ja ruokatoimittaja Teemu Lemistä on uskominen.

Leminen kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissa, että voileipäkakku on juhlaruokakulttuurin kirkkain helmi.

Samaa mieltä on kondiittori ja catering-yrittäjä Merja Naumanen.

”Voileipäkakkuja kysytään juhliin yhä enemmän. Sen pölyttynyt maine on karistettu ja 70-luvun juustoraaste-majoneesikakut ovat historiaa. Nyt halutaan raikkaita makuja, laadukkaita täytteitä ja näyttäviä koristeluja”, Naumanen kertoo.

Lue lisää: Tarjoa voileipäkakkua juhlissa! Tässä kolme herkullista ohjetta lohen, siian ja sillin kera

Voileipäkakun kanssa pätevät samat ohjeet kuin muussakin leivonnassa. Harjoittelu tekee mestarin.

”Voileipäkakun kanssa pitää muistaa muutama seikka, että se onnistuu. Mainio kakku syntyy laadukkaasta leivästä, hyvänmakuisesta täytteestä, jämäkästä kuorrutuksesta ja näyttävästä koristelusta”, Naumanen neuvoo.

Muistilista voileipäkakun tekoon

Naumasen mukaan nämä 4 tärkeää asiaa muistamalla voileipäkakun kanssa onnistuu varmasti:

  1. Valitse oikeanlainen leipä
  2. Maukas täyte
  3. Tarpeeksi kuorrutusta
  4. Kestävät koristelut

Oikeanlainen leipä

Valitse leiväksi vuokaleipä. Itse olen sitä mieltä, että vaaleaa leipää ja ruisleipää ei saa sekoittaa. Valitse vain yhdenlaista leipää per kakku. Erilaisia leipiä on vaikea kostuttaa, koska niissä on erilaiset rakenteet. Leipä ei saa olla vehnämössöä, vaan siinä pitää olla vähän rakennetta. Leivässä ei saisi olla myöskään jyviä, siemeniä eikä muita sattumia.

Leivän on hyvä olla maultaan mahdollisimman neutraali, jotta täytteet pääsevät oikeuksiinsa. Leivän pitää olla pari päivää vanhaa, sillä liian tuore leipä menee helposti löllöksi ja vetiseksi.

Laadukkaasta vuokaleivästä ei tarvitse leikata reunoja pois, vaan ne pitää muistaa kostuttaa oikein. Kantapaloja ei käytetä.

Kostuta oikein

Paras kostutusneste on maito. Tämän Naumanen on oppinut äidiltään, joka on vuosien saatossa tehnyt varmasti satoja voileipäkakkuja. Maito on tarpeeksi neutraalia. Kasvis-, kala- ja lihaliemet ovat voimakkaita ja niistä tulee aina sivumakuja kakkuun.

Sivellin on paras työväline kostutukseen. Älä käytä lusikkaa, silloin kostutusta menee helposti liikaa. Aloita siveltimellä leivän reunoista ja siirry pikkuhiljaa keskelle.  Tunnustele pintaa kädellä. Kun se tuntuu sienimäiseltä, on leipä sopivan kostea.

Täyte on tärkein

Hyvänmakuinen täyte ja sopivan kostea voileipäkakku saa ylistyksiä. Panosta täytteeseen, sillä se on juuri se mihin voileipäkakussa kiinnitetään eniten huomiota.

Voileipäkakku

Kelmu avuksi

Voileipäkakku kannattaa koota aina kelmun päälle ja valmistaa jo edellisenä päivänä valmiiksi. Koristele kakku vasta juhlapäivän aamuna. Pidä täytettyä kakkua kylmässä noin vuorokausi kevyen painon alla kelmuun koottuna. Painoksi sopii esimerkiksi kevyt muovinen leikkuulauta.

Rasvaisen majoneesin sijaan täytteisiin halutaan nyt raikkaita makuja. Hyviä vaihtoehtoja ovat ranskankerma, maustamaton paksu jogurtti ja tuorejuustot. Täytteissä ei kannata käyttää vetisiä raaka-aineita eikä kovin suuria paloja. Kinkku ja lohi pitää muistaa hienontaa pieneksi, sillä isot palat täytteessä tekevät voileipäkakusta haastavan leikata.

Kuorrutus vasta tarjoiluaamuna

Tee kuorrutus vasta viimeisenä aamuna. Siirrä kakku jääkaapista suoraan ennen kuorrutteen tekemistä tarjoilualustalle. Näin sitä ei tarvitse enää sen jälkeen siirrellä. Kakun alle on hyvä laittaa pahvinen kakkualusta. Paperiset kakkupaperit vetistyvät ja eivät sen takia ole paras mahdollinen valinta.

Nerokas teippivinkki

Kakun viereen voit laittaa esimerkiksi leveää teippiä suojaamaan tarjoilualustaa, jotka voi koristelun jälkeen vetää vain irti. Näin tarjoilualusta pysyy siistinä.

Tee kuorrutusta mieluummin enemmän kuin vähemmän. Levitä kuorrutetta ensin kakun päälle ja palettiveitsellä sivele sitä alaspäin. Tee jämäkkä kuorrute. Liian löysäksi jäänyt kuorrute valuu myös pöydässä ja kakkua on vaikea leikata kauniisti. Tuorejuusto esimerkiksi ranskankerman joukossa tekee kuorrutteesta jämäkän.

Valitse kestävät koristelut ja suunnittele etukäteen

Valitse raikkaita ja värikkäitä raaka-aineita koristeluun. Kasviksista hyviä vaihtoehtoja ovat kurkun kuori pituussuunnassa leikattuna ja rullattuna, herneenverso, herneet, retiisi, raitajuuri, keltajuuri ja salaateista vuonankaali. Myös uutuustuote vesimeloniretikka on näyttävä koriste. Yrteistä ruohosipuli on parempi vaihtoehto kuin helposti nahistuva tilli. Myös timjami kestää hyvin.

Voit suunnitella koristelun esimerkiksi leikkuulaudalle kakun viereen ensin. Siitä se on helppo ”kopioda” ja siirtää kakun päälle. Kerran kun on asetellut koristeet paikoilleen kuorrutteen päälle, niitä ei voi enää siirtää nätisti. Sen takia kannattaa suunnitella koristelu huolella.

Mitä enemmän vihreää kakussa on, sitä raikkaamman näköinen se on. Esimerkiksi uutuustuote valkolupiininversot ova kestäviä ja näyttäviä voileipäkakun koristeita.

Valkolupiininversoja Robbesin puutarhasta.
Valkolupiininversot ovat kestäviä ja sopivat voileipäkakkuun koristeeksi.

Syötävät kukat ovat näyttäviä koristeluja. Valitse syötäviä puutarhakukkia tai villejä kukkia. Esimerkiksi syreeni ja orvokit ovat kauniita. Myös piharuusut, joita ei ole myrkytetty, ovat kauniita. Tarkista aina, että kukka ei ole myrkyllinen.

Lämpimällä ilmalla ei kannata ottaa riskiä täytteiden kanssa. Äyriäiset kannattaa unohtaa ja käyttää niiden sijaan suolaista savukalaa, kinkkua tai kasvistäytteitä. On myös hyvä tietää, että kinkkusiivut, joissa on kova reuna, nahistuvat ruman näköisiksi huoneenlämmössä seistessä.

Vinkit antoi kondiittori Merja Naumanen Aperidiiva catering-yrityksestä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huomioi 4 tärkeää kohtaa voileipäkakun teossa – näillä kondiittorin vinkeillä onnistut

Mummi

Hyvä artikkeli!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.