Ruoka

Hyvästit teflonpannuille? EU pyrkii kieltämään rasvaa ja likaa hylkivät ”ikuisuuskemikaalit” – näin pannuvalmistajat vastaavat

Euroopan Unioni pyrkii kieltämään luonnolle haitalliset PFAS-kemikaalit lähivuosina. Se tarkoittaisi hyvästejä kestäville teflonpannuille.

Euroopan Unioni on viime viikolla tarttunut aloitteeseen, joka pyrkii kieltämään teollisuudesta PFAS-yhdisteet, eli niin kutsutut ”ikuisuuskemikaalit”, kertoo Reuters. Kielto saattaa astua voimaan vuonna 2026 tai 2027.

PFAS-yhdisteet ovat pysyviä orgaanisia yhdisteitä, joita on käytetty laajasti teollisissa ja kuluttajille tarkoitetuissa tuotteissa niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi.

EU:n kielto tarkoittaisi hyvästejä kestäville teflonpannuille ja teknisille kuorivaatteille, kuten Goretexille, ellei valmistajat löydä korvaavia vaihtoehtoja PFAS-yhdisteille.

Syy mahdolliseen kieltoon on se, että PFAS-kemikaaleja päätyy jatkuvasti luontoon tuotteiden valmistuksen, käytön ja hävittämisen yhteydessä, kertoo erityisasiantuntija Merja Virtanen Ruokavirastolta. Luonnossa yhdisteet siirtyvät eliöihin, sitä kautta elintarvikkeisiin ja lopulta myös ihmisiin.

Lue myös: Paistinpannu on keittiön käytetyin perusväline – onko suosikkisi pinnoitettu, keraaminen, valurautainen vai teräksinen pannu? Kokosimme parhaat neuvot valintaan ja reseptivinkit

Hyvästit teflonpannuille? Näin valmistajat vastaavat

Suomalaisista yrityksistä toistaiseksi vain yksi, keittiövälineitä valmistava Heirol, on mukana aloitteessa poistaa PFAS-yhdisteet kokonaan teollisuudesta. 

Heirolin toimitusjohtaja Rolf Moborg kertoo Kotiliedelle, että heidän kaikki pinnoitetut patistoastiat ja leivontatarvikkeet ovat PFAS-vapaita. Yhdisteitä on käytetty vielä yhdessä varastossa olevassa sarjassa, mutta seuraava erä on Moborgin mukaan täysin kemikaalivapaa.

Heirol toi keraamiset pinnoitteet Suomeen 15 vuotta sitten, ja jo silloin yrityksessä tehtiin päätös, että brändi pyrkii käyttämään kemikaalivapaita pinnoitteita paistoastioissaan. Heirol käyttää tuotteissaan keraamisia, ekologisia sooligeeli -pinnoitteita.

”Olen suorastaan ihmetellyt, miksei Suomessa ole enempää puhuttu tästä asiasta. Muissa pohjoismaissa useat kaupat eivät ota valikoimiinsa PFAS-kemikaaleja sisältäviä tuotteita, mutta Suomessa asiasta ei vielä juuri tiedetä”, Moborg sanoo.

Teflonista valmistetut pannut eivät hajoa luonnossa koskaan.
Teflonista valmistetut pannut eivät hajoa luonnossa koskaan. © iStockphoto

Suomalaisten opittava uusi paistotapa?

Vaikka teflonin korvaavia vaihtoehtoja on olemassa, Heirolilla tiedostetaan, että modernit pinnoitteet eivät aiemmin olleet yhtä kestäviä kuin polytetrafluorieteeniä (PTFE) eli teflonia sisältävät pannut. Mutta jos pannu menee pilalle ennen aikojaan, se johtuu Moborgin mukaan yleensä vääränlaisista paistotottumuksista – ei pinnoitteesta.

”Ihmiset eivät välttämättä osaa paistaa. Moni luulee, että pannu pitää laittaa kuumenemaan täydelle teholle, ja sitten ihmetellään, miksi se menee pilalle”, Moborg sanoo.

Heirolin ohje paistamiseen on se, että pinnoitetulle pannulle lisätään ensin paistorasva, jonka jälkeen pannu lämmitetään keskilämmöllä. Lämpöä nostetaan vasta sitten, kun ruokaa lisätään pannulle – oli pinnoite mikä tahansa.

”Jos keraamista pannua käyttää oikein, ne kestävät todella hyvin myös ammattikäytössä, mutta tyhjänä kuumentamisen kanssa pitää olla varovaisempi. Mutta minusta se on pienempi paha, kuin se, että viljellään maapallolle ikuisia kemikaaleja, jotka eivät hajoa luonnossa”, Moborg sanoo.

Fiskars tavoittelee tuotteen pitkää käyttöikää

Toinen kotimainen keittiötarvikkeiden valmistaja Fiskars on tuonut valikoimiinsa PFAS-vapaita keraamisesti pinnoitettuja pannuja, mutta muuten brändi käyttää monissa paistoastioissa edelleen teflonia.

Fiskarsin viestintäpäällikkö Mari Rouvi vastasi Kotiliedelle sähköpostitse, että Fiskars käyttää teflonia kestävyyden parantamiseksi sellaisissa tuotteissa, joita käytetään säännöllisesti arjessa.

”Tuotteen pitkän käyttöiän takaaminen on ympäristön etu ja tukee myös kestävyystavoitteitamme. Kaikki Fiskarsin tuotteet ovat EU-lainsäädännön mukaisia PFAS-yhdisteiden ohjeistukseen liittyen”, Rouvi vastasi.

Laadukas teflonpannu on turvallinen, mutta ei ikuinen

Virtanen muistuttaa, että vaikka teflonpannut ovat hyvin kestäviä, eivät nekään ikuisia ole. 

”Teflonpannujen käyttöikä ei ole kovinkaan pitkä, kuten useita vuosia, vaikka pannua käyttäisi ohjeiden mukaan. Pinnoite kuluu käytössä”, Virtanen sanoo.

Jos teflonpannuja käyttää väärin, on riski, että pinnoitteesta siirtyy ruokaan haitallisia yhdisteitä.

”Pannua ei saa kuumentaa liikaa. Se edesauttaa pinnoitteen hajoamista. Pinnoitetta ei myöskään saa naarmuttaa terävillä esineillä niin, että siihen tulee ikään kuin haavoja.”

Virtasen mukaan laadukasta teflonpannua on kuitenkin turvallista käyttää oikein käytettynä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvästit teflonpannuille? EU pyrkii kieltämään rasvaa ja likaa hylkivät ”ikuisuuskemikaalit” – näin pannuvalmistajat vastaavat

Lukija438258

Onhan tämä ihan aikuisten oikeesti kamalaa mitä kakkea myö ruuan mukana syödään. Vaikka täytyy myöntää on useampi teflon pannu/kasari käytössä. Se puolustukseksi pitää sanoa että aina käsin pesty ja sopivalla lämmöllä käytetty. 3v vanha pannukin näyttää vielä uudelta. Vaikka jokapäiväistä käyttöä on.

Se vielä pitää lisätä että tuen kaikkea ympäristön hyväksi tehtävää toimintaa ja nämä omistamini teflon astiat olkoot viimeiset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.