Huomio, pastan ystävä! Vältä nämä valmistuksen 5+1 sudenkuoppaa

Hyvä pasta ei tarvitse kuin hieman kastiketta ja hyvää juustoa kylkeensä kruunaamaan makuelämyksen. Nappaa nämä vinkit, joiden avulla onnistut joka kerta!

Pastan valmistus ei ole vaikeaa vaan se sujuu leikiten, kunhan vain tiedostat muutaman sudenkuopan, jotka voivat pilata ruokanautinnon. Kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvä lopputulos saavutetaan suuren kattilan, runsaan veden ja reilun suolan yhdistelmällä.

Kokosimme vinkit, joiden avulla sinusta tulee varsinainen pastamestari:

1. Varaa keittämiseen tarpeeksi vettä ja suolaa

Pasta tulee keittää suuressa kattilassa, sillä liian pieni kattila vaikeuttaa pastan liikkumista, ja pasta tarttuu klöntiksi. Tämän takia myös vettä tulee lisätä kattilaan runsaasti: 100 grammaa pastaa vaatii noin litran vettä. Neljän hengen annokseen tarvitaan siis neljä litraa vettä.

Pasta lisätään kiehuvaan veteen, joka maustetaan reilusti suolalla. Veden tulee muistuttaa maultaan merivettä. Tähän riittää puolikas teelusikallinen suolaa vesilitraa kohden.

2. Älä pilaa keitinvettä öljyllä

Moni lisää pastan keitinveteen lorauksen öljyä, jotta pasta ei tarttuisi. Öljy kuitenkin estää myös kastiketta tarttumasta pastan liukkaaseen pintaan, joten italialainen kohottaisi kauhistuneena kulmiaan, kun suomalainen havittelee pastankeitossa öljypulloa – ellei öljyä sitten lisätä kastikkeeseen. Voit estää pastaa tarttumasta sekoittamalla välillä keittämisen aikana.

Pastan valmistus ei ole rakettitiedettä vaan maukas lopputulos on helppo saavuttaa.

3. Yksi pastalaatu yhdessä kattilassa

Eri pastalaaduilla on eri keittoaika, joten samaan kattilaan ei kannata kauhoa spagettia ja penneä. Tarkista keittoaika pussista, mutta varmista hyvä lopputulos maistamalla. Jos pussissa sanotaan pastan valmistuvan kahdeksassa minuutissa, se voi hyvin olla sopivaa jo seitsemän minuutin jälkeen.

Kuivapasta kannattaa jättää italialaiseen tyyliin al denteksi. Tämä tarkoittaa sitä, että pastassa on vielä purutuntumaa ja se tuntuu suussa napakalta. Tuorepasta on sen sijaan luonnostaan pehmeämpää, mutta ei sitäkään kannata keittää mössöksi.

4. Älä siivilöi pastaa rutikuivaksi

Valmis pasta valutetaan siivilässä, mutta se saa jäädä hieman kosteaksi. Näin pastassa säilyy hyvä keitinveden maku ja tärkkelys, joka sitoo ja suurustaa kastiketta.

Pasta huuhdellaan vain siinä tapauksessa, että sitä käytetään pastasalaattiin. Tällöin siihen voi myös lisätä pienen lorauksen oliiviöljyä.

Pastan valmistus ei ole rakettitiedettä vaan maukas lopputulos on helppo saavuttaa.

5. Kruunaa pasta kastikelorauksella

Pastaa ei tule hukuttaa kastikkeeseen. Itse pasta näyttelee annoksen pääosaa ja pastan joukkoon lisätty kastike täydentää annoksen. Kruunaa koko komeus parmesaanijuustolla.

Pastan keitinvettä kannattaa hyödyntää kastikkeen tekemisessä, jos kastikkeesta uhkaa tulla turhan paksua tai kastike kaipaa lisää makua.

Kokeile näitä reseptejä, joissa pasta ja kastike muodostavat täydellisen liiton:

Pastan valmistus on helppoa ja lopputulos herkullinen!

Pasta carbonara on italialainen klassikko, jonka alkuperäiseen reseptiin ei kuulu kerma vaan kermaisuus saadaan aikaan kananmunan keltuaisella.

Pasta all’amatriciana suosittu abruzzolainen pastakastike, jonka tärkein ainesosa on pecorino-juusto.

Pekoni-sienipasta on tuhti herkkupasta. Maukkaassa pastassa on runsaasti rapeaa pekonia, herkkusieniä ja pinaattia.

Vappu Pimiän valkosipulipasta

Vappu Pimiän valkosipulipasta pelastaa kiireisen kokkaajan, jonka jääkaapissa ei ole juuri muuta kuin valo. Tarvitset vain valkosipulia, chiliä, persiljaa, oliiviöljyä ja parmesaanijuustoa.

Kalastajan pastassa yhdistyvät simpukat, vaalea kala ja herkullinen pasta. Mereneläviä sisältäviin pastoihin ei yleensä lisätä parmesaania.

+ Pasta ei odota

Jos et muista muuta, muista ainakin se, että pasta ei odota syöjiään. Pasta tarjoillaan heti valmistumisen jälkeen, sillä sen koostumus kärsii odotusajasta. Pasta on pikaruokaa, joten sitä ei kannata valmistaa jääkaappiin seuraavaksi kerraksi vaan keittää uutta pastaa aina tarpeen mukaan. Näin pääset aina nauttimaan mahdollisimman tuoreesta herkusta.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huomio, pastan ystävä! Vältä nämä valmistuksen 5+1 sudenkuoppaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X