Sienten kuivaaminen on helppoa – näin valitset oikean kuivauslämpötilan

Kuivaaminen on sienille ihanteellisin säilöntätapa, sillä kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin. Oikein kuivatut sienet säilyvät käyttökelpoisina useita vuosia. Näillä vinkeillä onnistut sienisaaliin kuivauksessa.

Kuivaukseen parhaiten sopivia sieniä ovat suppilo- ja keltavahvero eli kantarelli, mustatorvisieni, herkku- ja punikkitatit, lampaankääpä sekä miedot haperot.

Lue lisää: Näin kuivaat kasvikset, sienet, yritit, hedelmät ja marjat talteen

Ennen sienten kuivausta sienet perataan ja puhdistetaan harjalla. Isot torvisienet ja suppilovahverot on hyvä repäistä halki, sillä lakkien poimuissa on usein roskia. Isot tatit puolestaan voi viipaloida noin puolen senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Pienet, ohutmaltoiset sienet voi kuivata kokonaisina tai puoliksi halkaistuna.

sienikori

Sienet voi kuivata monella tavalla

Parhaiten sienten kuivaaminen onnistuu kasvikuivurilla, sillä siten kuivaamiseen sopivan lämpötilan saa säädettyä tarkimmin. Sienet tulee kuivata riittävän matalassa lämpötilassa, noin 35 – 40 asteessa. Lämpötilan kanssa on syytä olla tarkkana, sillä yli 50 asteessa sienet kypsyvät kuivumisen sijaan.

Tavallisen sähkölieden uunissa sieniä ei kannata kuivata, sillä lämpötila on vaikea säätää tarkasti eikä uuniin saa tehokasta ilmankiertoa. Myös kiertoilmauunia käytettäessä vaarana on liian korkea lämpötila. Jos uuniin saa ilmankierron ilman lämpöä, kuivaus onnistuu varmimmin. Uunin luukku on hyvä pitää hieman raollaan kuivauksen ajan.

Sienet voi kuivata myös pannuhuoneessa tai ritilän päällä jonkin lämmönlähteen, kuten pakastimen tai jääkaapin päällä. Hyvin ohutmaltoiset sienet, kuten mustatorvisienet ja halkaistut suppilovahverot kuivuvat myös huoneenlämmössä.

Näin kuivaat sienet oikein

Levitä peratut sienet tasaisesti ohueksi kerrokseksi kuivausritilälle ja aseta ritilä kuivuriin tai lämmönlähteen päälle. Kuivauksen aikana sieniä kannattaa pöyhiä muutaman kerran, mutta ritilöiden paikkaa kuivurissa ei pidä vaihtaa.

Sienten kuivausaika riippuu sienilajista sekä kuivauspaikasta. Kuivausaika vaihtelee muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen. Sienikuivurissa kuivuminen kestää yleensä kolmesta kuuteen tuntia, tosin myös kuivurin täyttöaste vaikuttaa kuivausaikaan.

Lue lisää: Sienet säilöön

kuivatut sienet purkissa

Kuivattujen sienten käyttö

Kuivatut sienet pakataan puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen rasiaan. Kuivatut sienet säilytetään pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Siten ne säilyvät pitkään, jopa useita vuosia.

Ennen ruoan valmistusta kuivatut sienet liotetaan. Lisää 2 -3 dl vettä 1 dl kuivattuja sieniä kohden ja liota sieniä vartista puoleen tuntiin. Tämän jälkeen kuivattuja sieniä käytetyään kuten tuoreitakin.

Voimakkaan makuiset sienet, kuten mustatorvisienet voi myös jauhaa ja käyttää mausteena sellaisenaan ilman liotusta. Jauha kuivattuja sieniä suolaisten piirakoiden pohjataikinaan ja suolaisiin kekseihin tai käytä niitä suuruksena keitoissa ja kastikkeissa. Kuivatut, pienityt sienet voi lisätä keittoihin ja kastikkeisiin heti alkuvaiheessa, jolloin sienet pehmenevät keittämisen aikana.

Kokeile myös trendikästä sienisuolaa. Sienisuolaa voi käyttää melkein mihin vain ruoanlaittoon. Sienen umamimainen maku korostaa ruoan makuja ja tuo täyteläisyyttä ja jännittävää vivahdetta ruokaan kuin ruokaan.

Lue lisää: Ovatko kuivatut sienipurkit valloittaneet kaappisi? Hyödynnä ne tähän 2 aineksen hittiohjeeseen

Sienisuola maustaa ruoan kuin ruoan.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sienten kuivaaminen on helppoa – näin valitset oikean kuivauslämpötilan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X