Ruoka

TM testasi neljän polttimen kaasugrillit, joilla valmistaa pihvit isollekin porukalle – kaksi grilliä ylitse muiden

Nelipolttimisilla kaasugrilleillä valmistaa ruuan isollekin porukalle. Tekniikan Maailman testissä ykkössijan jakoi kaksi tehokasta laitetta.

Grillikausi on hyvää vauhtia alkamassa, ja jälleen on monilla edessä tuttu pähkäily: millainen grilli valita omalle pihalle, kaasu-, sähkö-, pelletti vai hiiligrilli, iso vai pieni, millaisilla ominaisuuksilla.

Tekniikan Maailman kaasugrillivertailu auttaa heitä, jotka vannovat kaasugrillien nimeen tai harkitsevat sellaisen hankkimista.

Perusteelliseen vertailuun on valittu mukaan isoon nälkään ja/tai suurelle ruokailijamäärälle
soveltuvat neljän polttimen kaasugrillit. Grillien hinnat vaihtelevat 600 ja yli 1 500 euron välillä, minkä lisäksi mukaan on otettu verrokkina yksi halvemman hintaluokan kaasugrilli. Verrokin avulla selvitetään hankintahinnan vaikutusta laitteen suorituskykyyn ja muihin ominaisuuksiin.

Testissä mukana kuusi neljän polttimen kaasugrilliä

Testissä mukana olevat laitteet ovat

Ja verrokkina:

Riittävän kookkaalla grillillä saa eri ruoka-ainekset kypsytettyä samanaikaisesti, TM:n jutussa muistetaan. Neljä polttimoa varmistaa lämmön tasaisen jakautumisen grillausalustalla. Kuitenkin kaasugrillin hankinnassa tehollinen grillausala on ratkaiseva tekijä, ei yksinomaan polttimien lukumäärä, jutussa kerrotaan.

Vertailulaitteidenpinta-alat vaihtelevat Landmannin 2 700 neliösentistä aina Mustangin
lähes kaksinkertaiseen 4 500 neliösenttiin.

Suuri yksittäinen kaasugrillin hintaan vaikuttava tekijä on valmistusmateriaalin eli teräksen laatu. Se näkyy melkeinpä suoraan grillin hinnassa.

Halvemmat mallit valmistetaan yleensä ohuesta maalatusta teräksestä, joissa ei ole
erityistä pintakäsittelyä. Hintaluokan noustessa materiaaleiksi valikoituvat eriasteiset ruostumattomat teräkset, sinkkikäsittely, emalointi ja valumetalliseokset.

Lue myös: Grillinyytti rentoon kokkailuun – kääri suosikkiainekset folioon ja grillaa koko paketti kerralla

Arvioinnin pohjana muun muassa suorituskyky ja käyttökokemus

Grilleille annettiin arvosanat käytöstä, suorituskyvystä ja ominaisuuksista. Käytön arvosanaan sisältyvät käytännön grillauskokeiden tuloksien lisäksi grillin kasaus, käyttöohjeiden selkeys, grillauksen opastus, säätimien toiminnat, ritilöiden ja parilan toiminnat, säilytystilat ja laitteen puhdistuksen helppous.

Grilleillä tehtiin samanlaiset testigrillaukset. Käyttökokeiden lisäksi grillien suorituskyky
tarkistettiin mittaamalla ja lämpökameran avulla. Neljän polttimen yhteenlaskettu kuumennusteho ja kulutettu energia arvioitiin käytetyn kaasumäärän avulla.

Vertailusta tuli tiukka: ykkössijan jakoi kaksi grilliä, jotka molemmat olivat myös suorituskyvyltään testin tehokkaimpia grillejä.

Esittelemme testin kolmen kärjen:

Jaettu 1. sija: BEEFEATER 1600 series

Beefeater.
© Mirva Kakko / Otavamedia

Tämä kaasugrilli sai testissä suorituskyvystään täyden kympin. Käyttökokemus, rakenne ja ominaisuudet sen sijaan jäivät 8:aan.

Kuumennustehoa valurautaisissa polttimissa on yhteensä yli 18 kW, mutta grillausala on vain keskikokoinen. Runkorakenne on tukeva, mutta miinusta laite sai sivupöydän ja keitintason hennosta kiinnityksestä ja materiaaleista.

Kiitosta grilli sai muun muassa siitä, että se on valmis tositoimiin nopeasti eli parissa minuutissa. Kuumenemisnopeudessa se pesee kaikki muut testin laitteet.

Yleisarvosana: 8,6

Hyvää:

Huonoa:

Jaettu 2. sija: WEBER Genesis E-415

Beafeater.
© Mirva Kakko / Otavamedia

Tämä grilli arvioitiin testissä käytöltään selkeimmäksi ja helpoimmaksi. Suorituskyvyltään se on testin toiseksi tehokkain laite yli 14 kW:n lukemalla.

Käyttövalmis grilli on noin kolmessa minuutissa. Se sai lisäpisteitä myös tyylikkään ulkonäkönsä ja laadukkaiden materiaaliensa sekä helpon liikuteltavuutensa vuoksi. Miinusta herui muun muassa sivukeittimen puuttumisesta.

Yleisarvosana: 8,6

Hyvää:

Huonoa:

Lue myös Anna.fi: Kesällä pizzat tehdään grillissä: 4 ohjetta, joiden avulla taiot kesäisen pizzerian omalle takapihallesi

3. sija: MUSTANG Sapphire 4+1

Mustang Sapphire.
© Mirva Kakko / Otavamedia

Joukon kookkaimmassa grillissä on myös laajin paistopinta-ala. Tehoiltaan tämä järkäle on kuitenkin vain 13,8 kW. Se aiheuttaa epätasaista lämmön jakautumista, mikä testissä arvioitiin grillin heikoimmaksi kohdaksi.

Toimintavalmius vaatii tältä grilliltä noin 15 minuuttia. Sivukeitin kuitenkin kiehauttaa veden testijoukon nopeimmin. Grilliin saa hankittua lisävarusteena parilan tai pitsakiven.

Yleisarvosana: 8,2

Hyvää:

Huonoa:

Kommentoi

Kommentoi juttua: TM testasi neljän polttimen kaasugrillit, joilla valmistaa pihvit isollekin porukalle – kaksi grilliä ylitse muiden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.