Ruoka

Imanin ja Leenan keittiössä syntyy reseptejä, joita kaikki rakastavat – vielä vuosia sitten toinen heistä eli juustohampurilaisilla ja toinen pakastekeitoilla

Iman ja Leena safkaa -ruokatili tunnetaan rennosta meiningistä ja mutkattomista resepteistä. Perustajat Leena Ahokas ja Iman Gharagozlu nauravat mokille ja antavat toisilleen suoraa palautetta – ja ihmiset rakastavat sitä.

Oma ruoka-aiheinen sarja Yle Areenassa. Keittokirja keikkuu kirjakauppojen myydyimpien tietokirjojen listalla. Yli 63 000 seuraajaa Instagramissa.

Ehdokkuuksia, listauksia ja palkintoja.

Viimeisimpänä tuli Ruokalähettiläs 2024 -tunnustus Helsingin Messukeskuksessa uusilla Ruokamessuilla huhtikuussa.

Iman Gharagozlu, 48,ja Leena Ahokas, 35, ovat aviopari, joiden Iman ja Leena safkaa -niminen ruokayhteisö kerää kiitosta niin ruoka-alan ammattilaisilta kuin kotikokeiltakin.

Pariskunta saa kehuja siitä, että he tekevät ruoanlaitosta helposti lähestyttävää. Hiljattain lounas valmistui kaapissa olevasta paputölkistä, sitruunanmehusta ja oliiviöljystä.

”Usein Iman hoitaa meillä jämien laittamisen lautaselle. Jostain hän aina löytää jonkun yrtin jämän, vähän sitruunankuorta ja pähkinöitä. Yllätyn, että oho, olivatko nämä ne meidän jämämme”, Leena sanoo.

”En hyväksy, että syön huonoa ruokaa. Olen sitä jo tehnyt elämässäni”, Iman sanoo.

Vuosituhannen alussa hän teki 16-tuntisia työpäiviä perheensä omistamassa baarissa ja eli juustohampurilaisilla, ranskalaisilla ja kaupan pikanuudelipusseilla.

Sitten Iman tapasi Leenan.

Lue myös: Saara on valmistanut jopa porkkanakakun retkikeittimellä – nerokas oivallus nosti bloggaajan retkiruokailun uudelle tasolle

Leena Ahokas (vas.) ja Iman Gharagozlu
Leena Ahokas (vas.) ja Iman Gharagozlu ovat luoneet huippusuositun Iman ja Leena safkaa -ruokayhteisön. ”Tavoitteemme on, että kynnys kokkaamiseen madaltuu. Tavalliselle ihmiselle pitää tulla tunne ohjeistamme, että minäkin voin onnistua tuossa. Emme yritä opettaa, päteä tai tehdä mitään liian fancya”, Leena sanoo. © Bernhard Forsten

Suolainen piirakka hurmasi Imanin

Vuonna 2008 Leena Ahokas oli 19-vuotias kauppatieteiden opiskelija. Hän oli juuri muuttanut Helsingin Punavuoreen. 20-neliöisessä yksiössä oli yksi ikkuna. Sängyn ympäri mahtui juuri ja juuri kävelemään.

Naapurissa sijainnut Beetroot-niminen baari aukesi kello 14. Sinne Leena meni läppärinsä kanssa luentojen jälkeen opiskelemaan.

Usein muita asiakkaita ei ollut. Tiskin takana olleesta baarimikosta tuli juttukaveri. Viikonloppuisin Leena vietti baarissa aikaa ystäviensä kanssa. Yhteinen kaveriporukka alkoi muodostua.

Iman vei opiskelijabudjetilla elänyttä Leenaa ravintoloihin ja maistatutti suosikkiannoksiaan: Ravintola Torin lihapullia, Ysibaarin BLT-leipiä ja persialaisia perinneruokia.

Kotona Leena söi pakastealtaan pinaatti- ja kasvissosekeittoa sekä eineshyllyn pinaattilettuja. Juhlat ja opiskelu kiinnostivat enemmän kuin ruoanlaitto.

Joululahjaksi Leena päätti kuitenkin leipoa Imanille feta-tonnikalapiirakan. Se sai kehuja yllättävältä taholta.

Ai, ai, ai, kuka tämän piirakan on tehnyt? Imanin äiti kysyi.

Kun Iman mainitsi ystävänsä Leenan, äiti vastasi: Joku saa hänestä vielä loistavan vaimon.

Äidillä ei ole tapana kaunistella: En tiedä, mitä tämä on, mutta persialaista ruokaa tämä ei ole nähnytkään! Iman, anna tälle ruoalle vähän rakkautta! hän ohjeistaa poikaansa

Sillä kertaa äiti ei löytänyt moitittavaa.

Ehkä tässä on alettava kokata kotona ja kutsuttava Leena syömään, Iman ajatteli.

Ystävyys syveni ihastukseksi. Vuoden tuntemisen jälkeen he seurustelivat.

”Tässä sitä ollaan yhden piirakan takia”, Iman sanoo ja nauraa.

Aluksi keittiössä oli vain yksi kerrallaan

Ruoanlaitosta tuli yhteinen intohimo. Leena suunnitteli ruokamatkoja Italiaan.

Iman järjesti teemaillallisia: yhtenä iltana japanilaista, toisena meksikolaista, kolmantena persialaista. Siirtyminen perheen persialaiseen ruokaravintolaan töihin lisäsi ruoanlaittointoa.

Kerran Leena yllätti Iranista kotoisin olevan Imanin kokkaamalla persialaisen illallisen. 

”Tajusin vasta kokatessa, että tämä ei olekaan nopein ruokakulttuuri. Olin varmaan kuusi tuntia huhkinut keittiössä ja puolet asioista oli yhä tekemättä. Mutta minä yritin”, Leena muistelee.

Yhdessä Iman ja Leena ovat alkaneet kokata vasta viime vuosina.

Aiemmin joka kerta, kun Leena tuli keittiöön, Iman hääti hänet olohuoneeseen. Hän halusi kokata yksin. Se on Imanin mielestä terapeuttista. Yksin kokatessa ei tarvitse ottaa muita huomioon. Kun reseptiin uppoutuu, kaikki ympärillä unohtuu.

”Minulla on keskittymisvaikeuksia. Jos ajatukseni katkeaa, ruoasta saattaa puuttua suolaa, pippuria ja sitruunaa”, Iman sanoo.

”Nyt on aika eri tilanne. Kokkaamme yhdessä paljon. Voin jopa kysellä ruoanlaiton aikana, että hei, miten tämä olisi fiksuinta tehdä”, Leena sanoo.

Iman ja Leena safkaa sai alkunsa koronakeväänä

Keväällä 2020 koronapandemia sulki ravintolat Helsingissä. Ravintola-alalla olevalla Imanilla loppuivat työt. Hänellä oli aikaa laittaa lounaita kotona etätöitä tehneelle Leenalle.

Kollegat videokokouksissa ihastelivat Leenan lautasilla olleita patoja ja keittoja. Aina, kun Leena jakoi kuvia lounaistaan Instagramissa, viestejä ja kommentteja satoi.

”Kaverini kyselivät, mitä Iman on taas laittanut ruoaksi. He söivät viidettä päivää makaronilaatikkoa, koska eivät keksineet, mitä muuta tekisivät”, Leena sanoo.

Hän päätti perustaa erillisen ruokatilin, jotta jokaiselle ei tarvitsisi erikseen vastata.

Syntyi Instagram-tili nimeltä Iman ja Leena safkaa. Ensin seuraajat olivat kavereita ja läheisiä. Pian mukaan ilmestyi tuntemattomia nimiä.

”Tili lähti aika nopeasti lentoon”, Leena sanoo.

Vakavaksi homma muuttui tammikuussa 2022. Yle otti yhteyttä ja ehdotti arkiruoka-aiheista sarjaa Yle Areenaan. Jokaisessa live-lähetyksessä kokattaisiin viisi arkiruokaa kahden tunnin aikana.

Eihän siitä voinut kieltäytyä.

Sarja löysi heti yleisönsä. Katsotuimmalla lähetyksellä oli yli 300 000 näyttökertaa.

”Silloin tajusimme, että tämä on työ”, Iman sanoo.

Haarukka meni vahingossa uuniin

Ihmisiin puree parin huumori. Kun haarukka menee uuniin kalan kanssa suorassa lähetyksessä, munakoisot palavat uunissa tai tomaattipyree räjähtää paidalle ruokamessuilla keskellä lavaa, reaktio on sama: nauru.

Osa Yle Areenan ohjelman katsojista kertoi katsovansa lähetyksiä ensisijaisesti viihdearvon vuoksi.

Ajatuksena oli, että ihmiset voisivat kokata mukana. Osa kertoi tilaavansa pizzaa kotiin, jotta voisi keskittyä seuraamaan, millaisia mokia Iman tällä kertaa tekee ja mille hän nauraa kaikkein kovinten.

Juuri sitä Iman ja Leena haluavat – madaltaa kynnystä, näyttää, ettei ruoka ole niin vakava asia.

”Kun jotain tapahtuu, emme mene paniikkiin, että voi ei, mä mokasin, noloa. Meiltä kysytään, epäonnistummeko koskaan. Epäonnistumme varmaan enemmän kuin onnistumme”, Leena sanoo.

Iman haastaa, Leena kyseenalaistaa

Rimaa on pitänyt myös tietoisesti laskea.

”Minähän suhtaudun tähän meidän tilimme ruoanlaittoon täsmälleen samalla tavalla kuin ammattikeittiössäkin”, Iman sanoo.

Ensimmäisiä tilillä julkaistuja ruokia hän kuvailee ”ylilaitetuiksi” ja liian monimutkaisiksi.

”Sitten Leena painoi jarrua ja sanoi, että Iman, minä en usko, että ihmiset haluavat joka päivä syödä fine dine -tasoista ruokaa. Minun ammattiylpeyteni ei meinannut antaa periksi!”

Iman oli suunnitellut Ylen Iman ja Leena – Viikon arkisafkat kerralla -lähetykseen kokattavaksi miso-tortellini-siitakesienikeittoa. Leena maistoi testiversiota ja hyllytti sen.

Tämä on hyvää, mutta tämä ei ole arkiruokaa, Leena sanoi.

”Minä jääräpäisesti yritin ujuttaa reseptin mukaan tekemällä pieniä muutoksia. Joka kerta Leena sanoi, että ’ei’”, Iman muistelee.

Ohjelmaan resepti ei koskaan päätynyt.

Suora palaute on ollut toimiva kaava. Iman haastaa Leenaa lisäämään: Ruoka voi olla yksinkertaista, vaikka jokaista mutkaa ei oikaisikaan ja kaikkea tekisi helpoimman kautta. Pienellä vaivalla ateriasta saa himpun verran maukkaampaa.

Leena kyseenalaistaa: Miksi teit sen noin? Muuttuuko maku radikaalisti, jos jokin vaihe jätetään pois?

”Useimmiten siksi lopputulos on aika mutkaton mutta maistuva”, Leena sanoo.

Iman ja Leena ovat huomanneet, että suolalla, pippurilla, sitruunalla ja tuoreilla yrteillä pääsee pitkälle.

Valmisruoille on aikansa ja paikkansa

Entä ne alkuaikojen pakasteet, nuudelit ja juustohampurilaiset? Vieläkö niitä tulee syötyä?

Leena kertoo syövänsä pakastealtaan pinaattikeittoa silloin tällöin edelleen. Imanille maistuvat pikanuudelit, jotka hän tuunaa jollakin tuoreella raaka-aineella.

Aina ei ehdi tai jaksa laittaa ruokaa. Silloin valmisruoat ja puolivalmisteet pelastavat.

Imanin ja Leenan munakoisoiskender
Hieman enemmän aikaa ja raaka-aineita vaativa munakoisoiskender on Imanin ja Leenan kotona arkiruoan sijaan viikonloppuherkku. Resepti sai alkunsa, kun Iman avasi veljensä ja Akseli Herlevin kanssa Dif Döner -kebabravintolan. Hän päätti kehitellä kasvisversion iskender-kebabista. ”Munakoisokebab” on kerännyt kehuja alusta asti. ”Ihmiset rakastavat sitä. Ensimmäinen kommentti on ollut, että eihän tämä mitään kebablastuja kaipaakaan”, Leena sanoo. © Bernhard Forsten

Lue myös Anna.fi: Uunifetapasta – joko kokeilit somen uutta hittireseptiä? Lisää mukaan valkosipulia sekä timjamia ja makuelämys on taattu!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Imanin ja Leenan keittiössä syntyy reseptejä, joita kaikki rakastavat – vielä vuosia sitten toinen heistä eli juustohampurilaisilla ja toinen pakastekeitoilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.