Ruoka

IPA olut nostaa suosiotaan lagereiden rinnalla – tällainen on aromikas humaloitu Indian Pale Ale

IPA olut eli Indian Pale Ale on väriltään vaalea ja raikkaasti humaloitu olut. Moni ihastuu IPAn hedelmäisyyteen, katkeruuteen ja monipuolisuuteen. Ei ihme, että se on yksi suosituimmista oluttyyleistä.

IPA olut juontaa juurensa jo 1700-luvulle Englannin ja Intian kauppakompanjan ajoille. Koska merimatka Englannista Intiaan saattoi kestää jopa kuusi kuukautta, panimoita ohjeistettiinkiin lisäämään olueen runsaasti säilyvyyttä parantavaa humalaa. Tämä runsaasti humaloitu oluttyyli sai ajan kuluessa nimen India Pale Ale. 

Ajan kuluessa IPAn suosio kuitenkin hiipui ja viimeistään ensimmäisen maailmansodan raaka-ainepula painoi IPAn lähes unohduksiin. Lisäksi kylmälaitteiden markkinoilletulon jälkeen oluen valmistus ja säilytys helpottuivat huomattavasti, jolloin runsaasti humaloituja oluita ei enää tarvittu samoissa määrin.

Pienpanimotrendin myötä vuosituhannen vaihteessa IPA oluiden suosio on kuitenkin noussut uuteen kukoistukseensa. Monen uuden panimon ensimmäinen tuote on juurikin IPA olut. 

IPA oluen maku

Vaikka Suomessa perinteinen lager on edelleen juoduin olut, erilaiset IPAt ovat nousseet vahvaksi kakkoseksi. IPA olut on helppo tunnistaa mausta, ja se tuo kivaa vaihtelua ja hyvää kontrastia maultaan puhdaspiirteiselle lagerille. 

IPA on pintahiivaolut, jonka maussa on selkeää maltaisuutta, jota täydentää aromikas humalointi, mikä jättää kokonaisvaikutelman kuivahkoksi. IPAn mallaspohja saattaa olla hyvinkin tuhti riippuen alkoholipitoisuudesta. Yleensä alkoholipitoisuus on korkea 6-7 %. Päivittäistavarakauppojen hyllyistä voi löytää niiden valikoimiin sallittuja, enintään 5,5 % vahvuisia tai miedompia IPA-oluita. Myös alkoholittomia IPA oluita on markkinoilla.

Erilaisilla humalalajikkeilla luodaan myös eroja oluen makuun. IPA-tyylejä onkin nykypäivänä kymmeniä ja panimomestarit innovoivat jatkuvasti uusia. IPA oluet ovatkin kuin sammio, josta pursuaa erilaisia olut-tyylejä. IPAlla voi leikitellä loputtomiin, mutta tietyt lainalaisuudet, kuten intensiivinen maku ja humaloiden voimakas läsnäolo ovat ja pysyvät.

Perinteinen brittiläinen IPA on saanut rinnalleen muun muassa modernimpaa amerikkalaista tyyliä (APA) sekä rytinällä suosioon nousseen New England Indian Pale Alen (NEIPA). Lisäksi IPAsta on nähty muun maussa tumma Black IPA, rutikuiva Brut IPA, Tupla- ja Tripla-IPA, Milkshake IPA ja lukuisia muita.

IPA olut ja ruoka

Ipa olut on erinomainen juoma trendikkäälle katuruoalle sekä ruokajuomaksi grilliruokien kanssa. Kokeile IPA-oluita myös sinihomejuuston kanssa!. 

Jälkiruoissa IPA puolestaan muodostaa yllättävän, mutta hyvin toimivan yhdistelmän crème brûléen kanssa.

Lue myös Anna.fi: Olut on hyvän ruoan ystävä

Kommentoi

Kommentoi juttua: IPA olut nostaa suosiotaan lagereiden rinnalla – tällainen on aromikas humaloitu Indian Pale Ale

Sinun täytyy kommentoidaksesi.