Ruoka

Irinan taivaallinen raparperipiirakka ihastuttaa kauniilla kuviollaan – yhdessä vuoassa paistuu samalla vaivalla kaksi eri piirakkaa

Irinan taivaallinen raparperipiirakka yhdistää kaksi suosikkia, raparperin ja omenan, jotka on ladottu piirakkaan omille sektoreilleen. Jos raparperista ei välitä, piirakan reunasta voi napsia siivun omenapiirakkaa. 

Raparperipiirakka on yksi alkukesän odotetuimmista leivonnaisista. Jotkut luottavat maisemakahvilan raparperipiirakkaan tai muuhun piiraaseen, jonka täytteessä on raparperisattumia. Toiset innostuvat taiteilemaan punaisista varsista kauniita kuvioita piirakan pintaan. Yksi heistä on mustasaarelainen Irina Pelkkala, 51, joka asetteli kauden ensimmäiset raparperit rottinkimaiseksi punokseksi.

Graafinen kuvio herättää ihastusta Facebookissa Kotilieden ruokaryhmässä. 31-vuotishääpäivan kunniaksi leivottu taivaallinen raparperipiirakka kerää paitsi onnitteluja myös ylistyssanoja muilta kotikokeilta.

”Miten tuon raaskii syödä?”

”Näköjään piirakan voi tehdä myös taiteellisesti kauniiksi.”

”Katsoin ensin, et keramiikkatyö, wau.”

”Sinä se jaksat näpertää ja tuo piirakkakin on taas tosi upea.”

”Onpas piirakka saanut komean koristelun”, ryhmässä kommentoidaan.

Irinan taivaallinen raparperipiirakka niittää kehuja sosiaalisessa mediassa art deco -henkisellä rottinkikuviollaan.
Irina Pelkkala  Kuva: Irina Pelkkala

Lue myös: Irinan nerokas hävikkiresepti yhdistää voileipäkakun ja suolaisen piirakan – ”Yhtään ainesta ei tarvinnut ostaa kaupasta!”

Kauniisti koristeltu ruoka tekee syömisestä nautinnollisempaa

Irina tunnetaan Kotilieden ruokaryhmässä paitsi ahkerana leipurina, jonka uunissa paistuu joka viikko leipää, kakkuja ja piirakoita, myös visualistina, jolle ruoan ulkonäkö on osa nautintoa. Ruoanlaiton kaltainen askartelu rentouttaa terveydenhoitoalalla työskentelevää kotikokkia.

”Olen sellainen näprääjä. Mielestäni ruoan pitää näyttää kauniilta. Silloin sitä on myös kivampi tarjota toiselle kuin sellaista, johon on vain paiskattu raaka-aineet”, Irina sanoo.

Irina käyttää piirakkaan tuoreena vain varhaisia raparperivarsia, sillä paksuuntuessaan varret muuttuvat puumaisiksi. Myöhemmästä sadosta hän keittää hillon tai siirapin, joka toimii etenkin pullapohjaisen raparperipiirakan päällä. Sen pintaan hän tekee taikinasta somisteeksi palmikot tai ristikot.

Näin alkukesän korvilla Irina on koristellut piirakan aiemmin niin rukiin tähkää kuin koripunosta muistuttavalla raparperikuviolla.

Koripunoskuvio raparperipiirakassa
Ensimmäiset raparperivarret ovat sen verran ohuita, ettei Irina yleensä kuori niitä lainkaan. Koripunosta varten hän kuitenkin siivutti varret juustohöylällä, jotta sai limittäin ladottu punos ei jäisi liian paksuksi. Kuva: Irina Pelkkala

Idean graafisesta rottinkikuviosta hän sai nähtyään sosiaalisessa mediassa vastaavan idean. Mallikuvia Irina ei kuitenkaan leipoessaan käytä, vaan asettelee pilkotut raparperipalat oman pään mukaan. Kuvion reunassa olevat omenasiivut päätyivät piirakkaan hetken mielijohteesta.

”En jaksanut enää askarrella raparperin kanssa. Kun kotona sattui olemaan yksi omena, ajattelin, että hyödynnän sen samalla. Yhdistelmä olikin loistava. Omenan makeus antaa kontrastia kirpeälle raparperille.”

Raparperipalojen ja omenasiivujen erottelu omille sektoreilleen antoi myös oivalluksen. Yhdessä vuoassa saa samalla vaivalla paistettua kaksi eri piirakkaa. Tämä kikka toimisi silloin, jos ruokailijoissa sattuisi olemaan sellaisia, joille ei mielipiteitä jakava kirpeä raparperi maistu.

Lue myös Anna.fi: Paras raparperipiirakka ja viisi muuta uskomattoman ihanaa raparperiherkkua

Taivaallinen rapaperipiirakka: Kermaisen kostean täytteen salaisuus on mascarponejuusto

Perinteisesti raparperipiirakan täytteen mehevyyden takaavat kermaviili, kerma tai piimä. Irina suosii mascarponea eli italialaista tuorejuustoa, joka on yksi hänen suosikkiraaka-aineistaan. Resepti kehittyi muutama vuosi sitten, kun perheen jääkaapissa sattui olemaan ylimääräinen purkki mascarponea.

”Olen tehnyt joskus raparperihillosta, mascarponesta ja kaurakekseistä pappilan hätävaraa muistuttavan jälkiruoan. Ajattelin, että mascarponen kermaisuus sopisi hyvin myös piirakkaan”, Irina sanoo.

Tähkäkuvio raparperipiirakassa
Tähkäkuvion välistä pilkistää herkullinen mascarponetäyte. Päälle ladotut raparperit eivät Irinan mielestä kaipaa välttämättä lainkaan sokeria, sillä alkukesän sato on mureaa ja täytteen makeus tasapainottaa raparperin kirpeyttä. Kuva: Irina Pelkkala

Mascarponen joukkoon hän sekoittaa kananmunan, sokeria ja vaniljasokeria ja kaataa seoksen murotaikinapohjan päälle. Päällimmäiseksi Irina asettelee pilkotut raparperit. Halutessaan päälle voi ripotella hieman sokeria, mutta Irinan mielestä se ei ole välttämätöntä.

”Raparperin kirpeyttä ei saisi mielestäni liikaa peittää, koska muuten sitä ei tunnista raparperiksi.”

Kermainen täyte kosteuttaa piirakan niin, ettei se tarvitse parikseen vaniljakastiketta tai kermavaahtoa. Juhlavammassa tilaisuudessa Irina tarjoaisi piirakan kanssa raparperisiirapista ja kivennäisvedestä tai kuohuviinistä sekoitetun drinkin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Irinan taivaallinen raparperipiirakka ihastuttaa kauniilla kuviollaan – yhdessä vuoassa paistuu samalla vaivalla kaksi eri piirakkaa

Maija mummeli.

Raparperipiirakan leivinjauhemäärä pitäisi olla varmaan 3/4 tl eikä dl.

Uura Kotilieden toimituksesta

Hei Maija! Kiitos tarkkaavaisuudestasi! Leivinjauheen kohdalla oli selkeä näppäilyvirhe. Se on nyt korjattu, oikea leivinjauheen määrä on mainitsemasi 3/4 tl.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.