Raparperi – rakastetuimmat reseptit juomista jälkkäreihin ja hilloista leivonnaisiin

Raparperi on alkukesän veikein herkku, joka saa veden herahtamaan kielelle. Raparperipiirakka vaniljakastikkeella on klassikko, mutta miltä kuulostaisi vaihteeksi myös mehevät muffinssit, pehmeä pullapitko tai raikas kiisseli makean kirpsakalla raparperilla höystettynä? Kesän viettelevimmät raparperiherkut ovat tässä!

Raparperi on kesän ensimmäisiä satoa antavia kasveja, ja sen pitkä satokausi jatkuu toukokuulta koko kesän ajan aina elo-syyskuulle asti. Kokosimme vinkit ja reseptit siihen, miten säilöä ja hyödyntää penkissä runsaana kasvavat raparperiviljelmät.

Lue myös: Maisemakahvilan raparperipiirakka on kesän hittileivonnainen – oletko jo maistanut tätä herkkua?

Raparperin lehtiruodit ovat mehukkaimmillaan ja maukkaimmillaan alkukesästä. Hyvä raparperin lehtiruoti on napakka, mehevä ja hienosyinen ja sen väri vaihtelee punaisesta vihreään. Nuoret ja ohuehkot, sormenpaksuiset raparperin varret ovat mehukkaimpia. Jos lehtiruotien antaa kasvaa kovin paksuiksi, ne muuttuvat puiseviksi. 

Raparperinvarret nykäistään maasta irti varresta hiukan kiertäen. Jotta satoa saataisiin pitkin kesää, varsia ei pidä katkaista leikkaamalla. Säilytä raparperinvarret +2-+5 asteen lämpötilassa kelmuun käärittynä tai muovipussiin pakattuna. Muovikäärö on hyvä rei´ittää. 

Koska raparperi kasvattaa parhaimmillaan useamman sadon kesässä, kannattaa osa siitä säilöä tai pakastaa.

raparperi

Raparperi avaa kesän leivontakauden. Sujauta varret piirakkaan tai kokeile muita meheviä raparperileivonnaisia. Kuva: Pekka Holmström

Raparperipiirakka on alkukesän suosikki

Raikas ja mehevä raparperi avaa kesän leivontakauden. Ensimmäisistä nuorista varsista leivotaan tietysti mehevä piirakka. Maisemakahvilan raparperipiirakka on yksi Kotilieden suosituimmista leivonnaisista kautta aikojen. Herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin.

Marenki-raparperipiirakka on keväisen kahvipöydän makea hurmuri, jossa kirpsakka raparperi on kesytetty pehmeällä marenkihunnulla. Muistathan, että pienikin tippa keltuaista estää valkuaisten vaahdottumisen.  

Raparperipiirakan voi valmistaa myös ranskalaiseen tapaan, gluteenittomana tai rapealla murotaikinapohjalla. Raparperin makua voi pehmentää lisäämällä täytteeseen kermaviiliä tai vaniljatuorejuustoa. 

Tai parita raparperi omenan ja kookoksen kanssa. Helppo ja mehevä omena-raparperipiirakka valmistuu mutkia oikoen kaupan valmiista murotaikinasta.

Ujuta raparperia pullaan, paistoksiin ja kakkuihin

Kun piirakat on leivottu, on muiden maukkaiden raparperileivonnaisten aika. Kahvikakkuja on helppo tuunata mieleisekseen lisäämällä taikinan joukkoon höysteitä. Tässä reseptissä mukaan sujautetaan sokeroituja raparperinpaloja. Mantelijauhe antaa mehevyyttä ja fariinisokeri vastustamattoman karamellimaisen vivahteen. Reseptillä loihdit yhden suuren raparperikakun tai monta mainiota muffinssia.

Raparperi toimii myös pullapitkossa. Keitä raparpereista hillo ja rullaa sitä pullataikinan väliin. Hempeällä sokerikuorrutteella viimeisteltyä raparperipitkoa kelpaa tarjota niin sunnuntaikahveilla kuin kevätjuhlien noutopöydässä. 

Raparperijuustokakku ihastuttaa sekin juhlien kahvipöydässä. Paistettavassa juustokakussa maistuu ripaus kanelia keksipohjassa ja raikas raparperihilloke täytteessä. Kakun kruunaa sitruunainen ranskankermapinta ja raparperihillokenokareet.

Pullainen mansikka-raparperikehrä saattaa hyvinkin olla kesän herkullisimpia leivonnaisia. Hurmaava pullaherkku tehdään pikaviinerimäisestä pullataikinasta, jonka väliin rullataan pehmeää voikreemiä, raparperia sekä kesän kypsyttämiä mansikoita.

Raparpericrumble on herkku, joka syntyy vikkelästi myös tumpelommalta leipurilta. Suussa sulava täyte ja rapea kookosmuru ovat lyömätön yhdistelmä. Korvaa tavallinen sokeri kookos- tai ruokosokerilla ja ripauta täytteen joukkoon myös kardemummaa niin saat leipomukseen ihanan aromikkaan ja karamellimaisen vivahteen. Herkkuhetki on taattu, kun tarjoat paistoksen lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Piirakan, pullan kakun ja crumblen lisäksi raparperista valmistuu myös suloisia raparperimuffinsseja. Valkosuklaa-raparperimuffinit valmistetaan ilman gluteenia perunajauhoista ja gluteenittomasta jauhoseoksesta. Kun lisäät taikinaan myös purkillisen valkosuklaan makuista rahkaa, ovat leivonnaiset taatusti meheviä.

Raparperi raikastaa jälkiruoat

Jos jauhopeukaloa ei kummemmin kutita, mutta mieli halajaa silti makeaa, tee raparperista helppo posset, keitä kiisseliä tai herkuttele suussa sulavalla jäätelöllä. 

Raparperikiisseli on kesän suosikkeja. Korvaa raparperimehu halutessasi mansikkamehulla, sillä klassikkomakupari ei petä myöskään tässä reseptissä. Retroherkku maistuu aina yhtä mainiolta kermavaahtonokareen ja tuoreiden mansikoiden kera nautittuna.  

Leipävanukas hyödyntää edellispäivän aavistuksen kuivahtaneen leivän. Kesän herkullisin raparperijälkiruoka viimeistellään mascarponejuustolla ja ripauksella kardemummaa.

Kuumana kesäpäivänä raikastavat viileät herkut, kuten raparperisorbetti, jäädyke ja –jäätelö. Brudhällin raparperijäätelössä keltuaiset ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Keltuaisvaahto, sitrusliköörillä terästetty raparperisose ja vaahdotettu kerma sekoitetaan keskenään ja laitetaan jäätelökoneeseen pyörimään. Herkun valmistaminen onnistuu myös ilman jäätelökonetta, kun massan nostaa pakastimeen ja sekoittaa sitä välillä pakastumisen aikana. 

Raparperisorbetin raaka-aineet ovat mitä yksinkertaisimmat: Tarvitaan vain raparperia, sokeria, vettä ja sitruunamehua. Mikrossa haudutettu raparperi ja valmiiksi keitetty sokeriliemi kaadetaan jäätelökoneeseen, joka hoitaa lähes kaiken työn. 

Raparperiposset-jälkiruokaa valmistat vaivatta suurenkin määrän. Esivalmistele raparperijälkiruoka vaikka jo pari päivää ennen juhlia jääkaappiin ja koristele juuri ennen tarjoilua.

Raparperi muuntuu helposti juomaksi 

Raparperimehu on virkistävän raikas hellejuoma. Perinteisen höyrymehun lisäksi kannattaa kokeilla myös astetta mausteisempaa versiota.

Isoon kannuun raparperimehusta sekoitettu booli tai sangria on kätevä juoma rennoissa kesäjuhlissa, joissa vieraita on useampi. Alkoholittomat juomat maistuvat myös pienille juhlavieraille. 

Raparperisima tuo kesän kielelle. Kauniin kesäjuoman voi koristella mansikoilla tai vadelmilla. Perinteisen siman tapaan myös raparperisiman valmistukseen kannattaa varata useampi päivä.

Vaniljalla maustettu raparperilikööri vaatii valmistuakseen vähintään neljä viikkoa. Raikkaan liköörin makua voi pehmentää vaihtamalla puolet raparperista mansikoihin. Raparperilikööriä voi hyödyntää vaikka juhlavan raparperikir -juoman valmistukseen. 

Raparperita-drinkki on ottanut mallia suositulta margaritalta. Upean värinen juhlajuoma syntyy nuorista punertavista raparperinvarsista. 

Raparperi sopii myös säilöntään  

Jos raparperi yllätti runsaudellaan ja piirakka tai toinenkin on kevään mittaan syöty, raparperista voi tehdä myös maukasta hilloa tai hilloketta, sosetta tai chutneyta. Makupariksi voi yhdistää esimerkiksi porkkanan, ananaksen, aprikoosin tai luumun. 

Mehuinen mansikka-raparperihilloke sekä kanelilla maustettu raparperihillo maistuvat jäätelön, leivonnaisten tai lettujen kaverina sekä kakun täytteenä.

Mausteinen raparperichutney sopii tarjottavaksi liharuokien, kuten grillatun possun kera. Mintulla maustettu raparperihillo puolestaan on oiva makupari lampaanlihan kanssa. Puhtaaseen, streiloituun lasipurkkiin suljettuna hillot ja chutneyt säilyvät pitkälle syksyyn.

BBQ-raparperikastike käy sekin grilliruokien kaveriksi. Nopeasti valmistuva soossi on myös upea kesäinen ruokalahja. Purkita se puhtaaseen pulloon ja vie tuliaiseksi.

Lue myös Anna.fi: Paras raparperipiirakka ja viisi muuta uskomattoman ihanaa raparperiherkkua

 

 

Keskustelu

Raparperihillon voi maustaa inkiväärillä.Inkivääriä raastetaan keitettyä hillokiloa kohti
kaksi(2) teelusikallista kuumaan soseen sekaan.Hillon annetaan tekeytyä noin 1/2 tutuntia hiljaislla lämmöllä.Hillo purkitetaan kuumana.

Raparperihillo on juuri nyt tehdä ,koska raparperin varret kypsyvät nopeasti.Hyvää ja
helppoa aloittaa hillon tekeminen.Lehdistä saa myös hyviä piha-aiheita,kunhan
hankittarvittavat rakennusaineet.
t

Jostain lehdestä löysin kerran raparperipiirasohjeen.
Pohja: 2 munan sokerikakkutaikina
Täyte: n. 500g raparperipaloja, tilkka vettä, 0,5 dl sokeria
Päälle: 2 munanvalkuaisesta ja sokerista tehty marenki

Täyteeseen tulevat aineet haudutetaan hilloksi, keitos saa jäädä vähän klomppiseksikin.
Sokerikakkutaikina valmistetaan ja paistetaan puolikypsäksi torttuvuo’assa. Täyte levitetään taikinan päälle ja marenkivaahto sitten viimeiseksi levitetään päälle. Paistetaan kokonaan kypsäksi.

Uunipannukakkua laitetaan sekaan raparperia ja vähän enemmin sokeria.On todella hyvää.Lapsetkin syövät mielellään.

Mukava lukea näitä ohjeita, kun raparperipenkki puskee vartta ihan kamalasti. Kamala hinta kaupassa pienellä nipulla. Moni ottaa mielellään raparperia, kaikilla ei ole onnea omistaa omaa penkkiä.

Kiva kun ette tyrkytä taas piimätuotteita hillooihin ja olen kuullut,että raparperinlehdestä saa tehokkaan kivunlievityksen ja ihottumanpois polvesta kun lehden käärii kipukohdalle muutenhan raparperinlehti on myrkyllistä nauttia.

Ymmärrän sen, että kun ennenvanhaan tuoreet vihannekset oli kiven alla kevättalvella, niin sitten raparperi aikaisena vihanneksena joutui vitamiininälkäisten ihmisten ahmittavaksi. Mutta minä en ole koskaan oppinut pitämään raparperin mausta: siinä ei ole mitään hienoja aromeja, vain oksaalihapon tyrmäävä puhtaan hapan maku kielellä – ei mitään nenää kutkuttavaa aromia kuten esim. tillissä, omenassa, persiljassa jne. Kyllä se raparperi tosiaankin vaatii inkiväärit ja kanelit, jotta saataisiin myös makua… Onneksi nykyään saa muuta tuoretta suuhunsa! Ainut missä siedän raparperiä, taitaa olla mansikkamehu jossa on hiukan raparperiä raikastamassa äkkimakeutta pois.
Raparperi on kyllä mukavannäköinen pehko kukkineen päivineen ja siitä on kiva laittaa jotain muulle perheelle (kuorimisenkin voi hoitaa pihakompostin luona kivalla ilmalla). Itse en raparperiä viitsi syödä, yksitotista hapanta kun on.

näin kevätkesän suosikiksi on meillä muodostunut raparperi-valkosuklaakakku,ihan peruskahvikakku ja taikinaan lisätään levy rouhittua valkosuklaata ja pari raparperinvartta ohuina paloina,oikein mehevää ja kirpeänmakeaa.

Hei Kaneliomena,
hauska huomata, että on muitakin herkkämakuisia, jotka eivät pidä raparperin tyrmäävästä happamuudesta. Mutta kaunis se on katsoa.

Just tein elämäni ensimmäisen raparperikiisselin,ai että tuli hyvää,Säälihän niitä oli ottaa kun olivat niin nättejä.

raparperiä ei kannata kuoria, vaan pelkästään pestä, kun tekee kiisseliä/piirakkaa/mitä nyt sattuu tekemäänkään. ei tule niin hapnta kuin mitä tulisi, jos kuorii 🙂

Raparperistä voi tehdä kauniin väristä simaa. Kunhan EI kuori varsia EIKÄ keitä raparperiä möyhöksi – lempeästi vain. ÄLÄ sekoita joukkoon yhtään sitruunaa, inkivääriä kyllä. Sokeri ja hiiva kuten vappusimassa.

Hei, kuka tietäisi neuvoa, miten erottaa koristeraparperin tavallisesta raparperista? Kasvimaasta löytyy näitä kumpaakin lajia vieretysten. Onko koristeraparperi lainkaan syötäväksi kelpaavaa vai peräti myrkyllinen kasvi?

Kommentoi juttua: Raparperi – rakastetuimmat reseptit juomista jälkkäreihin ja hilloista leivonnaisiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X