Ruoka

Joulutortut uudella tapaa: Sannan joulutorttujen salaisuus on piparimauste ja näppärä kuppi hillolle – katso vaihekuvat

Joulutortut uudella tapaa leivotaan helposti muffinssivuoassa. Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen kehittämien joulutorttujen salaisuus on tuplavoitaikina ja piparkakkumaustekerros. Katso vaihekuvat ja leivo joulun ihanimmat tortut!

Joulutortut uudella tapaa muffinssivuoassa on helppo tapa yhdistää joulun parhaat maut toisiinsa. Nerokas joulutorttu on tuplaherkullinen, sillä se saa makua sekä piparkakkumaustesekoituksesta että hillosta.

Katso ohje: Joulutortut uudella tavalla muffinssivuoassa

Voinen ja rasvainen torttu- tai voitaikina on herkkua, etenkin kun sen kaulii ohueksi ja leikkaa paloihin. Siitä tulee ikäänkuin tuplataikina, kun taikinalevyn kaulii tuplakokoiseksi ja taittelee palat päällekäin jättäen väliin mausteseoksen.

Taikina maustetaan sokerilla ja piparkakkumausteseoksella ja taitellaan päällekäin, jonka jälkeen palat asetellaan muffinivuoan kuppeihin, jolloin torttuun muodostuu näppärä kuppi hillosilmälle. Hillo voi olla tavallista luumuhilloa, maustettua luumuhilloa tai esimerkiksi omenahilloa. Etenkin omenahillo sopii loistavasti piparkakkumausteen kanssa yhteen.

1. Joulutortut uudella tapaa: sulatus

Levitä voitaikina- tai torttutaikinalevyt leivinpaperin tai leivonta-alustan päälle sulamaan. Älä päästä levyjä sulamaan liikaa, sillä niitä on vaikea käsitellä lämpiminä. Parhaiten voitaikinalevy kauliintuu hieman kylmänä ja vähän komeisena. Liian lämpimänä se tartuu alustaan kiinni, eikä sitä voi enää muotoilla haluamaansa muotoon.

Joulutortut uudella tapaa: voitaikina sulaa nopeasti, joten ole vikkelä leipuri. Liian lämmintä taikinaa on vaikea käsitellä.
Joulutortut uudella tapaa: voitaikina sulaa nopeasti, joten ole vikkelä leipuri. Liian lämmintä taikinaa on vaikea käsitellä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

2. Voitaikinan kauliminen

Kauli voitaikinalevy pituussuunnassa tuplakokoon. Parhaiten onnistut kaulimisessa, kun taikina on vielä vähän viileää.

Kauli voitaikina leivinpaperin päällä tai leivonta-alustalla. Silloin sitä on helppo liikutella ja siirtää muffinssivuokaan myöhemmin.
Kauli voitaikina leivinpaperin päällä tai leivonta-alustalla. Silloin sitä on helppo liikutella ja siirtää muffinssivuokaan myöhemmin. Kuva: Sanna Mansikkamäki

3. Joulutortut uudella tapaa: maustaminen

Voitele kaulittu taikina öljyllä tai pehmeällä voilla. Ripottele päälle piparkakkumausteseosta ja sokeria. Kookossokerista tulee herkullinen maku. Leikkaa kaulittu levy ensin kahteen osaan ja puolita osat sen jälkeen.  Yhdestä levystä tulee kaksi torttua.

Joulutortut uudella tapaa: tämän herkun salaisuus on ehdottomasti tuplataikina, jonka väliin kätkeytyy herkullinen kookossokeri-piparkakkumausteseos. 
Näiden joulutorttujen salaisuus on ehdottomasti tuplataikina, jonka väliin kätkeytyy herkullinen kookossokeri-piparkakkumausteseos.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

4. Asettelu vuokaan ja hillon lisääminen

Nosta ensin yksi maustettu neliö muffinivuoan kuppiin ja heti päälle toinen neliö. Lusikoi hilloa sisään.

Pinnoitettu muffinivuoka on paras valinta. Sitä ei tarvitse voidella ja taikina irtoaa siitä helposti paistamisen jälkeen. 
Pinnoitettu muffinivuoka on paras valinta. Sitä ei tarvitse voidella ja taikina irtoaa siitä helposti paistamisen jälkeen.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Lue myös Anna.fi: Joulutorttu 10 tavalla – katso täytevaihtoehdot luumuhillolle

5. Älä unohda taikinan nipistämistä

Nipistä taikina keskeltä sisäänpäin ja kulmista ulospäin. Näin saat kauniin tähden muotoisen joulutortun. Paista joulutortut uudella tapaa 225 asteessa uunin keskitasolla 13–15 minuuttia.

Joulutortut uudella tapaa: hillosilmä kupissa ja tuplataikinan välissä oleva maukas kookossokeri-piparkakkumausteseos tekevät tästä joulutortusta hittiainesta.
Joulutortut uudella tapaa: hillosilmä kupissa ja tuplataikinan välissä oleva maukas kookossokeri-piparkakkumausteseos tekevät tästä joulutortusta hittiainesta. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulutortut uudella tapaa: Sannan joulutorttujen salaisuus on piparimauste ja näppärä kuppi hillolle – katso vaihekuvat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.