Ruoka

Juomat kylmäksi nopeasti ilman jääkaappia – ota tämä keittiön kaapista löytyvä jokaiselle tuttu aine avuksi

Juomien viilennys onnistuu helposti ja suhteellisen nopeasti ilman jääkaappiakin.

Sauna on lämmin, mutta saunajuomat unohtuivat huoneenlämpöön kauppareissun jälkeen. Miten saada juomat kylmäksi nopeasti ilman jääkaappia?

Selvitimme, millä tavoin viinipullon, oluen, siiderin ja limonadin viilennys onnistuu esimerkiksi saunan terassilla, kun käytettävissä ei ole jääkaappia.

Juomat kylmäksi ilman jääkaappia
Suolaniksi tulee avuksi, kun haluat saunajuomat kylmiksi 10 minuutissa.  © Sanna Mansikkamäki

Juomat kylmäksi nopeasti ilman jääkaappia

Joskus juomat pitää saada kylmiksi nopeasti. Jääkaappi tai pelkkä jäinen vesikylpy ei viilennä juomia tarpeeksi vikkelästi. Lämmin juoma viilenee jääkaapissa noin kolmessa tunnissa. Jääkylpykään ei toimi kovin hyvin, koska jääpalat sulavat liian nopeasti veteen. 

Hyvä vaihtoehto on upottaa saunajuomat pussissa viileään mereen, jokeen tai järveen, mutta kuivanmaan mökillä tämä ei ole mahdollista.

Avuksi tulee keittiön kaapista löytyvä suola.

Tarvitset vain ison ämpärin tai kulhon, vettä, suolaa ja jääpaloja. Tällä videolla näkyvällä niksillä juomat saa viileiksi noin vartissa.

Katso video alta.

Alkon sivuilla neuvotaan hyödyntämään tätä tapaa tarpeen tullen. Kikka toimii, koska suola laskee jään sulamislämpötilaa ja näin viilentää veden lämpötilaa nopeuttaen pullon viilenemistä.

Juomat voi jättää ämpäriin paikoilleen, tai nopeuttaa prosessia pyörittelyllä.

Videolla laakeassa astiassa olevat pullot ja juomat ovat vaakatasossa ja niitä on helppo pyöritellä pullon kaulasta. Pullon pyöritys saa nesteen liikkeelle pullon sisällä ja liikkuminen edesauttaa viilenemistä.

Juomien viilennys 10 minuutissa – toimi näin:

  1. Ota avuksi laakea suuri astia tai ämpäri.
  2. Mittaa astian pohjalle noin kaksi desiä suolaa.
  3. Lisää päälle vettä ja sekoita suola veteen.
  4. Lisää jääpalat ja juomat.
  5. Pyörittele pulloja muutaman minuutin ajan. Pullot viilenevät noin 10 minuutissa.

Pakastin voi olla vaarallinen viilennyspaikka

Juomat saa kylmäksi monilla tavoilla. Paras tapa on muistaa laittaa juomat jääkaappiin viilenemään ajoissa. Näin vältät turhan säätämisen ja kiireen.

Juomien viilentäminen pakastelokerossa on suhteellisen nopea tapa, mutta joskus juomat unohtuvat sinne. Pakastimeen unohtuneet hiilihappoa sisältävät juomat voivat jopa räjähtää, joten pakastimessa viilennystä ei kannata kokeilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juomat kylmäksi nopeasti ilman jääkaappia – ota tämä keittiön kaapista löytyvä jokaiselle tuttu aine avuksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.