Ruoka

Kaipaatko ideoita perunaruokiin? Rouva Kasvis paljastaa suosikkiohjeensa – perunaruusut

Ruokatoimittaja ja kasvisten puolesta puhuja Pirjo Toikkanen tunnetaan myös nimellä Rouva Kasvis. Yksi Rouva Kasviksen suosikkiraaka-aineista on peruna. Miten perunasta saa tehtyä jotain uutta ja maukasta? Rouva Kasvis paljastaa yhden suosikkiperunaohjeistaan.

Uusia ideoita perunan käyttöön ei voi koskaan olla liikaa. Syksyn tullen maistuvat uuniruoat ja tuhdimmat lisukkeet. Miten ihmeessä perunasta voi keksiä vielä jotain uutta?

Lue lisää: Kokeile uskomattoman herkullista perunapizzaa – ilman pizzapohjaa

”Jo muutama vuosi sitten satuin huomaamaan netissä videon, jossa perunaviipaleet aseteltiin muffinipellin koloihin, ja lopputuloksen perunakakkuset näyttivät kauniilta, ihan kuin perunaruusukkeilta,” Pirjo kertoo.

juustoinen perunalaatikko
Syksyllä maistuvat tuhdit perunalisukkeet.

Perunalisuke muffinipellillä

Tämä ohje hyödyntää vähälle käytölle jäänyttä muffinipeltiä, sekä perunaa uudella tavalla. Onhan peruna yksi maailman tärkeimmistä raaka-aineista, joten on luonnollista, että sen hyödyntämiseen keksitään koko ajan uusia tapoja.

”Peruna on yksi tärkeimmistä ravintokasveista kaikkialla maailmassa. Peruna on ekologista, monikäyttöistä ja herkullista, eikä siihen kyllästy. Mielenkiintoista on, että perunalla on annettavaa myös ihmisen mielelle. Perunan sisältämä serotoniini vähentää stressiä ja masennusta,” Pirjo kertoo Rouva Kasvis -blogissaan.

Perunat viipaloidaan ohuiksi mandoliinilla eli vihannesleikkurilla ja asetellaan muffinipellin koloihin kerroksittain. Väleihin laitetaan valkosipulia, timjamia ja parmesaania.

”Päädyin siis valmistamaan klassikko-ohjeen Annan perunat uudella tavalla,” Pirjo sanoo.

Annanperunat ruusukkeina (12 kpl)

10 perunaa (noin 1 kg, kiinteä lajike) 1 valkosipulinkynsi 40 g voita (noin 3 rkl sulatettuna) tuoretta timjamia 2 rkl + 2 rkl 2–3 rkl parmesaanijuustoa raastettuna ¾ tl suolaa mustapippuria myllystä 2 rkl voita

  1. Voitele 12-koloisen muffinipellin syvennykset voilla.
  2. Kuori perunat ja leikkaa ne hyvin ohuiksi (1,5–2 mm:n) viipaleiksi mandoliini-vihannesleikkurilla. Huuhtaise viipaleet kylmällä vedellä siivilässä ja siirrä hyvin valutettuina isoon kulhoon.
  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sulata voi ja lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli. Valele valkosipulivoi perunaviipaleille. Raasta mukaan parmesaania ja hienonna timjamia. Lisää suola ja mustapippuria.
  4. Hölskyttele perunaviipaleita kulhossa niin, että voi, juusto ja mausteet leviävät niille. Irrottele vielä käsin ohuita perunaviipaleita toisistaan ja varmista, että ainekset ovat suunnilleen tasaisesti sekaisin.
  5. Nostele perunaviipaleet muffinipellin koloihin kukkuraisina kekoina.
  6. Paista perunakakkusia 175-asteisessa uunissa 55 minuuttia, ensin uunin keskitasolla ja sitten puolet ajasta uunin alatasolla. Nosta perunaruusut kahden lusikan avulla ruokailijoiden lautasille. Raasta vielä pintaan parmesaania ja revi tai saksi lisäksi timjamin lehtiä.

Lue lisää: Miten valmistat täydellisen uuniperunan? Kemistin neuvot toimivat

Yrttisuolassa kypsennetyt perunat
Yrttisuolassa kypsennetyt uuniperunat ovat myös mainio perunalisuke.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaipaatko ideoita perunaruokiin? Rouva Kasvis paljastaa suosikkiohjeensa – perunaruusut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.