Uuniperuna on syksyn hittiruoka.

Miten valmistat täydellisen uuniperunan? Kemistin neuvot toimivat

Uuniperunan valmistuksessa ei voi mennä pieleen, kunhan muistaa muutaman tärkeän neuvon. Suosikkiperunaruoka on kokenut uuden tulemisen. Näillä ohjeilla onnistut.

Uuniperuna eli 1990-luvulla kukoistuksen aikaa ja unohtui sitten ruokatrendien muutoksessa. Perunan syönti on ollut dramaattisessa laskussa jo vuosikymmenet. Suurin syy tähän on ollut suuri muutos elintavoissa ja kulutustottumuksissa. Peruna on kokemassa nyt uutta nousukautta.

Lue myös: Pelastetaan peruna! 8 hyvää syytä syödä perunaa ja 7 parasta reseptiä

Ravintolat nostavat perunan arvostusta

Peruna on hiljalleen palaamassa suomalaisten lautasille trendikkäänä raaka-aineena. Perunaruokia näkee yhä useammin myös ravintoloiden ruokalistoilla mitä moninaisimmissa muodoissa.

Lue myös: Kuoritko perunan ja heitit perunan kuoret pois? Ei olisi ehkä kannattanut

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho tarjoilee aina syksyisin Gobbas Gårdin erikoisperunoita omana annoksenaan syksyisessä Nokka-menussa. Syksyllä 2018 perunat kuorrutetaan hapanruistaikinaan ja uppopaistetaan.

Helsinkiläisravintola Chapterin Lapin Puikulasta tehty perunapyree on noussut ruokaihmisten keskuudessa lähes kulttirooliin.

Lue myös: Asiantuntija suosittelee: Mikä perunalajike muusiin, mikä keittoon?

Ruokataiteilja ja keittiömestari Kozeen Shiwan suunnitteli Helsingin Design viikkojen ajaksi ruoan kotiinkuljetusyrityksen Woltin kanssa uuniperuna-annoksen, joka nosti uuniperunan aivan uudelle tasolle. Uuniperuna oli kypsennetty suolakuoressa ja se tarjottiin paahdetulla hiivamajoneesilla, savuisella kermakastikkeella ja kauden sienillä.

Uuniperuna on nousemassa takaisin sille kuuluvaan rooliin.

Unohda folio – luota perunan omaan kuoreen

Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on testannut uuniperunan kypsennystä erilaisin menetelmin. Kirjassaan Kasvikset kemistin keittiössä (Minerva) professori valmistaa kasviksia eri tavoin ja etsii tieteellisen tarkkaa selitystä parhaalle mahdolliselle kypsennystavalle.

Uuniperunatestissä perunat kypsennettiin foliossa, omassa kuoressaan, suolakuoressa ja mikroaaltouunissa.

Mikrokypsennys oli nopein tapa, mutta pistelämpö tuhoaa perunan rakennetta, kun raju pistemäinen kuumuus rikkoo perunan tärkkelysjyvästen rakenteen.

Foliokypsennyksessä peruna ikäänkuin hautuu omassa kosteudessaan ja peruna kypsyy vesihöyryvaipan sisällä. Suolakuori toimi vähän folion tyyppisesti pitäen vesihöyryn suhteellisen pitkään perunan sisällä.

Parhaimmaksi tavaksi testissä osoittautui kypsentäminen omassa kuoressaan.

”Mutta loppupeleissä nämäkin ovat makuasioita,” Hopia kertoo Peruna – parhaat reseptit kirjassa.

Täydellinen uuniperuna

Harjaa perunat puhtaiksi ja kuivaa ne. Nosta perunat uunivuokaan ja pistele
perunoihin muutama reikä. Uuniperunoita ei tarvitse kääriä folioon, ne kypsyvät ihan hyvin omassa kuoressaan.

Uuniperuna maistuu kylmän täytteen kanssa.

Lue myös: Uuniperuna neljällä täytteellä

Kypsennä 175 asteessa uunin keskitasolla noin tunti, riippuen perunoiden koosta. Pienet perunat kypsyvät nopeammin. Testaa kypsyyttä 45 minuutin kohdalla.

Valmista täyte sillä aikaa, kun perunat ovat uunissa. Leikkaa kypsään perunaan ristiviilto ja tarjoile mieleisesi täytteen kanssa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miten valmistat täydellisen uuniperunan? Kemistin neuvot toimivat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X