Ruoka

Törmäsitkö ruokakaupassa keittobanaaniin? Näin valmistat trooppisen herkun kotona – väri paljastaa käyttötarkoituksen

Keittobanaani saattaa ensi kohtaamisella aiheuttaa hämmästystä. Ulkoisesti se muistuttaa banaania, mutta on isompi ja kulmikkaampi. Kuoren sisältä löytyy hieman makea, jauhoinen hedelmäliha. Keittobanaania käytetään tavallisesta banaanista poiketen vain ruoanlaittoon, sillä kypsentämättömänä keittobanaani on kitkerä ja jauhoinen.

Keittobanaani tunnetaan myös nimillä jauho- ja ruokabanaani sekä plantaani. Se on  yleinen ruokakasvi trooppisilla seuduilla, kuten Keski- ja Etelä-Amerikassa, Karibialla sekä joissakin Afrikan maissa ja Aasiassa. 

Keittobanaania voi löytää Suomesta hyvin varustelluista ruokakaupoista. Paras saatavuus on kuitenkin aasialaisissa ja afrikkalaisissa kaupoissa, joissa tarjolla saattaa olla keittobanaaneja eri kypsyysasteessa. 

Vihreä, keltainen ja musta keittobanaani

Keittobanaanin väri valitaan siitä tehtävän ruoan mukaan. Vihreän keittobanaanin maku on vienosti makea, hieman kitkerä ja koostumus jauhoinen. Se maistuu lähinnä perunalta ja sitä voikin käyttää eri ruokiin perunan tavoin. Helpoimmillaan keittobanaanin voikin keittää lisukkeeksi vaikkapa riisin tilalle tai yhdessä riisin kanssa.

Kiinteänä vihreä keittobanaania kannattaa hyödyntää erilaisissa padoissa ja curryissa sekä friteerattuna. Viipaleiksi leikatut, runsaassa öljyssä uppopaistetut keittobanaanit ovat herkullinen naposteluherkku, jonka mausteeksi riittää ripaus suolaa. 

Keltaisena keittobanaanin maku on vähän makeampi ja koostumus vähemmän jauhoinen kuin raaka. Maku ei kuitenkaan ole yhtä makea kuin tavallisen banaanin. Keltainen keittobanaani sopii grillattuna niin kalan, kanan kuin punaisen lihan kaveriksi.

Mustaksi kypsyneenä keittobanaani on lähes yhtä makea kuin banaani ja rakenteeltaan se on pehmeä. Tee kypsistä keittobanaaneista vaikka uunibanaaneja ja syö jälkiruokana, sujauta piirakoiden täytteeksi tai tarjoa niitä friteerattuna jälkiruokana. 

Keittobanaani: Käsittely 

Keittobanaanien kuori on paksumpi kuin meille tutuilla makeilla banaaneilla ja varsinkin raa’an keittobanaanin kuoret voivat olla todella tiukassa. Siksi kuorimisen apuna kannattaa käyttää veistä. Halkaise keittobanaani, jaa se paloiksi ja irrota kuori hedelmälihasta veitsen avulla. 

Jos olet keittämässä banaanin, voit kuoria sen keittämisen jälkeen. Kypsän keittobanaanin kuoret irtoavat helpommin ja hedelmälihan saa irti kuoresta käsin.

Keittobanaanin valmistus

Keittobanaanin voi kypsentää keittämällä. Yhden keittobanaanin voi leikata keitettäessä muutamaan osaan. Vettä lisätään kattilaan sen verran, että palat juuri ja juuri peittyvät. Keitinveteen kannattaa lisätä myös hieman suolaa.

Hedelmäliha muuttaa kypsyessään väriä tumman keltaiseksi. Keittobanaani on kypsä kun se on muuttanut kauttaaltaan väriä. Leikkaa vaikka yksi pala puoliksi ja katso, onko leikkauspinta myös sisältä tasaisen värinen, vai näkyykö keskellä vaaleita, raakoja laikkuja.

Keittobanaani kypsyy myös uunissa herkulliseksi lisukkeeksi. Leikkaa plantaani viipaleiksi, sipaise pintaan hieman öljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes banaaniviipaleet ovat saaneet väriä. Viipaleet voi halutessaan maustaa suolaripauksella. 

Friteeraamalla keittobanaanista saa herkullisen naposteluherkun. Kuori ja viipaloi keittobanaani ja friteeraa rypsi- tai auringokukkaöljyssä pienissä erissä kauniin ruskeiksi lastuiksi välillä käännellen niitä puolelta toiselle. Nosta reikäkauhalla banaanit talouspaperille kuivumaan ja mausta halutessasi suolalla.

Keittobanaanisipsit maistuvat siltään, mutta tarjoa niitä myös ecuadorilaisen katkarapukeiton kanssa. 

Ohje: Ceviche – ecuadorilainen katkarapukeitto

Keittobanaani: ravintosisältö

Keittobanaanissa on meille tutun banaanin tapaan runsaasti hiilihydraatteja ja niukasti rasvaa sekä proteiinia. Keittobanaani on hyvä C-vitamiinin, kaliumin, mangaanin ja B6-vitamiinin lähde.

Lue myös Anna.fi: Parasta banaanista: banaanipannarit, herkkusmoothie ja banaanituorepuuro

Kommentoi

Kommentoi juttua: Törmäsitkö ruokakaupassa keittobanaaniin? Näin valmistat trooppisen herkun kotona – väri paljastaa käyttötarkoituksen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.