Ruoka

Helena hurahti kuivakakkuun, jonka leipoo aina joulun aikaan – hätkähdyttävän kakun ainekset löytyvät Raamatun jakeista

Raamattukakun maussa ja koostumuksessa on jotain niin omaperäistä, että se nousee monessa kodissa joulun leivotuimmaksi kakuksi.

Kun raamattukakun reseptiä tarkastelee tarkemmin, se näyttää aivan tavalliselta kuivakakulta, jota leivotaan paljon joulun aikaan. Taikinassa on käytetty mausteena kanelia ja mukana on kuivattuja viikunoita ja rusinoita. Mikä siitä tekee niin suositun?

Soitimme Helena Kontkaselle, joka leipoo tätä suosikkikakkua aina joulun aikaan. Helena laittoi marraskuun lopulla kuvan uuniin menevästä raamattukakusta Facebookin Kotiruokaryhmä, mummojen reseptit jakoon (alkuperäinen vuodesta 2016) -nimiseen ryhmään ja resepti sai valtavan suosion sekä se keräsi kymmeniä kommentteja.

”Tämä kakku on sellainen, että se ansaitsee kaiken huomion. Suon sen tälle upealle kakkuohjeelle. Se on yksinkertaisesti ihana kakku”, Helena kehuu.

Helenalla on kolmen vuoden kokemus kakun paistamisesta. Hän muistuttaa kaikkia leipojia siitä, että taikinaa tulee paljon. Raamattukakku kannattaa paistaa suuressa vuoassa ja yksi kakku kerrallaan uunissa. Vuoan voi jauhottaa kookoshiutaleilla, korppujauhoilla tai ruisjauhoilla. Yksinkertaisuus kunniaan. Tämän kakun kohdalla pitää pysyä ohjeessa eikä lähteä soveltamaan. 

”Ohjetta ei kannata lähteä tuunaamaan, kakun olemus muuttuu heti, jos mausteet vaihtaa. Kannattaa tehdä ihan ohjeen mukaan niin pääset heti jyvälle miksi tämä kakku on niin herkullinen.”

Raamattukakun resepti Kotiliedessä jo vuodesta 2009

Helena kertoo Kotiliedelle puhelinhaastattelussa, että hän on tutustunut kakkuun alastarolaisen serkkunsa Elina Kekin kautta. Muutamia vuosia sitten Elina-serkun kakkukuva Facebookissa sai Helenan kiinnostumaan mikäs se tämä tämmöinen kakku on.

”Nimi raamattukakku on todella hätkähdyttävä ja se sain minut heti kiinnostuneeksi. Kakku näytti upealta. Sain reseptin serkultani, mutta resepti oli Kotilieden verkkosivuilla linkkinä. Se ohje todella toimii.”

Resepti on lisätty Kotilieden verkkosivuille kotilieden lukijan nimimerkin ”kerkai” toimesta vuonna 2009. Ohje on ollut Helenan käytössä ja kakkua tehdään ahkerasti etenkin joulun aikaan.

Raamattukakku
Raamattukakku on kaunis ja mehevä. Helenan mielestä juuri sen yksinkertaisuudessa piilee kakun salaisuus. Ohjetta ei kannata lähteä tuunaamaan, vaan pysytellä juuri tässä ohjeessa.  © Helena Kontkanen

Kakku on saanut nimensä Raamatun jakeista

Raamattukakku nimi saa pohtimaan nimen alkuperää.

Kotilieden verkkosivujen ohjeeseen on alun perin kirjoitettu teksti:

”Ostin Lähetyksen myyntipöydältä kakun. Keltaisella lapulla oli kakun nimi ja ainekset. Nyt olen leiponut sitä muutaman kerran. Ja taidan leipoa sitä joulukakuiksikin, niin omaan pöytään kuin ystävillekin. Miksi sen nimi on Raamattukakku? Tietääkö joku?”, kyselee reseptin antaja toisilta kävijöiltä.

Hän saa vastaukseksi tämän: ”Arvelen, että nimi tulee siitä, kun Raamatussa kerrotaan viikunoista (viikunapuu) mm. jossakin Jeesuksen vertauksessa.”

Toinen tarina raamattukakun nimen synnystä kertoo, että kakku olisi saanut nimensä siitä, että sen jokainen raaka-aine on mainittu Vanhan Testamentin jakeissa. 

Kuka kakun ohjeen on ensimmäiseksi tehnyt ei selvinnyt Kotilieden etsinnöissä. Raaka-aineet ovat kuitenkin mainittu Raamatussa. 

”Tämä on täysin totta! Minä olen katsonut jokaisen näistä läpi ja kaikki ainekset tosiaan mainitaan Raamatussa Vanhassa Testamentissa.”

Osa raaka-aineista mainitaan vain viitteellisesti, kuten leivinjauhe ja sokeri. 

Säkeessä Aam. 4:5 ei kuitenkaan löydy leivinjauhetta, mutta viittaus happamuuteen löytyy:

”Uhratkaa hapanta kiitosuhriksi, kuuluttakaa, julistakaa vapaaehtoisia lahjoja, sillä niinhän te haluatte, te israelilaiset, sanoo Herra, Herra.”

Leivinjauhe on ehkä näistä raaka-aineista kaikkein viitteellisin, mutta esimerkiksi vehnäjauhojen kohdalla 3. Moos. 24:5 kirjoitetaan näin:

”Ota parhaita vehnäjauhoja ja leivo niistä kaksitoista uhrileipää. Käytä kuhunkin uhrileipään jauhoja kaksi eefa-mitan kymmenesosaa.”

Kakun ainekset löytyvät Raamatun jakeista

Raamattukakun raaka-aineiden vertaukset löytyvät näistä Raamatun jakeista:

200 g voita 1. Moos. 18:8

3 3/4 dl sokeria Snl 9:17

3 kananmunaa Jer. 17:11

2 tl leivinjauhetta Aam. 4:5

5 dl vehnäjauhoja 3. Moos. 24:5

1/2 tl suolaa 2. Kun. 2:20

1 tl kanelia Laul.l. 4:14

2 dl maitoa tai kermaa Tuom. 4:19

1 dl rouhittuja manteleita 4. Moos. 17:23

1 dl hienonnettuja viikunoita Nah. 3:12

1 dl rusinoita 2. Sam. 16:1

Vatkaa 1. Moos. 18:8 ja Snl. 9:17 vaahdoksi. Lisää Jer. 17:11 yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita Aam. 4:5, 3. Moos. 24:5, 2. Kun. 2:20 sekä Laul. l. 4:14 ja siivilöi ne taikinaan. Lisää Tuom. 4:19 sekä 4. Moos. 17:23, Nah. 3:12 ja Sam. 16:1. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa runsas tunti. Kumoa jäähtyneenä.

Artikkeliin täydennetty 14.12.2022 klo 14:40 Facebook-ryhmän nimi ”Alkuperäinen vuodesta 2016” .

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helena hurahti kuivakakkuun, jonka leipoo aina joulun aikaan – hätkähdyttävän kakun ainekset löytyvät Raamatun jakeista

Lukija444519

Onko ohjeeseen käytettävä viikuna tuore vai kuivattu?

Uura Kotilieden toimituksesta

Hei! Raamattukakun taikinaan sopivat hyvin kuivatut viikunat.

Vystopia

Nuina aikoina ei tuolla suunnalla viljelty vehnää vaan tefjauhoista tehtiin nuo kakut .

Sinun täytyy kommentoidaksesi.