Kurkuma maustaa herkulliset pataruoat ja muhennokset – neljä maukasta ohjetta maailmalta
Kullankeltainen kurkuma saa ruoan hehkumaan ja veden herahtamaan kielelle. Trendimauste sopii vaikka mihin ja maustaa makoisaksi myös padat ja muhennokset. Tässä neljä kielen vievää ohjetta maailmalta, ole hyvä.
Lempeän mausteinen pinaattimuhennos eli palak paneer on yksi Intian suosituimmista kasvisruoista. Pinaattia ja kotijuustoa sisältävän muhennoksen maku tulee paitsi kurkumasta, myös juustokuminasta ja korianterista sekä tuoreesta inkivääristä ja chilistä. Täyteläinen, paksusta jogurtista pehmeyttä saava muhennos maistuu makoisalta keitetyn riisin kera.
Mausteisen linssipadan maustaa paitsi kurkuma, myös liuta muita lämmittäviä intialaismausteita. Kielen vievä kasvisruoka valmistuu tarvittaessa pikana, mutta hetken hauduttelu kuitenkin kannattaa. Se avaa tomaattisen kastikkeen mausteet täyteen aromiinsa. Tuoreet yrtit kruunaavat annoksen. Kylkeen sopii niin riisi kuin naanleipäkin.
Tässä kielen vievä kasvislisuke esimerkiksi liharuokien kylkeen. Intialaismausteinen, uunissa paahdettu kukkakaali saa kauniin kullankeltaisen värinsä kurkumasta ja herkullisen makunsa garam masalasta. Myös kaalin suojalehdet kannattaa hyödyntää. Höyrytä ne ja silppua valmiin paistoksen päälle.
Ai että, kun on hyvää! Arkinen jauheliha herää uuteen hehkuun tässä harissatahnan ja kurkuman maustamassa marokkolaisessa jauhelihapadassa. Tätä haarukoidessa tulee kuin huomaamatta syötyä myös reilusti kasviksia, sillä seassa on reilusti porkkanaa, palsternakkaa ja sipulia sekä punaisia linssejä. Pata on näppärä arkiruoka, sillä se valmistuu ilman suurempia kikkailuja.
Kokeile myös näitä kurkuman maustamia ruokia:
Intialainen tomaattijuustokastike
Ruoka.fi: Intialainen lohicurry
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kurkuma maustaa herkulliset pataruoat ja muhennokset – neljä maukasta ohjetta maailmalta