Ruoka

Kvinoan valmistus – käsittele oikein ennen keittämistä

Kvinoan valmistus on helppoa, kunhan muistaa käsitellä jyvän oikein ennen keittämistä.

Kvinoan valmistus ei vaadi kovin ihmeellistä käsittelyä, mutta sen esivalmistelu oikein ennen keittämistä on erityisen tärkeää.

Lue myös: Proteiinipitoinen kvinoa on täyttä ravintoa – 3 maukasta reseptiä

Kvinoan valmistus oikeaoppisesti

Kvinoa on terveellisempi korvike esimerkiksi riisille tai pastalle. Sen valmistaminen poikeaa hieman esimerkiksi riisistä. Sitä ei voi vain lisätä kiehuvaan veteen, jyvät pitää huuhdella ennen käyttöä.

Kvinoa pitää huuhdella huolellisesti ennen keittämistä. Tämä on erityisen tärkeää, ja huuhteleminen pitää tehdä tarpeeksi hyvin.

Kvinoan pinnassa on saponiineja, jotka antavat kvinoalle ”saippuamaisen” maun. Saponiinit voivat aiheuttaa vatsakipuja, mutta saponiineista pääsee eroon huuhtelemalla jyvät huolellisesti ennen käyttöä.

Kvinoan valmistus on tarkkaa hommaa. Valmista siitä ihana salaatti.

”Parhaiten saponiinista pääsee eroon huuhtelemalla kvinoa tiheäreikäisessä siivilässä juoksevan veden alla. Noin 30 sekunnin huuhtelu riittää. Huuhtele lämpimällä vedellä. Siivilän pitää olla tarpeeksi tiivis, etteivät pienet jyvät tule reikien läpi”, kotimaista kvinoaa pakkaavan Sunspelt Oy:n toimitusjohtaja Kari Kaipainen opastaa.

Suomessa myytävän GoGreen-merkkisen kvinoan brand manager Emma Hjert vinkkaa, että parhaiten saponiinista pääsee eroon huuhtelemalla kvinoajyvät kiehuvan veden alla.

”Ennen keittämistä tehtävä huuhtelu on erityisen tärkeää. Sitä ei kannata jättää tekemättä, sillä saponiini aiheuttaa kovia vatsakipuja”, Hjert neuvoo.

Kvinoan valmistus on tarkkaa. Huuhtele kvinoa hyvin.

Kvinoan kypsennys

Suomalainen kvinoa puuroutuu nopeasti keittäessä. Kaipainen vinkkaa nerokkaan tavan kypsentää kotimainen kvinoa irtonaiseksi, jolloin se toimii hyvin lisukkeena.

”Tapasin erään mikkeliläisen keittiöpäällikön, joka kertoi, että kotimaisesta kvinoastakin saa irtonaista, kun ei keitä sitä kuplivassa vedessä. Käytä vettä ja kvinoaa 1/1, keitä vesi melkein kiehuvaksi ja lisää kvinoa kuumaan veteen. Anna hautua muutama minuutti ja kvinoa on kypsää. Toki nämä ovat makuasioita. Itse tykkään hieman puuroisesta kvinoasta. Silloin se toimii loistavasti pyörykemassan sitomisessa esimerkiksi vegepullissa tai puurona. Itse keitän kotimaisen kvinoan 1 1/2 kertaisessa määrässä vettä”, Kaipainen vinkkaa.

Kokkaa kotona kvinoasta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kvinoan valmistus – käsittele oikein ennen keittämistä

Anna

Kyllähän riisi pitää myös huuhdella?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.