Ruoka

Leipäreseptejä herkkusuille

Leivo ajan kanssa juurevaa leipää. Taikinanjuureen tehty leipä on maukasta ja hyvin säilyvää. Vaaleankin leivän voi tehdä hapatettuun juureen.

Hapanleivän ikävä yllättää ulkomailla jo toisena matkapäivänä. Perinteinen hapatettu ruisleipä on kuituinen, happaman makoisa ja terveellinen kansallisaarre, jonka leipominen vaatii harjaantumista.

Juuressoseet ja pähkinät sopivat leipätaikinaan hyvin. Hapatettu grahamjuuri, porkkanasose ja saksanpähkinät antavat makua ja rakennetta juureslimpulle.

Patonkitaikinaan voi lisätä kuivattuja marjoja tai hedelmiä, pähkinöitä tai siemeniä, sieniä, oliiveja tai juustoa. Puolukkapatonkien taikinaan lisätään sekä puolukoita että mustikoita. Taikina kannattaa tehdä viileään veteen.

Ruokaisat oliivi-leipäset päällystetään tapenade-oliivitahnalla, punaisella pestolla, munakoisoviipaleilla tai muilla kasviksilla ja juustolla.

Uunikuivatuilla tomaateilla, pestolla, vuohenjuustolla ja rucolalla täytetyt leivät hurmaavat iltapalalla tai eväsleipinä.

Rosmariini-focaccia on välimerellinen, juuretta valmistettu kakkumaisen kuohkea pannuleipä, joka maustetaan suolarakeilla, yrteillä ja parmesaanilla.

Lue myös:
Leipäjuuri syntyy ajan kanssa
Leipä sopii kaikille
Leipäreseptejä maailmalta
Ruoka.fi: Piadina eli italialainen leipänen

Kuvat: Jorma Marstio

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leipäreseptejä herkkusuille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.