Ruoka

Onko tässä maailman paras hummus? Yhtä raaka-ainetta et osaisi arvata – suosikkibloggaajan täydellisen pehmeän tahnan salaisuudet

Ripaus kurkumaa -bloggaajan salaisuus pehmoisen hummuksen takana selviää uudesta kirjasta. Täydellinen lopputulos, maailman paras hummus on monen asian yhteissumma. Lue, miten jääpala liittyy hummuksen valmistukseen.

Suositun Lähi-idän makuja kokkaavan Gelawej Viyanin Ripaus kurkumaa -blogin suosikkireseptit on koottu kirjaksi. Esikoisteos kantaa samaa nimeä kuin blogi. Ripaus kurkumaa -kirjassa (kustantaja Like) jaetaan ruokarakkautta ja kokataan kiehtovia makuja.

”Ruoka ei ole koskaan ollut minulle vain ravintoa. Se tuo ihmisiä saman pöydän ääreen, synnyttää mielenkiintoisia keskusteluita, rakentaa siltoja ja on minulle tapa osoittaa rakkautta ja kiitollisuutta. Se on taidetta, joka koetaan aisteilla, tunteilla ja sielulla. Uskon, että ruoka yhdistää meitä ihmisiä poikkeuksellisella tavalla. Sen nauttimiseen ei tarvita yhteistä kieltä tai kulttuuria, mutta se välittää eteenpäin aina oman palansa historiaa, perinteitä ja tarinoita,” Gelawej kertoo kirjan saatetekstissä.

Kirjassa on kymmeniä värikkäitä, maukkaita ja eksoottisia makuja sisältäviä reseptejä. Kirja johdattelee lukijan tärkeimpien mausteiden kautta notkuvien pöytien äärelle. Kirjan parasta antia ovat ideat monipuolisen lähi-itähenkisen mezepöydän tekemiseen. 

”Jos haluan järjestää ystävilleni tai perheelleni ihanan kattauksen, siihen kuuluu tyypillisesti erilaisia alkupaloja ja mezejä.”

Helppo ja maailman paras hummus – vai ehkä ei sittenkään niin helppo?

Monelle suomalaisellekin tuttu hummus on yksi Lähi-idän keittiön tunnetuimpia ruokia. Oikeastaan sana hummus tarkoittaa kikhernettä, siitä on tullut tutummin yleisnimitys kikherneistä tehdylle tahnalle.

Kikherneistä tehty tahna eli hummus maustetaan  perinteisesti tahinilla, sitruunamehulla ja valkosipulilla. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta onko se niin helppoa miltä se kuulostaa?

Kirjassa Gelawej uskaltaa väittää hän on päässyt elämänsä aikana jyvälle täydellisen hummuksen salaisuuksista, mutta silti myös hänelle jokainen hummuksen valmistuskerta on erilainen.

”Hummus on jännittävä ruoka. Se on samaan aikaan maailman helpoin ja haastavin. Sen valmistus ja raaka-aineet kuulostavat periaatteessa yksinkertaisilta, mutta jokaisella on oma tapansa tehdä se. Ohjeita on varmasti yhtä monta kuin tekijöitä. Aina kun saan hyvää hummusta, yritän selvittää, miten se on tehty. Olen itsekin vielä täysin opiskelija hummuksen tekemisessä.”

Täydellisen hummuksen valmistuksen oppiminen on matka. Ripaus kurkumaa -kirjan ohjeella on hyvä aloittaa oma matka täydellisen hummuksen maailmaan.

hummuksen valmistus
Laadukas vaalea, juokseva tahini on hummuksen tärkein ainesosa heti kikherneiden jälkeen.  © Gelawej Viyan

Hummuksen valmistuksen tärkeät vaiheet

Hummuksen valmistuksessa on kaksi erityisen tärkeää raaka-ainetta: kikherneet ja tahini eli seesaminsiementahna. Näiden valinnassa ja valmistuksessa pitää osua nappiin, niin lopputuloskin onnistuu.

Jos haluat sileän, pehmeän ja täyteläisen hummuksen, käytä valmisteluihin hieman enemmän aikaa ja tee tahna alusta alkaen itse.

Aloittamalla alusta eli valitsemalla laadukkaat kikherneet, liottamalla ja keittämällä ne, pystyy vaikuttamaan monessa kohdassa myös lopputulokseen.

 ”Tahini kannattaa valita huolellisesti ja kikherneistä kannattaa poistaa liotus- ja keittovaiheessa irtoavat kuoret.”

Gelawejn mukaan hummus onnistuu kaupan valmiista säilykekikherneistäkin, mutta keittämällä kikherneet itse, pystyy vaikuttamaan niiden koostumukseen.  

Kuivatut kikherneet liotetaan ennen keittämistä. Liotusveteen Gelawej neuvoo laittamaan hieman ruokasoodaa. Liotusvesi kaadetaan pois ja kikherneet keitetään runsaassa vedessä, jossa on myös pikkuisen ruokasoodaa.

”Ruokasooda auttaa kikherneiden kuoren irtoamisessa. Keittovaiheessa veden pinnalle nousee läpinäkyviä, ohuita kuoria, jotka nostetaan pois esimerkiksi reikäkauhalla. Lopuksi keitetyt kikherneet huuhdellaan hyvin.”

Tärkeintä on käyttää vaaleaa tahinia. Vaalea, kuorituista seesaminsiemenistä tehty tahini on pehmeän makuista eikä siinä ole kitkerää makua kuten tummemmassa, kuorellisista seesaminsiemenistä tehdyssä tahnassa.

”Hyvää tahinia voi etsiä esimerkiksi Lähi-idän ruokiin erikoistuneista marketeista,” Gelawej vinkkaa.

Gelawejn suosikkikaupat Helsingissä

Itä-Helsingissä asuva Gelawej suosittelee erityisesti kahta Lähi-idän raaka-aineita myyvää markettia. 

Tavallisesta ruokakaupastakin saa hyviä raaka-aineita, mutta erityisesti tahini, yrtit ja mausteet ovat loistavia ja tuoreita näissä kahdessa marketissa. 

  1. Alanya Market, Helsinki, Kastelholmantie 2, Puhos: ketjulla on kaupat myös Tampereella ja Espoossa IG: @alanyamarket1
  2. Beno Market, Helsinki, Kastelholmantie 2: ketjulla on kauppa myös Turussa IG: @benomarket

Tahinin rooli hummuksen lopputuloksessa on monesti sen maun määrittävin tekijä.

”Tahini on yksi hummuksen tärkeimmistä elementeistä. Näin ollen on syytä kiinnittää huomiota sen laatuun ja koostumukseen. Suosin itse aina vaaleaa juoksevaa tahinia, sillä se antaa hummukselle sopivan pehmeän maun. Suosin libanonilaista tahinia ja suosittelen kokeilemaan sitä, huomaat kyllä eron.”

hummuksen valmistus
Hummuksesta saa näyttävän koristelemalla. Käytä koristeluun yrttejä, keitettyjä kikherneitä, seesaminsiemeniä ja oliiviöljyä.  © Gelawej Viyan

Gelawej on syönyt monenlaisia hummuksia. Parhaan hummuksen hän on saanut ystävänsä äidin luona. Hänen vinkkinsä onkin yllättävä. 

”Parhaan hummuksen olen syönyt ystäväni äidin tekemänä täällä Suomessa. Hänen niksinsä on laittaa veden sijaan mukaan muutama jääpala. Kun jääpalat murskautuvat soseeksi muiden ainesten kanssa, hummuksesta tulee sileää ja koostumus on ilmava. Jääpala on raaka-aine, jota ei ehkä tulisi ajatelleeksi.”

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko tässä maailman paras hummus? Yhtä raaka-ainetta et osaisi arvata – suosikkibloggaajan täydellisen pehmeän tahnan salaisuudet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.