5 x suussa sulava hummus – katso helpot reseptit!

Helppo, nopea, ruokaisa, edullinen ja ennen kaikkea loputtoman monipuolinen – tätä kaikkea on lähi-idän suosittu kikhernetahna eli hummus.

Hummus tehdään kikherneistä, oliiviöljystä, seesaminsiementahnasta eli tahinista sekä tilkasta sitruunamehua. Valkosipuli tuo tahnaan sopivasti luonnetta. Helppotekoinen hummus surahtaa monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa sekaisin yhdessä hujauksessa. Oliiviöljyä voi lisätä sen mukaan, kuinka juoksevan koostumuksen haluaa.

Lue lisää: Tahnat, dipit ja kastikkeet – näillä ohjeilla saat arkiruokaan hetkessä uutta makua

hummus

Ohje: Hummustahna

Hummukseen ei oikeastaan edes tarvitse varsinaista ohjetta. Kun tahnan on kerran pari surauttanut, menee homma sen jälkeen jo näppituntumalta. Sopivassa suhteessa vain kaikkea ja valmista tuli. Samalla ehkä huomaat, että hummuksen raaka-aineita voi vaihdella yhtä monipuolisesti kuin toisen hittikastikkeen peston.

Mausteilla hummus muuntuu moneksi

Hummuksen suosion taustalla lienee paitsi sen helppous ja herkullisuus, myös monipuolisuus ja muunneltavuus. Hummuksen voi maustaa erilaisilla yrteillä tai vaikkapa savupaprikajauheella tai kurkumalla. Joukkoon voi jauhaa myös paahdettuja punajuuria tai muita juureksia, joilla hummukseen saa paitsi makua, myös kauniin värin.

vihreä hummus

Ohjeet: 

Rohkeimmat vaihtavat myös kikherneet muihin papuihin, kotimaisiin herneisiin tai vaikkapa vihreisiin soija- eli edamamepapuihin. Tässä vaiheessa tosin kyseessä lienee jo kokonaan toinen paputahna.

hernehummus

Ohjeet: 

Voipa hummuksesta tehdä myös makean version, joka höystetään maapähkinätahnalla ja kaakaojauheella. Suklainen hummus sopii loistavasti esimerkiksi omenalohkojen dippailuun, paahtoleipien päälle tai vaikkapa lettujen kaveriksi.

Mihin kaikkeen hummusta voi käyttää?

Hummuksen suosiota ovat lisänneet myös trendiksi noussut lähi-idän keittiö sekä kasvisruokabuumi.

Hummus kuuluukin lähtemättömästi lähi-idän meze- eli alkupalapöytään. Se sopii melkeinpä minkä tahansa ruoan seuralaiseksi ja tuo erinomaisen proteiinilisän kasvissyöjän ruokavalioon. Hummus on ihanaa leivän päällä, salaatin kera, dippivihannesten kanssa tai sellaisenaan suoraan lusikalla purkista syötynä.

Lisää hummusta salaatin sekaan

Hummusta voi käyttää salaatinkastikkeen tapaan ja siitä voi helposti koostaa kokonaisen aterian. Levitä hummusta paksu kerros laakealle tarjoiluvadille ja lisää päälle paahdettuja juureksia tai vaikkapa kukkakaalia sekä reilusti tuoreita yrttejä. Halutessasi voit rikastaa annoksen myös pähkinöillä tai siemenillä.

Levitä hummusta leivän levitteeksi

Hummus on täydellinen levite leivän päälle ja mainio tarjottava esimerkiksi noutopöytään. Pyöräytä tarjolle pari erilaista hummusta tai valmista vaikka kokonainen tahnabaari. Aseta viereen vielä tuoretta, rapeakuorista leipää.

Lue lisää: Nopea ja edullinen juhlien noutopöytä – nappaa 9 ideaa!

vegetahnat

Ohje: Punajuurihummus

Kasviksilla ja proteiinipitoisella hummuksella rikastetut voileivät ovat myös liikkujan ja kasvissyöjän unelmavälipala. Nämä kasvissandwichit sopivat eväsleiviksi myös vegaaniseen ruokavalioon.

proteiinipitoiset kasvissandwichit

Ohje: Proteiinpitoiset kasvissandwichit

Kokeile hummusta tortillan täytteenä tai ohutleivän päällä

Hummus sopii paitsi leivän levitteeksi, myös tortillojen väliin sekä pizzan kaltaisen ohutleivän eli flatbreadin päälle. Herkullinen ja pizzaa hivenen terveellisempi ohutleipä päällystetään avokadolla rikastetulla hummuksella sekä savulohella.

Flat_bread

Ohje: Lohi-avokadohummus flatbread

Rikasta hummuksella perunamuusi

Kokkaavan isin ruokablogissa hummuksella rikastetaan myös perunamuusi. Yrtein maustettu hummusmuusi sopii tarjottavaksi perinteiseen tapaan esimerkiksi lihapullien, miksei myös falafelien kanssa.

Ohje: Hummus-perunamuusi

Keskustelu

Kommentoi juttua: 5 x suussa sulava hummus – katso helpot reseptit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X