Ruoka

Maidon vaahdotus onnistuu ilman kalliita koneitakin – ota avuksi tämä tuttu väline

Maidon vaahdotus pressopannulla on helppo tapa saada kahviin pehmeä maitovaahto. Kahviasiantuntija antaa vinkit, joilla sinäkin onnistut.

Jokainen, joka on joskus nauttinut kahvilassa cappuccinon, latten tai jonkun muun erikoiskahvin, tietää, että maitovaahto nostaa kahvin uudelle tasolle.

Hyvä maitovaahto on silkkinen, täyteläinen, pehmeä ja kermainen. Se saa kahvin maistumaan paremmalta ja tekee siitä miellyttävämmän tuntuista.

Silmämääräisesti hyvän maitovaahdon tunnistaa tasakokoisista, pienistä kuplista. Pinnasta ei huomaa, milloin maitovaahto muuttuu nestemäiseksi maidoksi.

Tällaista oikeaoppisesti vaahdotettua maitoa kutsutaan mikrovaahdoksi.

”Mikrovaahto saavutetaan, kun ilma menee maitoon pikkuhiljaa. Sitä lisätään maitoon vähä vähältä samalla tavalla kuin kermavaahtoa vatkatessa”, sanoo kahviasiantuntija Jarno Peräkylä.

Peräkylä on voittanut kahdesti kahvialan ammattilaisille tarkoitetun vuoden barista -tittelin.

Nyt hän kertoo, miten maidon vaahdotus onnistuu kotona amatööriltäkin ilman kahvilatason välineistöä.

Lue myös: Paras maidonvaahdotin? Testasimme 6 erilaista ratkaisua – kahvilatason huippulaite olikin yksi halvimmista

Millainen maito vaahtoutuu parhaiten? Huomioi nämä asiat

Ei ole maitoa, jota ei saisi vaahdotettua. Tasaisempi, täyteläisempi, pehmeämpi ja kestävämpi mikrovaahto muodostuu kuitenkin maidosta, jossa on jonkin verran rasvaa.

Siksi ammattibarista suosisi mieluummin täysmaitoa tai kevytmaitoa kuin rasvatonta maitoa.

”Rasvaton maito tuppaa menemään sellaiseksi tönkkövaahdoksi. Siinä on paksua, isokuplaista vaahtoa päällä, joka erottuu selkeästi nestemäisestä maidosta”, Peräkylä sanoo.

Kaupat myyvät perinteisten maitojen lisäksi maitoja, jotka on tarkoitettu nimenomaan kahvimaidoiksi. Niihin on lisätty proteiinia, joka auttaa maitoa vaahtoutumaan.

Lisäproteiini ei kuitenkaan ole tasaisen mikrovaahdon kannalta välttämätön.

”Aika helposti käy niin, että tällaisten maitojen vaahto menee liian paksuksi. Se ei ole niin notkeaa, eikä siitä saa tehtyä niin tarkkapiirtoisia kuvioita maidon pinnalle”, Peräkylä sanoo.

Jos kahviin lorauttaa maidon sijaan kasvijuomaa, kannattaa asiantuntijan mukaan suosia kahville tarkoitettuja tuotteita. Niissä on enemmän rasvaa ja niihin on lisätty happamuuden säätöainetta.

”Kahvi on hapan neste. Jos kahviin kaataa kasvijuomaa, jossa ei ole happamuuden säätöainetta, se juoksettuu. Lopputulos ei näytä miellyttävältä”, Peräkylä sanoo.

Katso videolta, miten maito vaahdotetaan pressopannussa

Maidon vaahdotus pressopannulla on helppoa

Kahvikone eli kahviautomaatti tekee erikoiskahvit vaahtoineen ilman vaivaa mutta harva raaskii tai kykenee hankkia satojen, jopa tuhansien eurojen laitetta kotiin. Myös maidonvaahdottimet voivat olla arvokkaita.

Kahviasiantuntijan mukaan maidon vaahdotus ei kuitenkaan vaadi hintavia välineitä.

Tasaisen ja kestävän mikrovaahdon saa aikaiseksi esimerkiksi teen tai kahvin valmistukseen tarkoitetulla pressopannulla.

”Hyvän pressopannun saa parilla kympillä. Se on minun mielestäni paras maidon vaahdottamiseen”, Peräkylä sanoo.

Maito kaadetaan pressopannun säiliöön ja suljetaan kannellisella mäntäosalla. Hyvä määrä maitoa on noin kolmasosa pressopannun tilavuudesta.

Maito vaahtoutuu, kun mäntää, eli metallista suodatinverkkoa, pumpataan ylös ja alas aina pohjaan asti.

Koska mäntäosan pinta on litteä, maitoon pääsee tasaisesti ilmaa, kun mäntä läpäisee nesteen massan. Tuloksena on pienikuplainen mikrovaahto.

Jos kahvin pintaan haluaa taiteilla maitovaahdolla kahviloista tuttuja kuvioita, on maitovaahdon oltava notkeaa.

”Kuohkea mutta notkea vaahto syntyy jo muutaman, noin kolmen–viiden, pumppauksen jälkeen. Jos haluaa oikein kuohkean, perinteisen cappuccino-vaahdon, voi pumpata enemmänkin”, Peräkylä sanoo.

Pitääkö maito lämmittää?

Sosiaalisessa mediassa näkyy videoita, joissa mikrossa lämmitettyä maitoa vaahdotetaan suljettua kannellista purkkia ravistamalla.

Kahviasiantuntijan mukaan vaikutus on kuitenkin pitkälti sama kuin jos maitoa ravistaisi pakkauksessa.

”Tällaisessa tekniikassa maitoon ei varsinaisesti mene ilmaa. Mikään ei läpäise maidon pintaa, jotta mikrovaahtoa voisi muodostua. Maito vain heiluu purkissa, jolloin tuloksena on isokuplaista höttöä”, Peräkylä sanoo.

Entä maidon lämmitys?

Perinteisesti espressopohjaisiin erikoiskahveihin, kuten latteen tai cappuccinoon, maito lämmitetään 60–65-asteiseksi.

Maidon vaahtoutumisen kannalta lämmitys ei ole välttämätöntä. Jääkaappikylmä maito vaahtoutuu siinä missä mikrotettu maitokin. Lämmitetystä vaahdosta tulee kuitenkin kahviasiantuntijan mukaan kestävämpi vaahto.

Lämmitys vaikuttaa myös juoman juontilämpötilaan. Kylmä maito viilentää sellaisia erikoiskahveja, joihin tulee paljon maitoa suhteessa espresson määrään.

Maidon voi lämmittää mikrossa. Maito on riittävän kuumaa, kun astiaan pystyy juuri ja juuri koskemaan.

”Tärkeintä on, että maito ei kiehu. Kun maito kiehuu, sen maku muuttuu”, Peräkylä sanoo.

Maitovaahto tulee kaataa kahvin päälle heti, sillä kuplat alkavat ajan myötä suurentua ja puhjeta. Lopulta maidossa ei ole lainkaan vaahtoa.

maitovaahto kahvissa
Pressopannulla on helppo tehdä maitovaahto kahviin. © Sinimaria Halonen

Lue myös Anna.fi: Vaalea vai tumma paahto – maku on aivan eri, mutta moni hämmästyy, kumpi onkaan vatsalle hellempi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maidon vaahdotus onnistuu ilman kalliita koneitakin – ota avuksi tämä tuttu väline

Sinun täytyy kommentoidaksesi.