Ruoka

Millainen joulukahvi sopii tortulle tai piparille? Kahviasiantuntija paljastaa parhaat makuparit ja vinkkaa, miten tavallisen suodatinkahvin voi tuunata jouluiseksi

Joulukahvi on glögin ohella suosittu joulun juhlajuoma. Sumpeissa on kuitenkin eroja. Kahviasiantuntija Jarno Peräkylä kertoo, millainen on hyvä joulukahvi ja miten tavallisen suodatinkahvin voi tuunata jouluiseksi omassa kotikeittiössä.

Suomessa juodaan eniten kahvia maailmassa. Perinteisesti kahvinkeittimissä valuu vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, mutta joulun alla tilalle saattaa vaihtua joulukahvi.

Jouluun suunniteltu jälkiruokakahvi kuuluu pienpaahtimoiden loppuvuoden kestosuosikkeihin. Ihmiset, jotka eivät tyypillisesti ostaisi erikoiskahveja, saattavat hankkia niitä joulupöytään tai joululahjoiksi, kertoo kaksinkertainen vuoden barista ja kahviasiantuntija Jarno Peräkylä.

”Jouluna ihminen käyttää enemmän rahaa ja satsaa ruokaan. Pöydässä ei ole jauhelihaa, vaan kinkkua ja hyviä kaloja. Siitä seuraa se, että myös kahviin panostetaan”, Peräkylä sanoo.

Peräkylän mukaan joulukahvien suosio kasvaa etenkin yrityslahjojen puolella.

”Kyse on tietynlaisesta ajattelun muutoksesta. Hyvä kahvi nähdään onnistuneena, vaarattomana ja useammalle sopivana lahja. Viinilahjaa ei pidetä enää niin soveliaana muistamisena yhteistyökumppanille kuin ennen”, Peräkylä sanoo.

Jarno Peräkylä
Jarno Peräkylän yritys Peräkylä Coffee Oy tekee kahvin tuotekehitystä, tapahtumia ja koulutuksia. Peräkylä valittiin vuoden baristaksi vuonna 2016 ja 2017. © Jarno Peräkylä

Joulukahvi voi olla sekä maustettu että maustamaton

Joulukahvit voidaan jakaa kahteen ryhmään: maustettuihin ja maustamattomiin. Maustettuun joulukahviin on lisätty jouluruoista tuttuja mausteita, kuten kanelia, kardemummaa, neilikkaa, appelsiininkuorta tai piparkakkumaustetta. Maustamattomien joulukahvien maku tulee vain kahvipavuista ja paahtamisesta.

Paahtaminen vaikuttaa kahvin hapokkuuteen, makuun, jälkimakuun ja runkoon. Suomalaiset ovat perinteisesti vaalineet vaaleapaahtoisia kahveja, mutta myös pidempään paahdetut tummapaahtoiset kahvit kasvattavat suosiotaan.

”Tumma paahto tuo parhaimmillaan kahvin makuun syvyyttä, mausteisuutta, lakritsisuutta ja tummaa kaakaota. Siinä on aina myös savuisuutta, mutta siinä ei saisi olla mielellään tuhkaisuutta”, Peräkylä sanoo.

Tyypillisesti joulukahvi on paahtoasteeltaan keskipaahtoinen. Paahto on Peräkylän mukaan onnistunut, kun kahvin paahteisuus ei peitä kahvin omia makuja alleen.

”Ei pidä vetää överiksi ja tehdä hiilikahvia. Mutta paahtaminen täytyy viedä tarpeeksi pitkälle, jotta kahvi ei jää happaman makuiseksi. Se on alipaahdetulle kahville tyypillinen ongelma”, Peräkylä sanoo.

joulukahvi
Maustetut joulukahvit saavat makua tyypillisesti kanelista, kardemummasta, neilikasta, appelsiininkuoresta tai piparkakkumausteesta. © iStockphoto

Millainen joulukahvi sopii joulutortulle tai suklaakonvehdille? Asiantuntija kertoo parhaat makuparit

Paras joulukahvi riippuu siitä, minkä kanssa kahvin nauttii. Maustettu joulukahvi toimii Peräkylän mukaan parhaiten sellaisenaan maidon tai jonkin muun kahville tarkoitetun kasvijuoman kanssa.

”Jos maustettua joulukahvia juo samoilla mausteilla maustettujen ruokien kanssa, se on vähän tårta på tårta -tilanne. Maustettu joulukahvi on jo itsessään herkku”, Peräkylä sanoo.

Jos maustetun joulukahvin kanssa haluaa nauttia jälkiruokaa, kannattaa suosia joulukahvin intensiivisen makumaailman vuoksi miedompia jälkiruokia, kuten lehtitaikinasta ja luumuhillosta tehtyjä joulutorttuja, Peräkylä neuvoo.

Maustamattomat joulukahvit tukevat paremmin kahvin kanssa nautittavia ruokia kuin maustetut kahvit. Runsasmakuisen jouluaterian päätteeksi kahviasiantuntija keittäisi mieluiten täyteläistä, pyöreää ja tukevarunkoista eteläamerikkalaista kahvia.

Suklaakonvehtien kanssa Peräkylä nauttisi keskipaahtoista brasilialaista kahvia, jossa on suklainen ja pähkinäinen makuprofiili ja ripaus marjaisuutta.

”Brasilialainen kahvi on suomalaiseen makuun oikein hyvin soveltuva kahvi”, Peräkylä sanoo.

Mausteisen piparin hän parittaisi yrttisen ja mausteisen indonesialaisen kahvin kanssa.

Joulukahvi on helppo tuunata myös itse – näin onnistut

Joulukahvia voi tehdä myös itse suodatinkahvista. Nopein ja helpoin tie on lisätä kahvinkeittimen suodatinsuppiloon kahvipurujen joukkoon jouluisia mausteita, kuten kanelia ja kardemummaa.

”Kannattaa lähteä liikkeelle pienistä määristä, jotta koko kahvi ei maistu mausteille. Etenkin kardemumman kanssa olisin varovainen, koska se on hyvin intensiivinen mauste”, Peräkylä sanoo.

Itse Peräkylä suosisi kotitekoisen kahvisekoituksen sijaan mieluummin makusiirappia, jota voi lisätä keitetyn kahvin joukkoon oman maun mukaan jälkikäteen.

”Jos ajatellaan kahden ja puolen desilitran kahvikuppia, lähtisin liikkeelle teelusikallisella”, Peräkylä sanoo.

Kahviloista tutun makusiirapin voi valmistaa kotikeittiössä suhteella yksi osa vettä ja yksi osa sokeria. Kun sokeri on sulanut, sokeri-vesiseokseen lisätään mausteet, kuten piparkakkumaustetta, kanelia ja neilikkaa. Sekaan voi myös raastaa appelsiininkuorta. Jäähdytetty siirappi säilyy pullotettuna noin viikon.

Itse tehdyn joulukahvin voi nauttia trendikkäästi myös kylmäuutettuna tai jäähdytettynä. Jouluinen jäälatte valmistuu mutteripannulla keitetystä mokasta, joka kaadetaan jääpaloilla ja maidolla tai kahville tarkoitetulla kasvijuomalla täytettyyn lasiin ja viimeistellään makusiirapilla.

Yhden asian suhteen kannattaa Peräkylän mukaan olla kylmässä kahvijuomassa erityisen tarkka.

”Jos kahvin haluaa juoda kylmänä, raaka-aineen pitää olla hyvää. Heikompilaatuinen raaka-aine voi olla kuumana juotavampaa, mutta kun lämpötila laskee, suun makureseptorit erottavat paremmin liuoksen maut. Hyvä kahvi maistuu hyvältä myös kylmänä”, Peräkylä sanoo.

Paras kahvi syntyy hänen mukaansa laadukkaista, tuoreen sadon kahvipavuista, jotka on paahdettu taidolla.

Lue myös Anna.fi: Täydellinen kahvi – kahvitrendeissä vaalea paahto on nyt pop ja maitotilkka kruunaa tumman paahdon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millainen joulukahvi sopii tortulle tai piparille? Kahviasiantuntija paljastaa parhaat makuparit ja vinkkaa, miten tavallisen suodatinkahvin voi tuunata jouluiseksi

Lukija360784

Pannukahvi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.