Marjamehu mehumaijalla
Höyrymehun valmistamiseen tarvitset höyrymehustimen eli mehumaijan. Mehun valmistamiseen käyvät kaikki marjat ja hedelmät sekä näiden sekoitukset. Esimerkiksi mustaherukkamehusta tulee aromikasta ja pehmeää, kun joukossa on kolmasosa vadelmaa. Kokosimme tähän myös neuvoja mehupullojen puhdistamiseen.
- Gluteeniton
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
- Vegaaninen
Ainekset
Marjamehu mehumaijalla:
- 4 kg marjoja (noin 8 l)
- 1 ¼ kg sokeria (noin 14 dl) (300 g / marjakilo tai mehulitra)
Valmistusohje
Marjamehu mehumaijalla tehdään näin:
- Kaada mehustimen alakattila lähes täyteen vettä. Kokoa keitin. Tarkista, että letku ja sen nipistin ovat paikoillaan. Kuumenna vesi.
- Kaada marjat keittimen reiälliseen osaan kerroksittain sokerin kanssa. Marjoja ei tarvitse riipiä, mutta niiden tulee olla hyviä ja pilaantumattomia. Parhaiten mehua irtoaa ylikypsistä marjoista. Jos marjat ovat hiekkaisia tai pölyisiä, ne on viisainta huuhtoa. Mehun voi valmistaa myös ilman sokeria ja kuumentaa erillisessä kattilassa sokerin kanssa.
- Jatka kuumentamista tasaisella lämmöllä ja tarkista välillä varovasti mehunkeräysastiaa nostamalla, että vettä on riittävästi jäljellä. Lisää vettä tarvittaessa.
Marjamehu mehumaijalla -ohjeella valmistat noin 1 l mehua / marjakilo.
Pieni mehustajan muistilista:
- Käytä mehuihin täysin kypsiä marjoja, joista mehu irtoaa helposti. Puhdista raaka-aineet hyvin.
- Puhtaus on tärkeää, jotta mikrobien ja bakteerien toiminta ja elintarvikkeen pilaantuminen kuten homehtuminen ja käyminen pystytään ehkäisemään.
- Puhdista pullot ja korkit ja pane ne säilöntää edeltävänä päivänä viileään veteen likoamaan, jotta astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät ja ne on helppo tuhota kuumentamalla pullot.
- Ennen pullottamista kääri astiat sanomalehtipaperiin, mutta jätä suuaukot vapaiksi, jotta astiat kuumenevat myös sisältä. (Sanomalehti estää astioiden rikkoutumisen ja helpottaa kuumien astioiden käsittelyä.) Kuumenna astioita suuaukot uunin perälle päin 100-asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.
- Käytä korkkeja kiehuvassa vedessä.
- Voit myös pestä liotetut astiat astianpesukoneessa, jolloin ne ovat puhtaita ja kuumia täyttämistä varten.
- Täytä pullot kuumalla säilykkeellä pintaan asti ja sulje heti.
- Siirrä jäähtyneet mehut jääkaappiin tai muuhun viileään tilaan.
Mehupullot kannattaa kietoa sanomalehteen ennen kuumentamista, jolloin niitä on helpompi käsitellä.
Lue myös: Säilöntävinkkejä kotikokille
Kommentoi
Kommentoi juttua: Marjamehu mehumaijalla
Öö olisi mukava että ohjeessa olisi mukana ohjeet myös pullotukseen. Varsinkin pullojen (lasi/muovi) desinfiointiin olisi tarpeen selkeät työvaiheohjeet.
Kiitos hyvästä huomiosta. Lisäsimme reseptiin myös vinkit pullotukseen.
Miksi ensimmäinen satsi täytyy kaataa uudestaan mehumaijaan?
Miksi ensimmäinen satsi täytyy kaataa uudestaan mehumaijaan?
Mehun irtoamista voi tehostaa ottamalla ensimmäisen mehuerän kannuun noin 20 minuuttia mehustamisen aloittamisesta. Kaada mehu takaisin herukoiden päälle mehustimeen. Mehu irtoaa lopuista herukoista nopeammin ja paremmin.