Ruoka

Alkoholiton viina ihmetyttää – onko ”viinattomassa” viinassa mitään järkeä?

Alkoholittomien ja matala-alkoholisten juomien suosio on noussut kohisten viime vuosien aikana. Kauppojen hyllyille on ilmestynyt viinoja, joissa ei ole alkoholia.

Alkoholiton viina on tislaamalla tehtyä juomaa, jossa ei ole yhtään alkoholia tai sitä on alle 0,5 prosenttia.

Katso videoartikkeli alkoholittomasta viinasta:

Alkoholittomat viinat saattavat kuulostaa täysin järjettömiltä, mutta ne tarjoilevat kiihtyvässä sober curious -ja hyvinvointitrendissä mielenkiintoisen vaihtoehdon nauttia hyvistä juomasekoituksista alkoholittomasti, terveellisemmin sekä myös kevyemmin: mitä vähemmän alkoholia, sitä vähemmän kaloreita.

Lue myös: Sober curious -kokeilu auttoi Tiinaa, 57, laihtumaan pysyvästi – näin vähennät alkoholin määrää arjessa

Juoma- ja ruokatrendeissä jo muutamia vuosia pinnalla ollut hyvinvoinnin vaaliminen näkyy alkoholittomien juomien kysynnän kasvuna, Alkon juomatrendit 2024 katsauksessa kerrotaan.

Alkoholitonta viinaa ei ole tarkoitus juoda sellaisenaan

Alkoholillinen viina tuo juomasekoitukseen napakkuutta ja rungon, ja nämä alkoholittomat viinat pyrkivät samaan. Tuotteet ovat kehitelty nimenomaan laadukkaiksi mocktailien aineksiksi.

”Alkoholittomat tisleet ovat hyvä esimerkki siitä, miten alkoholittomien juomien valikoima ja laatu ovat kehittyneet. Koska alkoholittomille on kysyntää, tuottajat panostavat niiden kehittämiseen,” Alkosta kerrotaan.  

Lue myös: Alkoholiton booli on paitsi trendikäs myös huomaavainen valinta tarjottavaksi – näin teet juhlien raikkaimmat juomat!

Alkoholittomien viinojen makuprofiilit ovat kehitelty voimakkaiksi ja vahva-aromisiksi. Niistä puuttuu alkoholillisen viinan polte, mutta parhaimmillaan ne toimivat kiinnostavina osina juomasekoituksia. Niitä käytetään samassa suhteessa kuin alkoholillista viinaa esimerkiksi jonkun pidentäjän kanssa.

Niitä ei ole tarkoitus juoda sellaisenaan.

Alkoholittomat tisleet ovat mielenkiintoinen tuttavuus etenkin heille, jotka välttävät alkoholia, mutta haluavat nauttia kiinnostavia makuelämyksiä kotona tai ravintolassa alkoholillisen cocktailin tyyliin.

Alkoholiton viina
Alkoholiton viina on kiinnostava juomasekoitusten kevyempi vaihtoehto. Niistä voi tehdä mitä tahansa tuttuja drinkkejä. © iStock

Alkoholiton viina – makuprofiileissa tuttuja makuja alkoholillisista viinoista

Ensimmäisenä markkinoille tulivat tisleet, joissa käytettiin sitruksia, katajanmarjoja ja yrttejä. Nämä muistuttavat maultaan jonkin verran ginejä.

Lue myös: ”Raitistunut Hanna Tikander on sober courious – ”Vei kaksi vuotta ennen kuin nautin ulkona käymisestä ilman alkoholia”

Nyt alkoholittomista viinoista löytyy jo viskin, rommin, tequilan ja katkeroiden kaltaisia makuja. Esikuvana olleen alkoholillisen juoman nimeä ei etiketissä saa mainita.

Alkoholin puuttumisen vuoksi avattu pullo ei myöskään säily alkoholillisen viinan tapaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Alkoholiton viina ihmetyttää – onko ”viinattomassa” viinassa mitään järkeä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.