Ruoka

Parhaat alkoholittomat kuohuviinit 2024 – voittajassa maistuu mummin puutarhamarjat

Yhä useammissa juhlissa kilistellään alkoholittomalla kuohuviinillä. Juomien laatu on kehittynyt ja alkoholiton vaihtoehto voi olla myös kulinaristinen elämys.

Alkoholittomien kuohuviinien laatu on mennyt eteenpäin vauhdilla. Ennen kilisteltiin limsalla, mutta nyt lasiin kaadetaan toinen toistaan upeampia juomaelämyksiä. Kotilieden ruokatoimitus maistoi kahdeksan alkoholitonta kuohuvaa ja tutustui tämänhetkiseen tarjontaan.

Katso video kuohuviineistä:

Maistelun kärkeen nousi marjakuplajuoma Muri Passing Clouds, suomalaisille tuttu kuohuvamerkki rypälepohjainen Codorníu Zero, lähes sokeriton Silhouet Chardonnay ja samppanjamenetelmällä tehty teepohjainen Copenhagen Sparking Tea Blå sekä Dr. Loosen Riesling Sparkling. Nämä sopivat loistavasti juhlien aperitiiviksi, kilistelyyn tai jopa ruokajuomaksi.

Valikoima ruokakaupoissa ja Alkossa on todella runsas, josta löytyy varmasti jokaiseen tarpeeseen sopiva kuohuva.

Lue myös: Alkoholiton viina ihmetyttää – onko ”viinattomassa” viinassa mitään järkeä?

Lahjaksi ja jälkiruokapöytään sopivia kuohujuomia olivat kotimainen Tertin Kartanon Ruusukuohu ja Mahla Forestin tekemä kuusenkerkkäkuohu Lagrima Arctica. Herkullinen mansikkakakun kaveri on ruotsalainen Källarbacken Äpple Fläder -seljankukalla maustettu omenainen kuohuva.

alkoholiton kuohuviini
Alkoholittomia kuohuviinejä löytyy moneen makuun. © Sanna Mansikkamäki

1. Testin kallein, mutta tyylikkäin

Suussa viipyilevät pienet kuplat siivittivät tämän kuohuvan voittoon. Murin Passing Clouds on täydellinen vaihtoehto tyylikkäiden juhlien ja laadukasta kuohujuomaa etsivät lasiin. Maussa on raikkautta ja valkoisten herukoiden tuomaa kirpeyttä. Fermentoimalla juomaan on saatu syvyyttä mitä löytyy myös samppanjoista ja laadukkaista kuohuviineistä.

Muri Passing Clouds
Hinta: 27,79 €
Alkon tuotenumero: 946974
Pisteet 10/10

alkoholiton kuohuviini
© Alko

2. Tuttu, tyylikäs ja halpa

Rypälepohjainen kuohuviini, jonka tunnistaa monelle tutuksi Codorníuksi. Kuohuva voitti vuonna 2020 Vuoden Viinit 2020 -kilpailun alkoholittomien kuohuviinien sarjan. Sen puolikuiva maku sopii hyvin hieman makean kuohuviinin ystävän lasiin juhlien alkumaljaksi, mutta se menee myös loistavasti jälkiruokapöydässä ja pienen suolaisen seurana, jos buffetpöydässä on paljon erilaisia makuja. Jäähdytä todella kylmäksi ennen tarjoilua. Alkoholia 0,5%.

Codorníu Zero Alcohol Free
Hinta: 7,79 €
Alkon tuotenumero: 935617
Pisteet 9/10

alkoholiton kuohuviini
© Alko

3. Lähes sokeriton – kuivan kuohuvan ystävälle

Alkoholittomat kuohuvat sisältävät lähes aina todella paljon jäännössokeria. Tämä viini on poikkeus. Kuohuva lähes ”napsaa suussa”, kuten rutikuivat alkoholilliset sisarukset. Ranskalainen kuohujuoma on kuitenkin herkullisen hedelmäinen, joka tekee siitä miellyttävän juoda. Kuivan maun takia se on todella loistava valinta tulevan kesän kala-aterioille tai vain terassilla kilistelyyn. Kaataisin tätä lasiin cevichen kanssa. Myös loistava valinta sushille tai sashimille.

Silhouet Chardonnay
Hinta: 8,98 €
Alkon tuotenumero: 560287
Pisteet 9/10

alkoholiton kuohuviini
© Alko

4. Kuplivaa tyylikästä teetä

Copenhagen Sparkling Tea BLÅ juomassa on käytetty pohjana 13 teelaatua. Siinä yhdistyy taitava pohjoismaalainen juomateknologia aasialaiseen teeperinteeseen. Kiinnostava juoma, joka sopii läpi aterian tyylikkäänä alkoholittomana vaihtoehtona. Juoma on todella kuiva, joten se sopii hyvin kilistelyyn ja aperitiiviksi, ei niin makeiden juomien ystäville.

Copenhagen Sparkling Tea BLÅ
Hinta: 22,21 €
Alkon tuotenumero: 920582
Pisteet 8/10

alkoholiton kuohuviini
© Alko

5. Rieslingin nimeen vannovalle

Huippukuohuva, joka sopii rieslingien tapaan todella hyvin esimerkiksi hieman aasialaisia makuja sisältävien ruokien kanssa ja buffetpöytään, joka notkuu vähän sitä sun tätä makua. Makeutta siivittää kuitenkin kirpakka sitruksisuus ja rieslingviineistä tuttu omenainen maku. Alkoholia 0,5%.

Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free
Hinta: 11,99 €
Alkon tuotenumero: 599437
Pisteet 8/10

alkoholiton kuohuviini
© Alko

6. Ruusujen rakastajalle

Ruusukuohuvan raaka-aine ruusunterälehdet ovat poimittu Suomesta. Käsityönä valmistettu kotimainen kuohujuoma sopii kesäjuhlien, häiden ja juhannuksen juhlijoiden lasiin. Maku on voimakkaan kukkainen ja ruusuntuoksua rakastava löytää tästä välittömästi suosikin. Juoma on todella makea, joten se sopii ihanasti myös juomaksi kahvipöytään tai jopa raaka-aineeksi leivontaan ja kakkujen kostutukseen.

Tertin Kartanon Ruusukuohu
Hinta: 16,46 €
Alkon tuotenumero: 957713
Pisteet 8/10

alkoholiton-kuohuviini
© Alko

7. Metsän makua

Lagrima Arctican kuusenkerkkäkuohujuoma tuo metsäistä fiilistä juhlapöytään. Juomassa on voimakas kuusenkerkkäsiirappimainen makeus, joka vie ajatukset alkukesän tuoksuvaan metsään. Tämä juhlajuoma sopii loistavasti kotimaisuutta arvostavan laseihin juhliin, kuten myös tuliaseksi kesäjuhliin ja mökille. Tämä maistuu myös todella hyvin viilennettynä tyylikkäänä saunajuomana yöttömässä yössä laiturin nokassa istuskellen.

Mahla Forest Lagrima Arctica Kuusenkerkkä
Hinta: 10,23 €
Alkon tuotenumero: 935843
Pisteet 8/10

alkoholiton kuohuviini
© Alko

6. Ruotsin serkun pihalta

Seljankukkaa käytetään suomalaisissa juomissa aika vähän maustamiseen. Ruotsalaisten makumaailman se sopii, sillä onhan seljankukka yksi ruotsalaisen kesäperinteen tärkeimpiä makuja. Seljankukasta tehdään siirappeja, sillä maustetaan mehuja ja sitä käytetään leivontaan. Sen hento, mutta tyylikäs kukkea maku sopii loistavasti yhteen esimerkiksi omenan kanssa.

Tämä todella herkullinen kuohuva on onnistunut makumaailmaltaan. Se tuo muistot mieleen Ruotsin serkun kanssa vietetyistä kesälomista ja isoäidin itse tekemästä seljankukkamehusta. Tarjoile se viilennettynä ja käytä sitä mocktailien pidentäjänä. Se on loistava juoma myös kesäisen mansikkakakun kaveriksi tai jopa kostuttamaan kakkupohjaa.

Källarbacken Äpple Fläder kuohujuoma
Hinta: 6–6,50 €
Myydään valikoiduissa K-ruokakaupoissa
Pisteet 8/10

kuohuviini 8
© Källarbacken

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat alkoholittomat kuohuviinit 2024 – voittajassa maistuu mummin puutarhamarjat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.