Ruoka

Mannerheimin ruokailuihin kuului legendaarinen ”ryyppy”, josta ei sopinut kieltäytyä – näin Marskin ryyppy nautitaan oikeaoppisesti

Marskin ryyppy kehitettiin toisen maailmansodan aikaan, kun laadukkaasta vodkasta oli pulaa. Marsalkka Mannerheim tarjosi piripintaisia snapseja vierailleen aterioiden alussa.

Sotilaallisista ja poliittisista ansioistaan tunnettu Carl Gustaf Emil Mannerheimin muistetaan ruokaa rakastavana kulinaristina. Suurmiehen mukaan nimetty Marskin kuha on ravintolamaailman klassikko, kuten myös juoma Marskin ryyppy.

Lue myös: Mannerheim söi päivittäin ”Kyyveijn kuhhoo” mikkeliläisravintolassa – tänä päivänä Marskin kuha on ravintolamaailman klassikko

Kyseinen juoma on marsalkan aikanaan suosima tarjottava. Mannerheimin adjutantti Ragnar Grönvall kehitti akvaviitista, vermutista ja ginistä sekoitetun snapsin toisen maailmansodan aikaan, kun laadukkaasta vodkasta oli pulaa.

Historijoitsija Mikko Uolan kirjoittaman Marskin ryyppy – juomakulttuuria Venäjän hovista Mikkelin päämajaan -kirjan mukaan alkuperäinen, vuonna 1942 syntynyt resepti sisältää litran akvaviittia, kaksi senttilitraa vermuttia ja yhden senttilitran giniä.

Mannerheim nautti ryypyn jokaisella ateriallaan, ja tarjosi sen myös arvovaltaisille vierailleen.

Mannerheimin vaikutus suomalaiseen ruokakulttuurin näkyy yhä.

Marskin ryyppy ”puraistiin” kolmessa osassa

Muun muassa Mikkelin klubilla, paikassa, jossa Mannerheim ruokaili lähes päivittäin jatkosodan aikana, ruokailut noudattivat aina samaa käsikirjoitusta, kertoo Mikkelin Klubin emerituspuheenjohtaja Mikko Pöyry Kotiliedelle.

Seurue – presidentin ja pääministerin kaltaisia arvovieraita lukuun ottamatta – odotti adjutanttien kanssa saapuvaa marsalkkaa Mikkelin Klubin eteisessä rivissä seisoen.

Pöytään siirryttiin kättelyjen jälkeen hierarkian mukaisessa järjestyksessä. Vieraat asettuivat seisomaan heille osoitettujen paikkojen taakse. Istua sai sen jälkeen, kun Mannerheim oli kumartanut kevyesti.

Ruokailun alkuun tarjoilija nosti sivupöydällä olleesta jääkulhosta pullon ja kaatoi siitä piripintaiset ryypyt Riihimäen lasin pikariin, jonka vetoisuus oli reilut kuusi senttilitraa. Lounaalla nautittiin yksi ryyppy, päivällisellä kaksi. Tavan Mannerheim oli oppinut tsaarin armeijassa palvellessaan.

”Joskus kun erityistä aihetta oli, ryyppyjä saatettiin nauttia kolmekin”, Pöyry kertoo.

Ryyppyä ei nielaistu kerralla vaan ”puraistiin” kolmessa osassa.

”Kaikki seurasivat, paljonko Marski puraisi kerralla ja koittivat ottaa saman verran ja olla läikyttämättä. Varsinkin ensikertalaisilla aina läikkyi. Vanhemmille tuttaville Mannerheim leikkisästi läikyttelystä huomauttelikin”, Pöyry sanoo.

Lue myös Anna.fi: Viktoriankiisseli on ”maailman ihanin jälkiruoka”, ylisti näyttelijä Tarmo Manni – katso klassikko-ohje!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mannerheimin ruokailuihin kuului legendaarinen ”ryyppy”, josta ei sopinut kieltäytyä – näin Marskin ryyppy nautitaan oikeaoppisesti

Lukija142714

Litra Akvaviittiä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.