Ruoka

Mikä ihmeen mochi? Japanilainen pikaherkku villitsee makean ja pastellisävyjen ystävät

Mochit eli japanilaiset riisileivonnaiset ovat villinneet myös suomalaiset herkkusuut. Jos tykkäät söpöistä pastellisävyistä ja makeista herkuista, tämä trendi pitää kokea.

Mochit eli japanilaiset riisileivonnaiset ovat villinneet myös suomalaiset herkkusuut.

Mochi on japanilainen riisijauhoista tehty massa, josta tehdään pääasiassa jälkiruokia, mutta Japanissa massaa syödään myös maustamattomana ruokana soijaan dipaten.

Makeat mochit ovat tunnetuimpia. Suosituin maku mochileivonnaissa on matchatee. Vihreällä matchalla värjätään mochitaikinaa sekä matchaa käytetään maustamaan täytteitä.  

Mochit ovat yleensä pyöreän mallisia riisikuoria, jonka sisään on laitettu joko jäätelöä tai jotain hilloa tai punaista paputahnaa. Japanissa ne ovat pikaherkkkuja, joita voi ostaa kadunkulmasta mochikojusta tai supermarketista makeannälkään.

Jouluna 2021 Helsinkiin avasi ensimmäinen mochi-kahvila Momochi, jonka valikoimassa on jäätelöllä täytettyjä mocheja sekä uppopaistettuja donitsimocheja ja erilaisia herkkukahveja.  Mocheja on ilmestynyt myös kauppojen pakastealtaisiin jäätelöllä täytettynä. Joistain kaupoista saattaa saada myös hillolla tai maustetulla paputahnalla täytettyjä mocheja.

Mocheja saa myös Helsingissä Bumi-kahviloista Punavuoresta ja Kalliosta. 

Mochi
Momochi-kahvila Helsingissä Simonkadulla Forumissa.  © Sanna Mansikkamäki

Mochin valmistukseen tarvitaan erikoisriisiä – tahnan valmistus on ollut perinteisesti todellinen taidonnäyte

Mochimassa tehdään riisistä, mutta ei mistä tahansa riisistä. Riisin pitää olla japanilaista lyhytjyväistä japonica-tahmariisiä mochigomea.

Japanissa taikina on tehty perinteisesti itse. Nykyisin etenkin kaupunkilaiset ostavat mochimassan valmiina tai ostavat valmiita täytettyjä mocheja.

Perinteisesti tahnan valmistus on ollut upea taidonnäyte. Riisijauhe nuijitaan suuressa seremoniassa massaksi, josta muotoillaan halutun mallisia mochipalloja tai levyjä.

Tätä seremoniaa riisin valmistuksen ympärillä kutsutaan Japanissa nimellä mochitsuki.

mochin valmistus
Mochitskuki-tapahtumassa mochimassaa nuijitaan isossa morttelissa kahden hengen voimin.  © iStockphoto

Mochitsuki-seremoniaa vietetään yleensä uudenvuoden aikaan, jolloin mocheja on perinteisesti valmistettu. Nykyisin mocheja myydään ympäri vuoden, mutta erityiseen asemaan ne nousevat uudenvuoden juhlinnassa. Tapahtumia voi seurata Japanissa erityisissä mochitsuki-festivaaleissa vielä tänäkin päivänä. Myös joissain perheissä tämä on tapahtuma kuuluu vuosittaiseen rituaaliin.

Mochitsuki on monivaiheinen tapahtuma.  Tahmariisi kuoritaan ja liotetaan. Liotuksen jälkeen riisi höyrytetään pehmeäksi. Sen jälkeen riisi laitetaan valtavan suureen puiseen tai kiviseen mortteliin yhdessä jonkun makuaineen, kuten matchan kanssa. Sen jälkeen riisiä työstää kaksi ihmistä, toinen hakkaa sitä ja toinen nostaa. Työn on raskasta ja se tehdään perinteisesti käsin. Massa saa pikkuhiljaa tahmaisen koostumuksen, jonka jälkeen massa muotoillaan ja leikataan haluttuihin malleihin.

Pikaversioon voi hyvin käyttää valmiita riisijauhoja.

mochidonitsi
Mochidonitseja on useita eri makuja Momochi-kahvilan vitriinissä Helsingissä.  © Sanna Mansikkamäki

Miten mochi syödään ja mikä on mochikahvila?

Japanissa mochimassaa voidaan syödä maustamattomana ilman täytettä. Paloiksi leikattua massaa käytetään esimerkiksi uuden vuoden ozoni-keitossa tai paloja saatetaan myös paahtaa grillissä.

Momochi-kahvilassa Helsingissä mochit tehdään tuoreena paikan päällä. Ne ovat joko jäätelötäytteisiä tai uppopaistettuja donitseja.  Jäätelömochin makuina on mango, matchatee, juustokakku, persikka & passionhedelmä ja suklaa.  Donitsien makuina on oreo, matcha, kookos, valkosuklaa & hasselpähkinä, suklaa ja banaani.

Jäätelömochin kuori on ohutta tahmariisistä tehtyä taikinaa ja sisällä on sitkoista jäätelöä. Pallon kannattaa antaa hieman sulaa huoneenlämmössä ennen syömistä. Tätä ei syödä lusikalla, vaan pallo otetaan käteen ja puraistaan.

Jäätelömocheja saattaa löytää myös hyvin varustettujen markettien pakastealtaista.

Mochidonitsit ovat uppopaistettuja minikokoisia mochipallukoita yhdistettynä donitsin muotoon. Niissä ei ole täytettä, mutta pinta on koristeltu kauniisti. Taikina on normaalia donitsia sitkaampaa.

Momochi-kahvilassa kaikki on erittäin söpöä ja pastellin sävyistä. Valokin on juuri oikea. Sateisena marraskuun alun harmaana aamuna tänne teki mieli jäädä pidemmäksikin aikaa. Tänne ei mennä vain pikaiselle herkkuhetkelle, vaan täällä vietetään aikaa. Mochi-kahvilat ovatkin mietittyjä kokonaisuuksia missä valo, värit ja tuotteet ovat tarkoitettu söpöilyyn ja valokuvaukseen.

mochi-jäätelö
Jäätelömochit ovat valmiita palloja. Päällä on tahmainen riisikuori ja sisällä sitkoista jäätelömassaa. Helsingin Momochi-kahvilassa on myynnissä montaa eri makuvaihtoehtoa.  © Sanna Mansikkamäki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen mochi? Japanilainen pikaherkku villitsee makean ja pastellisävyjen ystävät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.