Ruoka

Uhkean umaminen miso - japanilainen soijapaputahna maustaa lohen, salaatin ja keiton

Tunnetko jo mison? Jos et, viimeistään nyt on aika tutustua.

Miso on japanilainen, fermentoiduista soijapavuista valmistettu tahna. Se on maultaan uhkean umaminen eli täyteläinen ja ”lihaisa”. Tahna kuuluu japanilaisen keittiön perusraaka-aineisiin, mutta se on erinomainen lisä melkein mihin tahansa ruokaan, joka kaipaa enemmän muhkeaa täyteläisyyttä.

Lue myös: Suojaako japanilainen ruoka ylipainolta? Tutustu japanilaiseen ruokakulttuuriin!

Misoa löydät suurimpien kauppojen valikoimasta sekä etnisistä putiikeista. Tarjolla on erilaisia miso-tahnoja: vaaleita, tummia, keltaisia sekä punaisia. Käytännössä väri antaa selkeän viitteen mausta. Vaalea miso on vähemmän aikaa fermentoitu, ja soijapapujen lisäksi tahnan valmistukseen on yleensä käytetty myös riisiä tai ohraa. Siksi se on maultaan tummaa miedompaa. Vastaavasti mitä tummempaa miso on, sitä enemmän mukana on voimakkaasti maistuvia fermentoituja soijapapuja.

Miso sopii erityisen hyvin keittoihin, marinadeihin ja kastikkeisiin lisämakua antamaan. Mausta misolla esimerkiksi majoneesi tai hummus ja kokeile kuorruttaa sillä makoisaksi myös uuni- tai grillilohi. 

Tässä muutama muheva idea, joilla pääset helposti ja nopeasti mison makuun. 

Miso sopii keittoihin

Mison käyttötavoista yleisimpiin kuuluu perinteinen japanilainen misokeitto, joka tehdään sekoittamalla dashi-liemeen miso-tahnaa. Misokeiton joukkoon voi lisätä kasviksia ja nuudeleita sekä kalaa, äyriäisiä, kanaa, kanamunaa tai tofua. Misokeiton valmistus voi vaatia piipahduksen etniseen kauppaan, mutta kun kaikki tarvittava on koossa, keitto on vartissa valmis. 

helppo misokeitto

Misotahna sopii mainiosti myös toisen japanilaisen suosikkikeiton, ramenin, liemeen. Ramenkeitto on trendikäs japanilaisten katukeittiöiden keitto, jonka sielu on huolella tehty liemi. Sen valmistus vie yleensä useamman päivän, mutta miso-tahnan avulla makuun saa nopeasti syvyyttä. Myös ramenin perusohjeeseen saa herkullisilla lisukkeilla vaihtelua. Nuudeleiden ja kasvisten lisäksi lisukkeeksi sopivat uppomunat, kypsennetty broileri, possu- tai lohifilee tai vaikkapa tofu.

ramenkeitto

Ohjeet:

Helppo misokeitto

Ramenkeitto

Salaatinkastikkeisiin

Miso tuo salaatteihin ja niiden kastikkeisiin suolaisuutta ja täyteläisyyttä. Öljystä, etikasta ja misosta sekä aasialaisista mausteista sekoitettu vinegrette täydentää itämaishenkisen katkarapusalaatin. Salaattipohjassa loistavat perinteisen salaatti-kurkku-tomaatin sijaan ohueksi suikaloitu porkkana ja retikka sekä kiinankaali. 

katkarapu-misosalaatti

Misokylpy antaa uutta jujua myös graavikalalle. Sekoita keskenään appelsiini- ja sitruunamehua sekä misotahnaa ja pirskottele kastike graavatun siian päälle. Vaikka raaka-aineita on vain kourallinen, makua on sitäkin enemmän. Graavisiika ja sitrus-misokastike tuo raikkaan tuulahduksen esimerkiksi keväiseen juhlapöytään.

graavisiika ja sitrus-misokastike

Ohjeet: 

Katkarapu-misosalaatti

Graavisiika ja sitrus-misokastike 

Miso-lohi 

Jos etsit takuuvarmaa ruokaa, jolla hurmata kenet tahansa koska vain, niin se on tässä! Miso-lohi on huippusuosion saavuttanut ruoka, eikä syyttä. Tahna antaa upean umamisen ja suolaisen maun lohifileille. Nopeasti seesamiöljyssä paistetusta parsakaalista ja paksoista valmistuu helppo ja herkullinen kasvislisuke.

miso-lohi ja seesamikasvikset

Ohje: Miso-lohi ja seesamikasvikset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uhkean umaminen miso - japanilainen soijapaputahna maustaa lohen, salaatin ja keiton

Sinun täytyy kommentoidaksesi.