Ruoka

Näin keität hyvää suodatinkahvia – kahvinmaistelun Suomen mestari kertoo parhaat vinkit

”Minä juon nyt kahvia”, tokaisi jo pääministeri Harri Holkeri aikoinaan. Mahtoi olla hyvä sumppi. Näillä ohjeilla teet omasta suodatinkahvistasi yhtä vastustamattoman.

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa. Päivässä keskivertosuomalainen kulauttaa kurkusta alas noin viisi kupillista kahvia, mikä tarkoittaa vuodessa noin kymmentä kiloa.

Koska määrän ei tarvitse korvata laatua, kysyimme kahvinmaistelun suomenmestarilta ja kahvila El Fantin ja Sävyn omistajalta Sanni Sointulalta vinkit hyvän suodatinkahvin keittämiseen.

Ota tästä ohjeet omaan keittiöösi:

1. Pese kahvinkeitin säännöllisesti

Likaiset välineet saavat laadukkaankin kahvin saa maistumaan tunkkaiselta. Varmista siis onnistunut lopputulos ja keitä kahvia vain puhtailla välineillä.

Kotikäytössä oleva kahvinkeitin tulisi puhdistaa kahden viikon välein tarkoitukseen sopivalla puhdistusaineella. Lisäksi keittimelle tulisi tehdä kalkinpoisto vähintään pari kertaa vuodessa.

2. Ota vesi erillisellä kannulla

Kahvissa on rasvaa, joka palaa helposti kannuun kiinni, eikä rasva lähde pelkällä huuhtelulla. Jos peset pannun hyvin jokaisen käytön jälkeen rasvaa irrottavalla tiskiaineella, voit käyttää veden ottamiseen kahvipannua. Jos kahvipannun puhtaus epäilyttää, käytä erillistä kannua.

Suomalainen kylmä hanavesi sopii erinomaisesti kahvin valmistukseen.

3. Muista mittasuhde

Hyvä nyrkkisääntö kotikahvinkeittimille on kuusi grammaa kahvia yhteen desilitraan vettä eli litraan vettä 60 grammaa kahvia.

suodatinkahvi, miten keittää hyvää kahvia, kahvi

4. Älä hätiköi…

Anna kahvin jäähtyä tippumisen jälkeen hetki, jolloin sen aromit tulevat paremmin esiin ja mausta saa enemmän irti. Erityisesti laatukahvin tunnistaa siitä, että se maistuu paremmalta hieman jäähtyneenä ja on vielä kylmänäkin hyvää.

Kahvia kannattaa sekoittaa hieman ennen tarjoilua, jotta mahdolliset kerrostumat häviävät.

5. …mutta ole nopea

Kahvi on juotava suhteellisen nopeasti, sillä se ei viihdy kuumalla levyllä omassa pannussaan. Sointula suosittelee termoskannua, jos haluat säilyttää kahvia pidempään. Muista pestä myös termoskannu huolellisesti.

Jäähtynyt kahvi ei ole menetetty tapaus. Uudelleen lämmitys ei kannata, mutta laadukkaasta kahvista voi tehdä esimerkiksi jääkahvin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin keität hyvää suodatinkahvia – kahvinmaistelun Suomen mestari kertoo parhaat vinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.