Ruoka

Säilytätkö sinäkin kahvipaketin näin? Ei ehkä kannattaisi – ammattilaiset kumoavat 7 kahvimyyttiä

Me suomalaiset olemme todellista kahvikansaa. Kahvin säilytykseen ja valmistukseen liittyy monenlaisia myyttejä. Kahviasiantuntijat kertovat, mitä niistä kannattaa uskoa.

Kahvin keittämiseen, säilytykseen ja nauttimiseen liittyy paljon erilaisia myyttejä. Kahvi on suomalaiskodeissa rakas ja tärkeä asia, ja monet kahviin liittyvät asiat tehdään vuodesta toiseen aina samalla tavalla – koska aina on tehty niin.

Muutamalla pienellä niksillä parannat kahvikokemustasi huomattavasti.

Kahvin laatu ja tuoreus sekä laitteiden puhtaus vaikuttavat kahvin makuun huomattavasti, mutta usein niihin ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Kahvin ja veden oikea mittasuhde on kaiken A ja O, huhtikuun lopulla Helsingissä pidettävän Helsinki Coffee Festival -tapahtuman järjestäjä Maija Kestilä kertoo tapahtuman tiedotteessa.

Tapahtuma kerää yhteen yleisimmät myytit ja pyrkii murtamaan ne ammattilaisten avulla.

Myytti vai fakta – kahviasiantuntijat kertovat

1. Annostelen kahvin ruokalusikalla, ei sillä niin väliä.

”Oikeat mittasuhteet ovat hyvän kahvin yksi tärkeimmistä elementeistä. Nyrkkisääntö on, että kahvia mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Yleensä kahvilaitteiden mukana tulee oikean kokoinen mittalusikka, josta näkee grammamääränkin,” maajohtaja Lari Salomaa, kahvipaahtimo Johan & Nyströmiltä kertoo.

2. Lisäämällä määrällisesti enemmän kahvipuruja, kahvista tulee vahvempaa.

”Mittaamalla enemmän kahvipuruja keittimeen ei saa vahvempaa kahvia, vaan yleensä siitä tulee silloin kitkerää ja pahanmakuista. Jos haluaa vahvempaa kahvia, kannattaa käyttää paahtoasteeltaan tummempia papuja,” Salomaa selventää.

3. Kahvinkeittimen vesisäiliö täytetään keittimen omalla kannulla.

”Vesi kannattaa aina kaataa erillisellä kannulla keittimeen. Näin kahvinkeittimeen kertyy vähemmän rasvaa, ja se pysyy paremmin puhtaana,” Tiina Airola, Moccamasterin maajohtaja, kertoo.

 

suodantinkahvi on terveellisin vaihtoehto.

4. Kahvi säilyy paremmin jääkaapissa kuin huoneenlämmössä.

”Jääkaappisäilytys voi olla hyvä vaihtoehto kahvin säilyvyyden kannalta, mutta se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä jääkaapissa kahviin voi tarttua aromeja muista siellä säilytettävistä ruuista. Ei ole toivottavaa, että kahvi maistuu sinihomejuustolle tai vaikkapa graavilohelle,” Salomaa korostaa.

5. Suodatinpaperin loppuessa voi käyttää talous- tai WC-paperia.

”Suodatinpaperilla on väliä, sillä se vaikuttaa kahvin makuun. Suosittelisin myös aina kastelemaan suodatinpaperin vedellä ennen kahvipurujen lisäämistä, jolloin paperin makua irtoaa kahviin vähemmän,” Salomaa jatkaa.

6. Kahvin ja veden voi mitata keittimeen valmiiksi jo reilusti ennen keittämistä, se ei vaikuta makuun.

”Kahvi kannattaa aina keittää tuoreeltaan, ja sitä on hyvä tehdä vain sen verran mitä aikoo sillä hetkellä juoda. Mitä kauemmin kahvi seisoo, sitä pahemmalta se maistuu. Veden tulee olla raikasta ja kylmää sekä kahvijauheen tuoretta,” Airola jatkaa.

7. Kahvinkeittimen voi puhdistaa etikalla.

”Kahvinkeitin tulee puhdistaa kunnolla mieluiten kerran kahdessa viikossa kahvinkeittimen puhdistukseen tarkoitetulla ja kahvirasvaan tehoavalla puhdistusaineella. Keittimen osat kannattaa puhdistaa päivittäin miedolla astianpesuaineella. Myös kalkinpoisto tulee suorittaa säännöllisesti,” Airola kertoo.

Himahella-blogin Tiina kirjoitti suomalaisista kahvikansana. Lue koko artikkeli kahvista ja miten kahvista on tullut tärkeä osa kulttuuriamme. My Helsinki Life -blogissa pohditaan kaunistaako kylmä kahvi. Lue artikkeli kokonaisuudessaan. Kulinarismia mahan täydeltä -blogissa käytiin Tallinnan ihanimmassa kahvilassa. Lue missä!

Helsinki Coffee Festival järjestetään jo neljättä kertaa. Se on Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali. Tapahtuma on 20.–22.4.2018 Kaapelitehtaalla, Helsingin Ruoholahdessa.

Joko tykkäät Kotiliedestä somessa?

Käy tykkäämässä Facebook-sivuistamme tästä linkistä ja Instagramista täältä.

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Säilytätkö sinäkin kahvipaketin näin? Ei ehkä kannattaisi – ammattilaiset kumoavat 7 kahvimyyttiä

ian

Laitan kahvipaketin metalliseen purkkiin , en tyhjennä pakettia , veden mittaan erillisellä kannulla .

57-vuotias

Samoin minä ja tuttavanikin laitamme kahvipaketin metallipurkkiin ja mittaamme veden erillisellä kannulla.

Hoeps

Etikka, sooda ja sitruunahappo toimii hyvin kahvinkeittimen puhdistuksessa. Pitää vain keittää 2-3 täyttä vesiasstiallista , jotta huuhtoutuu kunnolla. Tuo huuhteluhan pitää tehdä niillä ”virallistenkin pasuaineiden” jälkeen.
Lisäksi pesutiheuteen vaikuttaa merkittävästi se kuinka usein istä käytetään,

Sinun täytyy kommentoidaksesi.