Ohjeita sienestäjälle

Sienestäminen on hauska harrastus. Maukas ateria valmistuu helposti ja nopeasti niistä sienistä, jotka ovat käyttökelpoisia ryöppäämättä.

Varaa metsään mukaan laakea kori, sieniveitsi tai pieni, terävä veitsi ja sivellin sekä sieniopas. Laakea ja ilmava kori on paras keräysastia.

Poimi vain tunnistamiasi lajeja ja virheettömiä yksilöitä. Irrota sieni maasta kiertoliikkeellä. Puhdista sienet jo metsässä ennen koriin laskemista. leikkaa jalat ja poista roskat.

Lue myös: Helppoja sieniruokia

Kerää ryöpättävät ja käyttövalmiit sienet erikseen. Leikkaa multainen osa jalasta pois ja puhdista pinta siveltimellä. Halkaise sieni veitsellä ja poista huonot osat. Limapintaiset sienet, kuten limanuljaska, on hyvä nylkeä.

Haista, älä maista. Käsittele tai valmista sienet kotona mahdollisimman pian. Säilytä viileässä. Useimmat lajit voi valmistaa ruoaksi paistamalla tai pikaisesti kypsentämällä. Sienet ovat huonosti sulavaa ruokaa, syö ne mieluiten kuumennettuina.

Karvaat ja raakoina lievästi myrkylliset sienet, kuten useimmat rouskut, pitää keittää runsaassa vedessä hyvin huuhtoen. Rouskujen väri vaalenee, jos niitä liottaa päivän tai pari kylmässä vedessä ennen ryöppäämistä. Ryöpättyinä rouskut ovat maukkaita sekasieniä.

Korvasieniä keitetään kahteen kertaan muutamia minuutteja väljässä vedessä välillä hyvin huuhtoen. Myös kuivatut korvasienet pitää keittää väljässä vedessä ennen ruoaksi valmistamista.

Sienien säilöminen

pikkuruiset etikkakantarellit

Pakastettavat sekasienet ryöpätään, silputaan, valutetaan ja puristetaan kuiviksi.

Kosteat, ryöppäämättä käyttökelpoiset sienet, kuten kantarellit tai suppilovahverot, keitetään silputtuina pannulla omassa liemessään kuiviksi. Rasvassa paistettuina pakastetut sienet eivät säily pitkään, käytä ne kuukauden sisällä.

Suolasieniin on käytettävä hurja määrä karkeaa suolaa, 100 g/ 1 kg. Käytä suolasienet mahdollisimman nopeasti, etteivät ne ehdi suolautua myrkkysuolaisiksi. Liota liika suolaisuus väljässä vedessä ennen käyttöä.

kuivatut sienet

Kuivaaminen on monille lajeille paras säilöntätapa. Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi tai revi ne kahtia (suppilovahverot) ja kuivaa hyötykasvikuivurilla tai aivan miedossa uuninlämmössä rutikuiviksi. Ohuita sieniä voi kuivata myös lattialämmityksen päällä ilmavalla ritilällä tai kuivauskaapissa.

Lue myös: Tatit ovat ruokasienten aatelistoa – tunnista tatit

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Leivo sienipiirakka

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Voiko tatit pakastaa raakana, paloiteltuina?

Herkkutatit voi pakastaa myös tuoreena. Leikkaa tatit ohuiksi viipaleiksi, pakasta välittömästi vaikka tarjottimella, pakkaa umpijäisinä pussiin. Kannattaa toimia ripeästi. Pane viipaleet suoraan pakastimesta jäisinä pannulle, kun teet niistä ruokaa.

Kommentoi juttua: Ohjeita sienestäjälle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X