tatti, tatit

Tatit ovat ruokasienten aatelistoa – näin tunnistat tatit helposti!

Sienestämisen iloa voivat himmentää vaikeus tunnistaa ruokasieniä ja pelko napata koppaan myrkkysieniä. Mutta ei hätää, tattien keruulla on helppo aloittaa!

Tatit, etenkin herkkutatit, ovat maukkaita, monikäyttöisiä ja arvostettuja ruokasieniä. Paistetuilla voitateilla ja herkkutateilla voi herkutella sellaisenaan, mutta tatit sopivat erinomaisesti myös kastikkeisiin, muhennoksiin, keittoihin ja leivonnaisiin. Paras tapa säilöä tatteja on viipaleina kuivaaminen, mutta ne voi myös pakastaa ja etenkin kangastatteja ja voitatteja voi säilöä mausteliemeen.

Lue myös: Älä eksy metsässä! 5 elintärkeää vinkkiä sienestäjälle

Sienestysharrastuksen voi hyvin aloittaa tateista, sillä ne  tunnistaa helposti, eikä tateissa ole myrkyllisiä lajeja, ainoastaan muutama pahanmakuinen.  Ensimmäiset tatit tavataan yleensä keskikesällä ja joidenkin tattien satoaika jatkuu aina lokakuulle saakka.

Kurkista lakin alle ja tunnistat tatit

Tatit ovat melko suuria, pullean muotoisia ja paksujalkaisia sieniä, joilla on lakin alapinnalla helttojen sijaan pillistö.  Se näkyy, kun kääntää maasta poimitun tatin ylösalaisin. Lakin alapinta on pehmeä ja reikäinen. Pillien reiät kulkevat pystysuunnassa ja niitä on vieri vieressä, tuhatmäärin. Selvimmin tatit erottuvatkin juuri lakin alla olevista lukuisista ohuista pilleistä, jotka kulkevat pystysuunnassa. Muissa sienissä pillejä ei ole.

tatit

Herkkutatti

Tattien huonoja puolia on, että ne toukkaantuvat herkästi ja usein ennen sienestäjää tattien kimppuun ovatkin ehtineet hyönteiset. Sienimetsässä kannattaakin suosia nuoria, puhtaita ja kiinteitä tatteja, jotka olisi hyvä käsitellä tai valmistaa ruoaksi mahdollisimman pian poiminnan jälkeen.

Herkkutatti ja sappitatti

Herkkutatti

Herkkutatti

Herkkutatti muistuttaa ulkonäöltään erehdyttävästi pahanmakuista sappitattia, joka voi pilata muiden sienien sekaan eksyessään koko ruoan. Sappitatin lakki on kuitenkin pehmeämpi ja sen jalan verkkokuvio on tummempi kuin herkkutatilla. Jos on epävarma, voi sientä ennen koriin keräämistä vähän maistaakin, sillä sappitattikaan ei ole myrkyllinen, ainoastaan karvaan makuinen.

Sappitatin paras tuntomerkki  jalan tumma ja isosilmäinen verkko vaalealla pohjalla, herkkutateissa verkko taas on aina vaalea. Sappitatin lakki on väriltään vaaleanruskea.

Miedosti pähkinämäisen makuinen herkkutatti kuuluu parhaimpiin ruokasieniimme. Herkkutatteja ei tarvitse esikäsitellä. Ne voi syödä raakana, paistaa pannulla sellaisenaan, tai käyttää kastikkeisiin, muhennoksiin keittoihin ja risottoihin.

 

Ohje: Herkkutatti-vuohenjuustopasta

Kangastatit, voitatit ja punikkitatit

Kangastatti on maamme satoisin ruokasieni, jota löytää huonoinakin sienivuosina kangasmetsistä ja soilta. Maukas, rautapitoinen ja helppokäyttöinen kangastatti sopii käytettäväksi muun muassa kastikkeisiin,  leivonnaisiin ja keittoihin.

Ohje: Tattikeitto

Voitatti

Voitatti

Voitatti on yleinen ja herkullinen, mutta hivenen työläs ruokasieni. Voitatin lakki  on kuivana kauniin kiiltävä, mutta kosteana limainen. Lakin väri vaihtelee kellanruskeasta tumman ruskeaan ja sen pillistö on pienisuinen.  Pienet voitatit ovat parhaita. Voitatin pintakelmu nyljetään pois, sillä se on limainen, sitkeän nahkamainen. Se takertuu sormiin ja sotkee kädet, sieniveitsen sekä sienikorissa olevat muut sienet ellei sitä kuori pois heti poimintavaiheessa. Pintakelmun roskineen saa pois taittamalla halkaistun sienen puoliskot erilleen.

Punikkitatit ovat satoisia ja hyvänmakuisia ruokasieniä. Ne kannattaa aina kypsentää hyvin, sillä muuten ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Kypsennettäessä voimakkaasti tummuvat ppunikkitatit sopivat esimerkiksi lihamurekkeeseen ja kaalikääryleiden täytteeksi.

Tatit muuntuvat moneksi

Tattirisotto on sieniruokien parhaimmistoa. Oliiviöljyssä paistetut pulleat tatin palat säväyttävät risoton täydelliseksi herkuksi. Parmesaanijuusto ja tuore persilja viimeistelevät risoton.

Viikonlopun aamiaisella maistuu parmankinkulla tai pekonilla höystettu tattimunakas ja iltapalana suussa sulavat tattirieskat raikkaan salaatin kanssa.

Lue myös: miten valmistetaan tattiraviolit ja katso vinkit sienien kuivaamiseen ja sienestäjän ohjeet.

Lähteet: Arktiset Aromit ry, Evira, Ruokatieto ja Suomen sieniseura

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kyllähän tatit erottaa muista sienistä, mutta miten erotat ne toisistaan. Tässä jutussa olisi voinut näyttää enemmän tattikuvia.

Jos ei muuten tunnista onko tatti syötävä, kannattaa haistella ja maistella. Hyvät tatit on midon makuisia ja hivenen pähkinän tuoksuisia. Jos maku on kirpeä, älä ota, se voi olla sappitatti. Ei sekään myrkyllinen ole mutta pilaa sen pannullisen..

Kommentoi juttua: Tatit ovat ruokasienten aatelistoa – näin tunnistat tatit helposti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X