Ruoka

Kaksikerroksinen vai dipattava? Bongasimme kahviloiden jännimmät laskiaispullat Rovaniemeltä Raaseporiin

Paras laskiaispulla on kuohkea, pehmeä ja siinä on tarpeeksi täytettä. Suomesta löytyy paljon pieniä kahviloita ja leipomoja, joille laskiaispullan tekeminen on vuoden kohokohtia. Oletko jo maistanut laskiaiscroissantteja, kaksikerroksisia laskiaispullia tai dipattavaa fonduepullaa?

Paras laskiaispulla on tietenkin omaan suuhun sopiva. Ja makuasioistahan saa kiistellä! Parhaan laskiaispullan tittelistä ei voi kisata, koska yhtä oikeaa vastausta on vaikea löytää. Tärkeää kuitenkin on, että pulla on tuore, pehmeä ja mehevä, ja että siinä on tarpeeksi täytettä.

Helsinkiläinen huippukokki Teemu Aura Patisserie Teemu Aura -leipomo-konditoriasta kertoi Kotiliedelle, että suurin ongelma pullassa on usein se, että se jää liian kuivaksi ja pullia paistetaan liikaa. Hän kertoi myös, että paistamisessa on eroja ollaanko Suomessa vai Ruotsissa. Ruotsalaiset pullat jätetään hyvinkin vaaleiksi.

Lue myös: Pulla päivässä, kaksi parhaassa! Huippukokki Teemu Aura kertoo, kuinka syntyy täydellinen pulla

Etsiessämme suomalaisia ihania laskiaispullia törmäsimme söpöihin minipulliin, ketogeeniseen ruokavalioon sopivaan laskiaispullaan, itse tehtyyn mantelimassaan ja täysin ilman teollista leivinhiivaa leivottuun pullaan. Trendikäs hapanjuurileivonta näkyy iloksemme nyt myös makeassa leivonnassa.

Etsimme herkullisen näköisiä pullia ympäri Suomen ja kokosimme kahdeksan leipomon pullat näytille. Mikä laskiaispullista on sinun suosikkisi?

1. Minipullat ja runsas täyte – Rovaniemi: Kotileipomo Antinkaapo

Rovaniemen parhaaksi kahvilaksikin valittu Antinkaapo leipoo laskiaispullat itse ja täytettä niissä on runsaasti. Jos suuri laskiaispulla tuntuu liian isolta ja tuhdilta, aina voi valita minilaskiaispullan. Antinkaapossa tehdään herkullisia minipullia pieneen pullahimoon.

2. Itse tehty mantelimassa ja mansikkahillo – Oulu: Ravintola Puistola

Oululaiselta Ravintola Puistolalta ei ainakaan puutu itseluottamusta. He kehuvat tekevänsä kaupungin parhaat laskiaispullat ja tarjoilevansa Oulun parhaat herkut koko kulmakunnan ”persokertuille. Itse tehty mansikkahillo ja mantelimassa kuulostavat mainioilta valinnoilta.  Ravintolassa on myös keittiö ja viinibaari, joten siellä viihtyy pidempäänkin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Ravintola Puistola (@ravintolapuistola) jakama julkaisu

3. Juurella kohotetut pullat – Reko-ruokaringit Jyväskylä, Seinäjoki ja Lapua: Pieni juurileipomo

Pieni juurileipomo tekee kaikki leipomukset ilman teollista leivinhiivaa. Pullatkin kohotetaan juurella. Pienen juurileipomon tuotteita voi ostaa Reko-ruokapiireistä useasta paikasta Tampereelta Etelä-Suomeen asti. Laskiaispullia on myynnissä ainakin Jyväskylän, Seinäjoen ja Lapuan Reko-ruokaringissä. Pieni juurileipomo tekee itse mantelimassan ja hillo on Hommanäsin mansikkahilloa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Pieni Juurileipomo (@pienijuurileipomo) jakama julkaisu

4. Kaksikerroksiset pullat ja runsas valikoima erilaisia täytteitä – Tampere: Tallipihan kahvila

Tamperelaisen Tallipihan kahvilan kaksikerroksiset laskiaispullat ovat nousseet pienoiseksi hitiksi. Pulla on muuten sama kuin normaali laskiaispulla, jota kahvilasta saa myös, mutta tässä on tuplasti täytettä kahdessa kerroksessa.

Ylitsevuotavan runsaaseen pullaan saa valita itse täytteet. Täytevaihtoehtoja on runsaasti. Valita voi mansikka- tai vadelmahillosta, sitruunatahnasta eli lemon curdistä, kinuskista, Nutellasta tai mantelimassasta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Tallipihan kahvila (@tallipihankahvila) jakama julkaisu

5. Pitkulaiset hodaripullat myös vegaanisina – Helsinki: Levain Bakery Eatery Helsinki

Kahvila-leipomo Levainilla on kaksi pistettä Helsingissä: Töölössä ja Punavuoressa. Levainin laskiaispullat eivät ole perinteisiä pyöreitä pullia, vaan ne leivotaan pitkulaiseen muotoon. Pullan saa perinteisillä täytteillä, mutta vaihtoehtona on myös vegaaninen laskiaispulla, jonka täytekreemi on kookoskermasta tehty.

6. Dipattava fonduepulla – Helsinki: ketoilijan myymälä-kahvila Rasvaamo

Helsingissä Mannerheimintien ketogeeniseen ruokavalioon erikoistunut myymälä-kahvila Rasvaamo kertoi Instagram-sivuillaan nerokkaan vähähiilihydraattisen laskiaispullaversion: fondue-pulla! Ketogeenisellä reseptillä tehty levypulla leikataan paloihin ja paloja dipataan vaniljalla maustettuun kermavaahtoon juustofonduen tyyliin.

7. Laskiaiscroissantit – Helsinki: Way Bakery

Helsingin Kallion sydämessä sijaitseva Way Bakery on valloittanut helsinkiläisten sydämet laskiaiscroissantillaan. Rapean ilmava ja voinen voisarvi täytetään perinteisen laskiaispullan tapaan hillolla tai mantelimassalla ja kermavaahdolla. Jos ei pääse paikalle syömään, niin näitä voi tilata myös Wolt-kuljetuspalvelulla kotiin Helsingissä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Way (@way_bakery) jakama julkaisu

8. Jättikokoiset pullat – Tammisaari: Leipomo & Café Carl de Mumma

Raaseporissa Tammisaaren Raatihuoneentorilla on pieni korttelileipomo ja kahvila Leipomo & Café Carl de Mumma, jonka tiskit notkuvat itse tehtyjä leivonnaisia. Heidän laskiaispullansa tunnetaan koko Tammisaaressa. Runsas tomusokerikuorrutus siivittää jättikokoista pullaa. Laskiaispullan kaveriksi voi ottaa talon cappuccinon, joka on maustettu tietenkin kardemummalla.

Ruotsissa kiinnostavat Nutella- ja suklaapullat

Laskiaispullat ovat erittäin suosittuja myös Ruotsissa. Muutama vuosi sitten ruotsalaisten hittipullaksi laskiaisen aikaan nousi Nutella-levitteellä täytetty pulla. Nutella-rakkaus näyttää jatkuvan Ruotsissa. Ylvan leipomossa näyttää olevan lisäksi tarjolla myös vaniljakiisselillä täytettyä laskiaispullaa.

Magnus Johansson Bageri & Konditori leipoo monenmakuisia laskiaispullia Tukholman alueella. Tänä vuonna suosituksi ovat nousseet muhkeat suklaapullat. Niissä on sisällä kaakaoinen mantelitäyte ja karamellimousse. Myös upeanväriset vegaaniset punajuuripullat vadelmamousse- ja kurpitsansiemenmassatäytteillä ovat saaneet kiinnostusta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Magnus Johansson (@majobagerikonditori) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Magnus Johansson (@majobagerikonditori) jakama julkaisu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaksikerroksinen vai dipattava? Bongasimme kahviloiden jännimmät laskiaispullat Rovaniemeltä Raaseporiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.