Juhlat

Milloin on laskiainen 2024 ja miksi sitä vietetään? Nappaa vinkit herkulliseen juhlaan!

Laskiainen on kevättalven kohokohta. Lue mistä laskiaisen nimi tulee, millon sitä vietetään ja mitä silloin syödään.

Laskiainen on kristillinen kirkkovuoden juhla. Juhlapäivän nimitys tulee laskeutumisesta pääsiäistä edeltävään paastoon. Nykylaskiaiseen kuuluu pulkkamäki, lämmin keitto ja suussa sulavat laskiaispullat. Lue, milloin on laskiainen 2023 ja vinkit laskiaisen viettämiseen!

Lue myös: Laskiaispulla on keskitalven odotettu herkku – katso ohjeet ja hauskat ideat

Milloin on laskiainen 2024?

Laskiaissunnuntaita vietetään tasan seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiainen voi olla aikaisintaan jo 8. helmikuuta tai viimeistään 7. maaliskuuta. Varsinainen juhlapäivä on perinteisesti laskiaissunnuntaita seuraava laskiaistiistai. Laskiaistiistaina tehtiin ennen vanhaan taikoja ja yritettiin vaikuttaa kuluvan vuoden satoon. Laskainen on kristillisen kirkkovuoden juhla. Laskiaistiistaista alkoi 40 päivän paasto, jota edelsi iloinen juhliminen.

Laskiainen 2024 osuu helmikuun alkupuolelle. Laskiaissunnuntaita vietetään silloin 11. helmikuuta ja laskiaistiistaita 13. helmikuuta.

Laskiaisena pulkkamäkeen

Uskonpuhdistuksen myötä paastoaminen unohtui ja laskiainen muuttui enemmän työn juhlaksi, sillä muun muassa kehruutyöt oli saatava valmiiksi ennen laskiaista.

Suomalaisten talonpoikien laskiainen keskittyi mäenlaskuun. Seuraavan kesän pellavan- ja hampunkasvua ennustettiin siitä, miten pitkälle kelkka liukui mäessä. Mitä pidemmälle mäessä laski, sitä pidempiä pellavia oli luvassa. Mäessä huudettiin kotitaloon pitkiä pellavia, hienoja hamppuja ja lautasen kokoisia nauriita.

Laskiainen on herkuttelun aikaa

Reippaan ulkoilun ja pulkkamäen jälkeen maistuu lämmin keitto ja herkkupulla. Luotatko laskiaisherkuissa perinteisiin vai kokeiletko joka vuosi jotain uutta?

Laskiaisen perinneherkkuihin kuuluu lämmittävä hernekeitto, joka keitellään rauhassa isompikin kattilallinen. Hernekeiton voi maustaa valkosipulin asemesta sinapilla tai käyttää keittoon juureksia. Pala selleriä, palsternakkaa tai porkkana lisätään keittoon lihan kanssa.

Perinteinen lihalla höystetty hernekeitto taipuu myös vegeversioksi. Vegaaninen hernekeitto valmistetaan perinteiseen tapaan kuivatuista herneistä, mutta ruokaisuutta tuo lihan sijaan nyhtökaura.

Hernekeittoa juhlavamman tarjoilun voi halutessaan koota myös blineistä ja niiden lisukkeista. Helpot blinit ovat venäläisen keittiön suolainen herkku. Ne kannattaa tarjota kuumina esimerkiksi mädin, smetanan ja silputun punasipulin kanssa. Mädin sijaan voit blinien kanssa maistuu myös sienisalaatti, silputtua silli, graavisuolattua kala tai mätitahna ja smetana. Herkullista!

Mutta mitäpä olisikaan laskiainen ilman laskiaispullaa? Pääruoan jälkeen on parasta herkutella itsetehdyllä laskiaispullalla, jonka sisään laitetaan oman maun mukaan hilloa tai mantelimassaa – tai miksipä et revittelisi vaikka omenahillon kanssa?

Kuinka sinä vietät laskiaista? Aiotko lähteä pulkkamäkeen?

Juttua muokattu 6.2.2024: Päivitetty päivämäärät vuodesta 2023 vuoteen 2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin on laskiainen 2024 ja miksi sitä vietetään? Nappaa vinkit herkulliseen juhlaan!

möö

Ihan ok

möö

Ihan ok

Miiu

tänään pulkkamäkeen 🙂

kerkai

Pihla on varmistanut sen,että ukki ja mummo pääsevät pulkkamäkeen. Ja sääkin suosii laskijoita.

kerkai

Pihla on varmistanut sen,että ukki ja mummo pääsevät pulkkamäkeen. Ja sääkin suosii laskijoita.

ruska

Laskiaiseen on vielä kuukausi, tänä vuonnahan se on vasta maaliskuussa:Ei ole siis tietoa vielä mitä silloin tehdään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.