Laskiaispullapitko ja laskiaispullat

Laskiaispulla on keskitalven odotettu herkku – katso ohjeet ja hauskat ideat

Monen pullanystävän odotetuin herkkuhetki on helmikuussa koittava laskiaispullasesonki. Nautitko pullasi hillolla, mantelimassalla vai kokeiletko rohkeasti vaikkapa nutellaa täytteenä?

Laskiaispulla koostuu kahdesta osasta: itse pullasta sekä runsaasta täytteestä. Paras laskiaispulla syntyy reilusti kardemummalla maustetusta, itse leivotusta pullasta.

Lue myös: Paras pullataikina

Jäähtynyt pulla halkaistaan ja täytetään mieleisillä täytteillä. Hillolla vai mantelimassalla on ikuinen kiistanaihe, mutta tiesitkö, että Ruotsista 1700-luvulta peräisin oleva aito ja alkuperäinen laskiaispulla sisälsi vain mantelimassaa?

Kermavaahto löysi tiensä pullan väliin 1930-luvulla. Hillo tuli tutuksi vasta 1950-luvulla, kun sillä alettiin Suomessa korvata kallis ja vaikeasti saatavissa oleva mantelimassa. Myöhemmin laskiaispullasta on kehitetty yhä mielikuvituksellisempia variaatioita.

perinteinen laskaispulla

Resepti: Perinteinen laskiaispulla

Laskiaispullan uusi ilme – ja verraton suklainen maku!

Ruotsalaiset ovat vuodesta 2015 lanseeranneet päivitetyn version klassisesta laskiaispullasta eli semlasta. Vuoden 2018 laskiaispulla täytetään marengilla maustetulla kermavaahdolla, suklaa-pähkinätahnalla ja banaaniviipaleilla.

laskiaispulla

Resepti: Marenki-Nutella-banaanisemla

Pari vuotta sitten Nutellalla täytetty pulla villitsi suomalaiset. Lakritsin ystävä puolestaan sujauttaa väliin lakritsikastiketta ja vadelman- tai lakritsinmakuista kermavaahtoa. Myös kinuskikermavaahdolla ja lakkahillolla täytetty versio on kokeilemisen arvoinen.

laskiaispullakakku nutellatäytteellä

Resepti: Laskiaiskakku kotitekoisella Nutellalla

Ruotsalaiset ovat menneet vieläkin pidemmälle. Siellä pullataikina leivotaan pitkulaisen pikkusämpylän muotoon ja halkaistaan keskeltä hodarin tapaan. Täytteeksi pursotetaan runsaasti kermavaahtoa, asetetaan mantelimassapötkö nakiksi ja hujautetaan ”ketsupiksi” vielä reilu tujaus vadelmahilloa.

Laskiaishodari on täydellinen valinta silloin, kun et osaa päättää syötkö pullasi mieluummin hillolla vai mantelimassalla tai tuskailet miten saat jokaiselle haukulle sopivassa suhteessa pullaa ja täytettä.

Maistuisiko sittenkin laskiaisdonitsi?

Jos syöt pullasi mieluiten gluteenittomana, kokeile hauskoja laskiaisdonitseja. Taikinasta muotoillaan pieniä donitseja, jotka uppopaistetaan ja täytetään sitten pehmeällä mantelimassakreemillä sekä kermavaahdolla.

Eikä vegaaninkaan tarvitse jäädä nuolemaan näppejään. Pullataikina onnistuu mainiosti myös vegaanisena ja kermavaahdonkin voi korvata kasvipohjaisella vaihtoehdolla. Kokeile esimerkiksi kaura- tai soijavispiä.

gluteeniton laskiaisdonitsi

Reseptit:

Gluteeniton laskiaisdonitsi

Ruotsalaiset kanelikeirrepullat (vegaaninen)

Isommalle porukalle voi tehdä laskiaispitkon, -kakun tai -kranssin. Halkaise pulla pituussuunnassa ja levitä väliin täytteet. Pitkosta jokainen voi leikata haluamansa kokoisen palan.

Laskiaispullapitko ja laskiaispullat

Resepti: Laskiaispullapitko

Jos haluat nauttia laskiaispullasi perinteiseen ruotsalaiseen tapaan, kaada syvälle lautaselle lämmitettyä maitoa ja  aseta pulla eli semla maitomereen saarekkeeksi. Tähän tapaan tarjoiltu pulla on helpointa syödä lusikalla.

Keskustelu

Meillä leivottiin kotona aina lautasen kokoiset isot pullat jokaiselle, laitettiin syvään lautaseen, kaiverrettiin pullaan kolo, joka täytettiin manteli-pullamössöllä ja sitten kaadettiin kuumaa (vanilja)maitoa pullan viereen. Syötiin lusikalla. Toiset laittoivat mössön päälle hilloa, toiset eivät.

Kommentoi juttua: Laskiaispulla on keskitalven odotettu herkku – katso ohjeet ja hauskat ideat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X