Ruoka

Laskiaispulla on kauden odotetuin herkku – katso ihanimmat ohjeet ja hauskimmat täyteideat

Monen pullanystävän odotetuin herkkuhetki on helmikuussa koittava laskiaispullasesonki. Nautitko pullasi hillolla, mantelimassalla vai kokeiletko rohkeasti vaikkapa nutellaa täytteenä?

Laskiaispulla koostuu kahdesta osasta: itse pullasta sekä runsaasta täytteestä. Paras laskiaispulla syntyy reilusti kardemummalla maustetusta, itse leivotusta pullasta.

Lue myös: Paras pullataikina

laskiaispullataikina
Parhaimmat laskiaispullat saat itse leivotuista pehmeistä pullista.

Perinteinen laskiaispulla on rakastettu herkku

Jäähtynyt pulla halkaistaan ja täytetään mieleisillä täytteillä. Hillolla vai mantelimassalla on ikuinen kiistanaihe, mutta tiesitkö, että Ruotsista 1700-luvulta peräisin oleva aito ja alkuperäinen laskiaispulla sisälsi vain mantelimassaa?

Kermavaahto löysi tiensä pullan väliin 1930-luvulla. Hillo tuli tutuksi vasta 1950-luvulla, kun sillä alettiin Suomessa korvata kallis ja vaikeasti saatavissa oleva mantelimassa. Myöhemmin laskiaispullasta on kehitetty yhä mielikuvituksellisempia variaatioita.

Pehmeät pullat täytetään hillolla ja kermavaahdolla tai mantelimassalla ja kermavaahdolla. Leivo itse parhaimmat pullat laskiaiseksi.

Laskiaispulla onnistuu vegaanisena ja gluteenittomana

Laskiaispullat voi leipoa vegaanisina ilman maitoa ja kananmunia. Perinteisen kermavaahdonkin voi korvata kasvipohjaisella vaihtoehdolla. Kokeile esimerkiksi kaura- tai soijavispiä. Keliaakikon pullat leivotaan gluteenittomista jauhoista. Kokosimme ohjeet, joilla onnistut!

Laskiaispullan uudet täytteet – suositut suklaat maistuvat

Ruotsalaiset ovat vuodesta 2015 lähtien lanseeranneet päivitetyn version klassisesta laskiaispullasta eli semlasta. Vuoden 2018 laskiaispulla täytettiin marengilla maustetulla kermavaahdolla, suklaa-pähkinätahnalla ja banaaniviipaleilla.

Pari vuotta sitten Nutellalla täytetty pulla villitsi suomalaiset. Nyt suurin villitys on täyttää pullat omalla suosikkisuklaalla vaikka Pätkiksellä tai Dumlella. Valitse oma suosikkisi.

Lakritsin ystävä puolestaan sujauttaa väliin lakritsikastiketta ja vadelman- tai lakritsinmakuista kermavaahtoa. Myös kinuskikermavaahdolla ja lakkahillolla täytetty versio on kokeilemisen arvoinen.

Ruotsalaiset ovat menneet vieläkin pidemmälle. Siellä pullataikina leivotaan pitkulaisen pikkusämpylän muotoon ja halkaistaan keskeltä hodarin tapaan. Täytteeksi pursotetaan runsaasti kermavaahtoa, asetetaan mantelimassapötkö nakiksi ja hujautetaan ”ketsupiksi” vielä reilu tujaus vadelmahilloa.

Laskiaishodari on täydellinen valinta silloin, kun et osaa päättää syötkö pullasi mieluummin hillolla vai mantelimassalla tai tuskailet miten saat jokaiselle haukulle sopivassa suhteessa pullaa ja täytettä.

Maistuisiko sittenkin laskiaispitko?

Isommalle porukalle voi tehdä laskiaispitkon, -kakun tai -kranssin. Halkaise pulla pituussuunnassa ja levitä väliin täytteet. Pitkosta jokainen voi leikata haluamansa kokoisen palan.

Laskiaispullapitko ja laskiaispullat

Resepti: Laskiaispullapitko

Jos haluat nauttia laskiaispullasi perinteiseen ruotsalaiseen tapaan, kaada syvälle lautaselle lämmitettyä maitoa ja  aseta pulla eli semla maitomereen saarekkeeksi. Tähän tapaan tarjoiltu pulla on helpointa syödä lusikalla.

Lue myös Anna.fi: Laskiaisen herkkupullat mangotäytteellä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaispulla on kauden odotetuin herkku – katso ihanimmat ohjeet ja hauskimmat täyteideat

Länsirajan lapsi

Meillä leivottiin kotona aina lautasen kokoiset isot pullat jokaiselle, laitettiin syvään lautaseen, kaiverrettiin pullaan kolo, joka täytettiin manteli-pullamössöllä ja sitten kaadettiin kuumaa (vanilja)maitoa pullan viereen. Syötiin lusikalla. Toiset laittoivat mössön päälle hilloa, toiset eivät.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.