Ruoka

Testasimme kaupan kotikaljat – makutestin voittaja on todellinen yllättäjä legendaaristen ruokajuomien joukossa

Kotilieden raati maistoi markettien kotikaljat. Paras kaupan kotikalja maistuu lapsille ja alkoholittomuudesta innostuneille.

Kotikalja on kuulunut suomalaisten pitopöytiin, talkoisiin sekä häihin vuosisatojen ajan. Eri maakunnissa sitä on nautittu palan painikkeena perinneruokien kanssa. Etelä-Karjalassa kotikaljalla on huuhdottu alas särää, Pohjois-Karjalassa karjalanpaistia, Satakunnassa siikaa ja Lapissa laskiaisena poronkoparakeittoa.

Tämä maltaasta valmistettu, matala-alkoholinen, hapan ja makeahko ruokajuoma on yhä tuttu tarjottava etenkin jouluaterialla ja lounasravintoloissa.

Perinteinen itse tehty kotikalja valmistetaan vedestä, maltaasta, sokerista ja hiivasta. Kalja saa käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, jolloin se pullotetaan. Valmistus ei ole vaikeaa, muttaa vaatii hieman aikaa.

Oikaisija nappaa marketista kaljamaltaiden sijaan valmiiksi pullotetun vaihtoehdon. Testasimme viisi kaupan kotikaljaa ja laitoimme ne paremmuusjärjestykseen.

Lopputulos yllätti raatilaiset. Paras kaupan kotikalja -tittelin voittaja ei itse asiassa edes ole kotikaljaa. Kotikaljan makuinen Ukko-Pekka on kaukana perinteisestä kotikaljasta. Hiilihapotettu virvoitusjuoma yllättää kuitenkin keveydellään ja alkoholittomuudellaan.

paras kaupan kotikalja
© Sinimaria Halonen

1. Paras kaupan kotikalja maistuu lapsillekin

Ukko-Pekka- kotikaljan makuinen juoma 0 %, 1,5 l, 3,29 e

Ukko-Pekka- kotikaljan makuinen juoma
© Sinimaria Halonen

Kotikaljan makuisena juomana markkinoitu Ukko-Pekka on kevyt, hiilihapotettu versio kotikaljasta. Alkoholittomasta juomasta uupuu kotikaljan täyteläisyys, mutta makean mämminen – joskin hieman teollinen – maku on yllättävän hyvä.

Perinteiseltä kotikaljalta juoma ei maistu, mutta sopisi saunailtaan. Erityispisteet juoma saa alkoholittomuudesta. Tätä voisi tarjota myös joulupöydässä sober curious -trendistä innostuneille tai nuoremmalle väelle.

Arvosana: 7½

2. Itäeurooppalainen kvassi kiilasi kakkoseksi

A.Le Coq Kvassi 0,5 %, 1 l, 2,85 e

A.Le Coq Kvassi
© Sinimaria Halonen

Itä-Euroopassa kotikaljan kaltainen juoma tunnetaan nimellä kvassi. Se valmistetaan perinteisesti viljaa, useimmiten rukiita tai ruisleipää, käyttämällä. A. Le Coqin versio on käytetty ruis-, ohra- ja vehnämaltaasta.

Vertailun vaihtoehdoista kvassi on selkeästi makein, ja siinä on myös eniten sokeria. Tuoksussa on hento, maltainen vivahde, ja olut vaahtoaa mukavasti.

Makea kvassi voisi sopia lihakeiton kaveriksi tai palan painikkeeksi jonkin oikein suolaisen kalan tai juustolla kuorrutettujen leipätikkujen kanssa. Pisteet maltillisesta alkoholipitoisuudesta.

Arvosana: 7+

3. Kuin lager-olutta joisi

Koff Perinnekalja 2,2 %, 1,25 l, 3,85 e

Koff Perinnekalja
© Sinimaria Halonen

Koff tekee kotikaljan ohramaltaasta ja ohrasta. Jos juomaa maistaisi sokkona, voisi luulla, että nenän edessä olisi ihan perustuoppi. Koffin Perinnekalja maistuu ja tuoksuu nimittäin aivan lager-oluelta.

Valmistustapa poikkeaa perinteisestä kotikaljasta, sillä juomasta puuttuu käymiseen tarvittava sokeri. Juomassa on makeutusaineita, ja väri tulee sokerikulööristä. Hyvä vaahto.

Tätä kotikaljaa voisi ostaa jouluaterialle, jos itse tehtyä kotikaljaa ei olisi saatavana. Toisaalta mieluummin ostaisi hyvää lager-olutta kuin lageria muistuttavaa kotikaljaa. Maku on tasapainoinen, mutta kaukana perinteisestä kotikaljasta.

Arvosana: 6½

4. Rukiinen tuoksu ja maku

Olvi-kotikalja 2,2 %, 0,95 l, 2,89 e

Olvi Kotikalja
© Sinimaria Halonen

Jos ruisleivästä ja vedestä tekisi juomaa, voisi se maistua tältä. Ruis- ja ohramaltaasta valmistetusta juomasta erottaa rukiin maun, mutta muuten suutuntuma on laiha ja vetinen. Tuoksussa on samaa viljaisuutta kuin maussakin.

Tämänkään valmistustapa ei kuitenkaan ole perinteinen, sillä käymiseen tarvittava sokeri puuttuu. Makeus tulee makeutusaineista.

Kokonaisvaikutelma jakaa mielipiteitä. Yksi pitää juomaa liian väljähtäneenä, toinen turhan alkoholipitoisena kotikaljaksi. Kolmas joisi tätä kotikaljaa vain pakon edestä. Neljäs saattaisi ostaa pitopöytään tai makkaran painikkeeksi.

Arvosana: 6-

5. Paras kotikalja: Keliaakikon valinta

Tuoppi-kotikalja 1,1 %, 0,75 l, 3,25 e

Tuoppi-kotikalja
© Sinimaria Halonen

Tuoppi-kotikalja on valmistettu perinteiseen tapaan käymisteitse ruis- ja ohramaltaasta. Metallinen sivumaku kuitenkin hämmentää – johtuuko se säilöntäaineista?

Myös juoman tympeä tuoksu jättää toivomisen varaa. Raatilaisille haju tuo mieleen 70-luvun pulkan ja pahanhajuisen koiran hengityksen. Väriltään juoma on todella tumma, kuin paahtunut kahvi tai kompostikäymälän suotoneste. Hento vaahto puuttuu täysin.

Pisteitä juoma saa kuitenkin siitä, että se sopii sekä gluteenitonta että vegaanista ruokavaliota noudattavalle. Tällä kotikaljalla on myös Hyvää Suomesta -merkki, joka kertoo siitä, että raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on tuotettu Suomessa.

Arvosana: 5½

Kommentoi

Kommentoi juttua: Testasimme kaupan kotikaljat – makutestin voittaja on todellinen yllättäjä legendaaristen ruokajuomien joukossa

Lukija488910

Älkää hyvät ihmiset ikinä ostako tuota ”testivoittajaa” on ihan kaameaa kuraa. En oo ikinä maistanu mitään noin pahaa. Ja onneksi luotin testiin enkä muuta ostanut jouluksi. Viemäriin meni ass juice. Kiitos tästäkin arvon raati

Sinun täytyy kommentoidaksesi.