Hyvinvointi

Opiskelija Iida, 23, lopetti alkoholin juomisen muttei juhlimista: ”Ilman alkoholia minulla on enemmän energiaa ja aikaa”

Iida Ilmola, 23, heräsi vappupäivänä 2021 krapulaan ja teki käänteentekevän päätöksen. Uusi alkoholiton elämä on saanut Iidan oivaltamaan, että elämä voi olla hauskaa ja spontaania ilman alkoholiakin.

Opiskelija, DJ ja 23-vuotias. Näitä asioita ei ehkä liittäisi henkilöön, joka elää täysin alkoholitonta elämää. Kaikkea tätä Iida Ilmola, 23, kuitenkin on.

Viimeksi Iida juhli alkoholin kanssa heinäkuun 2021 lopussa Kaupungin äänet -festivaalissa Lahdessa. Hän sopi jo etukäteen kumppaninsa kanssa, että festareiden jälkeen he eivät joisi alkoholia vuoteen.

”Ajattelimme, että se on sopiva aika kokeilla, miltä alkoholittomuus tuntuu”, Iida kertoo.

Alkoholiton elämäntapa on nostanut päätään viime vuosien aikana. Tutkimustieto osoittaa, etteivät nuoret ole juoneet näin vähän viimeiseen 50 vuoteen eli koko sinä aikana, jolta tilastotietoa on kerätty.

Viimeisen parin vuoden aikana on puhuttu sober curious -ilmiöstä eli raitistelusta. Sober curious -elämänasenteessa kyseenalaistetaan omia alkoholiin liittyviä tottumuksia ja rajoitetaan alkoholinkäyttöä.

Ilmiö on vaikuttanut myös Iida Ilmolaan.

”On pakko sanoa, etten olisi uskonut pari vuotta sitten, että olisin alkoholiton 23-vuotiaana. Nyt se ei tunnu yhtään yllättävältä.”

Lue myös: Sober curious -kokeilu auttoi Tiinaa, 57, laihtumaan pysyvästi – näin vähennät alkoholin määrää arjessa

Iida tykkää juhlia selvin päin. ”Tunnelmasta, ihmisistä ja hyvistä juomista ja ruoastakin vähän kuin humaltuu. Minulle hyvä hiprakka ei vaadi alkoholia.” Kuva: Iida Ilmolan kotialbumi
Iida tykkää juhlia selvin päin. ”Tunnelmasta, ihmisistä ja hyvistä juomista ja ruoastakin vähän kuin humaltuu. Minulle hyvä hiprakka ei vaadi alkoholia.” Kuva: Jesse Pohjonen

Railakas vuosi au pairina

Iida maistoi ensimmäistä kertaa alkoholia yläkouluikäisenä. Teininä hän rakasti juhlimista ja juhli aina silloin, kun siihen tuli tilaisuus. Koulussa oli hauskaa muistella kavereiden kanssa viikonlopun tapahtumia.

”Juuri ennalta-arvaamattomuus oli teini-iässä alkoholin suola. Oli jännittävää pohtia, millainen seuraavasta viikonlopusta mahtaa tulla”, Iida kuvailee.

Täysi-ikäisenä juhlimisinto ei laantunut. Iida lähti lukion jälkeen au pairiksi Uuteen-Seelantiin. Vuosi maailman toisella puolella tuntui mahdollisuudelta itsenäistyä ja samalla pitää hauskaa.

Vuoden aikana Iida juhlikin lähes joka viikonloppu. Isäntäperheessä vitsailtiin, että Iida päihitti aktiivisella bilettämisellään jopa perheen aikaisemman au pairin Sophien, jota muisteltiin perheessä kovana juhlijana.

”Olin siinä iässä, että halusin kokea mahdollisimman paljon. Se oli hieno vuosi.”

Lue myös: Ryyppääminen ei ole nuorista enää coolia – kolme teiniä kertoo, miksi alkoholi ei enää kiinnosta

Opiskelijaelämän alkoholikeskeisyys alkoi väsyttää

Lukion jälkeen Iida teki avoimen yliopiston opintoja kunnes aloitti syksyllä 2020 sosiaalitieteiden opinnot Helsingin yliopistossa. Koronapandemiasta huolimatta Iida pääsi fuksisyksynä maistamaan opiskelijaelämää.

Opiskelijaelämän alkoholipainotteisuus tuntui kuitenkin raskaalta. Iida väsyi jatkuvaan paineeseen juoda.

Se on sellainen sanaton sopimus, että opiskelijatapahtumissa juodaan.

”Juhlia saattoi olla useana päivänä peräkkäin. Mietin, miten ihmeessä jaksaisin kokonaisen vuoden tällaista menoa. Pidin tapahtumista, mutta juominen vei energiaa. Alkoholi vaikuttaa herkästi muun muassa uneeni, mikä taas vaikuttaa ihan kaikkeen elämässä.”

Kerran Iida tuli Helsingin keskustaan opiskelijatapahtumaan ilman omia juomia. Huomatessaan, että kaikki muut olivat tuoneet juhliin juotavaa, Iida käväisi nopeasti Alkossa.

”Vaikka kukaan ei suoranaisesti pakota juomaan, se on sellainen sanaton sopimus, että opiskelijatapahtumissa juodaan. Erityisesti opintojen alussa on paljon sosiaalista painetta lähteä juomiseen mukaan.”

Myöhemmin syksyllä koronapandemia pisti lopun kaikille tapahtumille useaksi kuukaudeksi. Iida tapasi uusia opiskelukavereitaan pienemmissä porukoissa. He järjestivät brunsseja ja illanistujaisia, ulkoilivat ja opiskelivat yhdessä.

”Rupesin silloin pikkuhiljaa kyseenalaistamaan, tarvitsenko alkoholia lainkaan. Sain ystäviä ja pidin hauskaa myös ilman alkoholia.”

Ilman alkoholiakin voi juhlia ja pitää hauskaa. Iida esiintyy DJ:nä artistinimellä Ipalipa. Kuva: Iida Ilmolan kotialbumi
Ilman alkoholiakin voi juhlia ja pitää hauskaa. Iida esiintyy DJ:nä artistinimellä Ipalipa. Kuva: Iida Ilmolan kotialbumi

Ensin sober curious, sitten täysi alkoholittomuus

Kaikki tuntevat juhlien jälkeisenä päivänä lausutut sanat ”ei ikinä enää”. Sanat kuvasivat myös vappupäivää 2021, jolloin Iida heräsi krapulassa. Olo oli väsynyt ja nuhjuinen. Silloin hän päätti, että aikoo jatkossa rajoittaa alkoholinkäyttöään.

”Aloin olla valikoivampi ja tiedostavampi sen suhteen, missä, milloin ja kuinka paljon juon. En juonut enää joka kerta, kun siihen oli mahdollisuus tai kun sitä odotettiin. Otin siis sober curious -näkökulman osaksi elämääni.”

Iida oli vastikään lukenut kumppaninsa suosituksesta Ruby Warringtonin Sober curious -kirjan, josta käsite on alkujaan peräisin. Hän oli myös alkanut seurata Laura Wathén ja Katri Ylisen perustamaa Instagram-tiliä Darravapaa. Darravapaa on monikanavainen media ja yhteisö, joka käsittelee alkoholitonta elämäntapaa ja purkaa stigmaa sen ympäriltä.

”Tuli sellainen ahaa-elämys, että näinkin voi elää. Minun ei tarvitse luopua alkoholittomuuden myötä mistään.”

Elettyään sober curious -elämää kolme kuukautta, Iida päätti heinäkuussa 2021 lopettaa alkoholin juomisen. Tuntui helpommalta olla kokonaan juomatta, kuin pohtia joka juhlassa, juodako vai ei.

”Jos juon yhdenkin juoman, minun tekee mieli polttaa tupakka ja juoda lisää. Se eskaloituu helposti, joten on helpompaa olla kokonaan ilman.”

Krapulat ovat mennyttä

Alkoholittomuus ei ole estänyt Iidaa juhlimasta. Hän ottaa juhliin mukaansa pari alkoholitonta juomaa ja varmuuden vuoksi jotain pientä syötävää, kuten karkkipussin tai proteiinipatukan. Kuivin suin ei tarvitse olla, sillä alkoholittomien juomien valikoima on nykyään kattava ja uusia tuotteita tulee markkinoille koko ajan.

Nykyään kuuluisa ”dagen efter” on Iidalle päivä muiden joukossa. Juhlittuaan selvin päin Iida muistaa hyvin edellisen illan tapahtumat, eivätkä ne yleensä ahdista tai kaduta.

”Ilman alkoholia on jotenkin enemmän energiaa ja aikaa. Olen esimerkiksi löytänyt lukemisharrastuksen uudelleen ja tykästynyt avantouintiin. Viikonloppujen jälkeen olo on rentoutuneempi, kun olen saanut nukuttua ja levättyä paremmin.”

Iida kokee, että pystyy selvin päin juhliessaan kuuntelemaan paremmin itseään. Jos hänellä on murheita, hän ei voi vahingossakaan paeta niitä juomalla tai jos hän on väsynyt, hän ei pitkitä iltaa menemällä jatkoille.

Mikä parasta, jotkin bileet voi jättää kokonaan väliin, kuten erään opiskelijajärjestön tapahtuman, joka oli brändätty raittiusteemalla. Tapahtuman kuvauksessa kerrottiin, että juhlassa juodaan juomat kaikkien niidenkin puolesta, jotka eivät juo. Järjestön mukaan näin muiden opiskelijoiden on helpompi pysyä raittiina.

”Ajattelin, että sittenpä voivat juoda minunkin puolesta. Jätän mielelläni sellaiset kekkerit väliin, joiden ensisijainen tavoite on, että ihmiset ovat mahdollisimman seipäässä.”

Iida kokee, että on tutustunut alkoholittomana paremmin itseensä. Hän ei tarvitse alkoholia ollakseen spontaani ja puhelias. Kuva: Iida Ilmolan kotialbumi
Iida kokee, että on tutustunut alkoholittomana paremmin itseensä. Hän ei tarvitse alkoholia ollakseen spontaani ja puhelias. Kuva: Jesse Pohjonen

Kaikki alkoholittomat eivät sovi yhteen muottiin

Moni yllättyy siitä, että Iida ei juo alkoholia. Kerran Iidan ystävä huomautti kaupassa, että Iidan ostoskoriin keräämät juomat ovat alkoholittomia. Kun Iida kertoi alkoholittomasta elämäntavastaan, ystävä reagoi yllättyneesti: ”Ahaaaaa!”

”Sen huomaa, etten välttämättä vastaa sitä kuvaa, joka monilla on alkoholittomasta ihmisestä. Olen niin ulospäinsuuntautunut ja nauravainen, että moni on saattanut juhlissa luulla, että olen humalassa.”

Monelle hämäävä asia on myös Iidan työ DJ:nä. Stereotyyppisesti DJ juo alkoholia samalla, kun soittaa päihtyneelle yleisölle. Mutta Iida juo esiintyessään vettä ja valitsee ne keikat, joissa pääasia ei ole päihtyminen vaan musiikki.

”Olen osa Genesis Nordic -DJ-kollektiivia, jonka järjestämien musiikkitapahtumien keskiössä on alkoholin ja päihteiden sijaan musiikki ja tanssiminen. Pyrimme siihen, että kaikilla olisi mahdollisimman hyvä ja turvallinen olo tanssilattialla.”

Käsitys alkoholittomista ihmisistä tylsimyksinä onkin pikkuhiljaa väistymässä. Sitä murtamassa on muun muassa Darravapaa-yhteisö. Kun korona väistyy, yhteisö aikoo järjestää alkoholittoman illan helsinkiläisessä Club Kaikussa.

”Tällaiset tapahtumat tekevät alkoholittomasta elämästä vaivattomampaa. Kun oletuksena ei ole, että juodaan, ei tarvitse tehdä itsestään ja alkoholittomuudestaan numeroa.”

Ilman alkoholiakin voi olla spontaani

Iidalla liittyi alkoholittomuuteen yksi pelko: Voisiko elämä ilman alkoholia olla spontaania?

Halloweenina 2021 Iida oli kävelemässä selvin päin ystäviensä keikalta kotiin. Hän pysähtyi sattumalta juttelemaan kadulla kahden nuoren naisen kanssa, jotka olivat piipahtamassa kauppaan omista kekkereistään. He kutsuivat Iidankin juhliin, ja Iida vastasi myöntävästi.

Iida viihtyi naisten luona hyvässä seurassa aamun pikkutunneille asti.

”Tajusin, että ei humalatila ole koskaan ollut se juttu. Selvin päinkään ei koskaan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu.”

Alkoholitonta elämää on takana vasta puoli vuotta, mutta Iidasta tuntuu, että siitä on tullut hänelle pysyvä elämäntapa.

”Luulen, että olen koko loppuelämäni selvä, mutta ei sitä tarvitse lyödä lukkoon. Otan tämän sellaisella rennolla otteella. Kellekään ei tarvitse luvata mitään.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Opiskelija Iida, 23, lopetti alkoholin juomisen muttei juhlimista: ”Ilman alkoholia minulla on enemmän energiaa ja aikaa”

Anzi B

”Sen huomaa, etten välttämättä vastaa sitä kuvaa, joka monilla on alkoholittomasta ihmisestä. Olen niin ulospäinsuuntautunut ja nauravainen, että moni on saattanut juhlissa luulla, että olen humalassa.”

Tämänkaltaiset olettamukset herättävät minussa yhä vaan hämmennystä. Ovatko ihmiset tosiaan niin estoisia että eivät voi ymmärtää että voi olla sosiaalinen ja iloinen ilman alkoholia? Ja että joillekin se on jopa helpompaa ja luontevampaa ilman alkoholia?
Ilmeisesti ne menneiden aikojen suomalaisen kuvottavan ryyppäyskulttuurin varjot eivät ole vieläkään väistyneet.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.