Ruoka

Paras kasvimaito vaahtoutuu pehmeäksi ja tekee kahvin juomisesta nautinnon – testasimme 7 baristaversiota kaurajuomasta perunamaitoon

Testasimme seitsemän kahvimaitoa, joissa ei ole lainkaan maitoa. Paras kasvimaito kahville vaahtoutuu jopa ilman espressokonetta ja maidonvaahdotinta. Kotilieden testaajien suosikki valmistuu kotimaisesta härkäpavusta.

Saisiko olla cappuccino tai caffè latte peruna- tai härkäpapujuomalla? Yhä useamman suomalaisen valinta kahviin on kasvimaito. Lehmänmaidon rinnalla kahviin lorautetaan monia eri kasvijuomia.

Kasvipohjaisia juomia nauttii lähes joka kolmas suomalainen, kertoo Ruokatieto Yhdistyksen Kantar TNS Agrilla teettämä Maidon käyttötutkimus 2022. Suosituin kasvimaito on kaurajuoma, jota käyttää joka neljäs suomalainen.

Kasvijuomien kasvava suosio näkyy siinä, että nykyään yhä useampi valmistaja kauppaa erikseen kahville tarkoitettuja niin sanottuja baristaversioita. Kotilieden ruokatoimitus maistoi seitsemän kahviin lorautettavaa kasvijuomaa, joissa pääraaka-aineina olivat kaura, härkäpapu, soija, herne, kookos, manteli ja peruna.

Paras kasvijuoma kahville
Testissä kasvimaito kahville. Vaahdotimme ja maistoimme seitsemän eri kasvijuomaa kaurasta perunaan. © Sinimaria Halonen

Millainen on hyvä kasvimaito kahville?

Hyvä kasvijuoma kahville ei juoksetu, kun sitä kaataa kahviin, vaan vaahtoutuu kauniiksi, pehmeäksi, tasaiseksi ja pienikuplaiseksi vaahdoksi. Tavallinen lehmänmaito vaahtoutuu maitoproteiinin ja rasvan ansiosta.

Hyvin vaahtoutuva kasvijuoma on riittävän rasvainen. Siksi kahviin kannattaa valita mieluummin rasvaisempi baristaversio kuin tavallinen kasvijuoma. Sydänliiton suosituksena on, että elintarvikkeessa tyydyttyneen rasvan osuus on kokonaisrasvan määrästä enintään yksi kolmasosa. Kasvipohjaisissa juomissa on yleensä enimmäkseen pehmeitä, terveydelle hyviä rasvoja.

Hyvä kasvijuoma kahville pehmentää myös kahvin happamuutta. Maitovaahdon kanssa tarjottavien erikoiskahvien pohjaksi kannattaa valita mieluummin paahtoasteeltaan tummapaahtoinen kuin hapokas vaaleapaahtoinen kahvi.

Kotilieden vertailussa paras kasvijuoma kahville on Plantin Härkäpapujuoma kahviin. Kotimaisesta härkäpavusta valmistettu kasvijuoma hurmasi raatilaiset pehmeällä ja tasaisella vaahdolla sekä neutraalilla, hieman pähkinäisellä maullaan.

maidon vaahdotus pressopannulla
Vertailun kasvijuomat lämmitettiin mikrossa noin 65-asteiseksi ja vaahdotettiin pressopannussa siiviläosaa pumppaamalla. Kasvijuoma ei saa höyrytä, mutta sen pitää olla kuumaa. Liian kuumaksi kuumennettu juoma maistuu pahalta, jopa palaneelta. Kuvassa testin voittaja, Plantin härkäpapujuoma pressopannulla vaahdotettuna. © Sanna Mansikkamäki

1. Testivoittaja hurmaa kestävällä vaahdolla

Planti-härkäpapujuoma kahviin, 1 l, noin 2,39

Planti-härkäpapujuoma kahviin
© Sinimaria Halonen

Härkäpapujuoman harmaa, hometta muistuttava väri ei houkuttele lainkaan. Ensivaikutelma kuitenkin pettää, sillä vaahto saa raadilta pelkkiä kehuja! Vaahdotettu härkäpapujuoma suorastaan pursuaa ulos astiasta. Vaahto on tasainen, pehmeä, pienikuplainen ja kestävä.

Myös maku yllättää positiivisesti. Se on aavistuksen pähkinäinen mutta ei kuitenkaan liian hallitseva. Härkäpapujuoma sopii hyvin niin arkikäyttöön kuin kaakaonkin pohjaksi.

Kiitämme siitä, että juoman härkäpavut ovat kotimaisia. Jäimme kuitenkin miettimään sitä, miksi tuotteella ei ole Hyvää Suomesta -merkkiä. Ruokatieto Yhdistyksen myöntämän merkin kriteerinä on, että vähintään 75 prosenttia raaka-aineista on kotimaisia. 

2. Testin edullisin kasvimaito kiilasi kakkospaikalle

Elovena-kaurajuoma kahviin 1 l, noin 1,99

Elovena-kaurajuoma kahviin
© Sinimaria Halonen

Baristat suosivat kahvissa kasvijuomista useimmiten kaurajuomia. Kotimaisen Elovenan kaurajuoma vetää lähes vertoja baristojen ja vegaanien kestosuosikille, Oatlyn iKaffelle. Tuoksu on hieman kaurapuuromainen, mutta maku on miellyttävä, eikä kupin pohjalle jää joillekin kauramaidoille ominaista sakkaa. Hyvä maidonkorvike jokapäiväiselle aamukahville.

Vaahtoon tulee pressopannulla pumppaamalla melko isot kuplat, eikä lopputulos ole aivan yhtä pehmoinen kuin esimerkiksi peruna- ja härkäpapujuomassa. Vaahto on kuitenkin kestävä, mistä voinee kiittää rasvan määrää. Kaurajuoma kuuluu testin rasvaisimpien tuotteiden joukkoon.

Hinta-laatusuhde on loistava – yksi tölkki irtoaa kaupasta riippuen alle kahdella eurolla. Lisäpisteitä ropisee siitä, että juoma on valmistettu kotimaisesta kaurasta, ja se sopii gluteenittomaan ruokavalioon. Tuotteelle on myös myönnetty Hyvää Suomesta -merkki.

3. Länsinaapurin hittituote lunastaa lupaukset

Dug-perunajuoma kahviin 1 l, ei myynnissä Suomessa

Dug-perunajuoma kahviin
© Sinimaria Halonen

Maailman ensimmäinen perunasta tehty baristajuoma hurmasi viime vuonna vegaanipiirit – eikä ihme. Perunajuoma vaahtoutuu hyvin: vaahto on kaunis, pienikuplainen, pehmeä ja kestävä. Oikeanlaisilla välineillä tällä maidolla saisi varmasti loihdittua ihanan kuvion cappuccinon päälle. Juoma kuuluu testin rasvaisimpiin tuotteisiin.

Perunajuoman tuoksu oli neutraali mutta aavistuksen pahvinen. Maku on pehmeä, mieto ja hieman makeahko. Perunaa tästä ei juurikaan erota. Hyvä maidonkorvike kahville, sillä se ei varasta huomiota itse sumpilta.

Isoin miinus on se, ettei ruotsalaista perunajuomaa myydä vielä lainkaan Suomessa. Toistaiseksi perunajuomaa haluavien on matkustettava länsinaapuriin. Jos saatavuus olisi parempi, olisi perunajuoma napannut testin kakkospallin paikan.

4. Neutraali lisuke päivittäiselle aamukahville

Alpro Barista -soijajuoma, 1 l, noin 2,55

Alpro Barista -soijajuoma
© Sinimaria Halonen

Soijajuoma näyttää lasiastiassa kellertävän sävynsä vuoksi vähän munamaidolta. Tuoksu on yllättävän voimakkaan hapan. Maku on kaikista testin vaihtoehdoista kuitenkin neutraalein. Mieto soijajuoma sopii hyvin sellaiselle, joka ei kaipaa aamukahviltaan kikkailuja.

Vaahto on kestävä ja pysyy hyvin kahvin päällä. Oikein mainio lisä kahville. Sisältää eniten kuitua testin vaihtoehdoista.

Miinusta tulee siitä, että raaka-aineet eivät ole kotimaista alkuperää.

5. Täydellinen pari mantelicroissantille

Alpro Barista -mantelijuoma, 1 l, noin 2,69

Alpro Barista -mantelijuoma
© Sinimaria Halonen

Jos rakastat karvasmantelia, on tämä kahville tarkoitettu kasvijuoma valintasi. Karvasmantelin maku ja tuoksu ovat nimittäin erittäin voimakkaat. Juoma on jo itsessään kuin jälkiruoka, ja soveltuukin parhaiten viikonlopun herkutteluun mantelicroissantin kylkiäiseksi tai suklaisen kaakaon pohjaksi.

Tuotteessa on vähiten rasvaa, 1,2 grammaa per 100 millilitraa. Mantelijuoman vaahto ei olekaan testin kärkikastia: kuplat ovat isot, eikä vaahto niin tasainen ja kestävä kuin toivoisi.

6. Kookoksen ystävän herkkuhetkiin

Alpro Barista -kookosjuoma 1 l, noin 2,75

Alpro Barista -kookosjuoma
© Sinimaria Halonen

Kun tölkin avaa, keittiöön tulvahtaa voimakas kookoksen tuoksu, jonka haistaa yli metrinkin etäisyydeltä. Kahvissa kookoksen maku jää kuitenkin tuoksua vaisummaksi.

Kookosjuomassa on kaikista eniten sokeria, 3,3 grammaa per 100 millilitraa, minkä myös maistaa. Makea kasvijuoma ei ole parhaimmillaan arkisen aamukahvin kanssa, vaan sopii pikemminkin kookoksen ystävän herkkuhetkiin. Loraus kookosjuomaa kahviin ja kylkeen herkullinen pain au chocolat -leivonnainen tai Nutellalla täytetty croissant ovat täydellinen aloitus viikonlopulle.

Kookosjuoma vaahtoutuu hyvin, mutta vaahdossa on isoja ilmakuplia. Rasvan kokonaismäärä (1,4 grammaa per 100 millilitraa) kuuluu testin häntäpäähän, mutta tyydyttynyttä rasvaa on suhteellisesti eniten – peräti puolet kokonaismäärästä. 

7. Hernejuoma jättää toivomisen varaa

Sproud-herneproteiinijuoma kahville, 1 l, noin 2,65

Sproud-herneproteiinijuoma kahville
© Sinimaria Halonen

Pakkaus erottuu muista, mutta ei valitettavasti edukseen. Musta-harmaaraitaista pahvitölkkiä ei tunnistaisi kaupassa baristajuomaksi, sillä pakkauksesta puuttuu kuva houkuttelevasta kahvista ihanan pehmeällä vaahdolla.

Hernejuoma ei myöskään vaahtoudu yhtä hyvin kuin testin kärkipään kasvimaidot. Vaahto hajoaa nopeahkosti ja voisi olla pehmeämpi. Maku on hieman pistävä ja karvas.

Lue myös Anna.fi: Kauramaito, soijamaito vai mantelimaito? Testasimme, mikä kasvimaito sopii kahviin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras kasvimaito vaahtoutuu pehmeäksi ja tekee kahvin juomisesta nautinnon – testasimme 7 baristaversiota kaurajuomasta perunamaitoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.